Biden’ın çekilmesine Bitcoin ve altın nasıl tepki verdi?

biden

Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçimlerinde Başkan Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle ortaya çıkan belirsizliklerin ardından yeni haftaya temkinli başladı. Kripto paralarda dalgalanma görülürken, altın yönünü yukarı çevirdi.

Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında izledikleri sıkı para politikalarının yavaş yavaş sonuna yaklaşılırken, ABD seçimlerinin olası sonuçları varlık fiyatlamalarını zorlaştırmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Biden, dün adaylıktan çekildiğini duyurarak, Başkan yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı.


Başkan Biden’ın sağlık durumuna ilişkin endişeler ve Cumhuriyetçilerin adayı ABD eski Başkanı Donald Trump’ın saldırıya uğramasının ardından anketlerde Trump’ın büyük oranda favori konumuna yerleşmesi Demokratlar arasında tartışmalara neden olmuştu. Analistler, Trump’ın ABD’deki anketlerde hala önde olduğunu belirtti.

Makroekonomik veriler tarafında ise bu hafta gözler ABD’deki büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrilirken, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönem politikalarına yönelik fiyatlamalar Banka’nın yıl sonuna kadar 3 kez faiz indirimine gidebileceğini gösteriyor.

Özellikle iş gücü piyasası tarafından alınacak verilerin söz konusu fiyatlamaları etkilemesi beklenirken, son verilerden alınan sinyallerin iş gücü piyasasında soğumaya işaret etmesi Fed’in genişleyici politika adımları için alan açtığı gerekçesiyle dünya genelinde yüksek seyreden risk algısını törpüleyen etkenlerden biri olarak dikkati çekiyor.

Öte yandan, hafta genelinde Alphabet, Tesla, Qualcomm ve IBM gibi dev şirketlerin bilançoları başta olmak üzere yoğun şirket finansal sonuçları takviminin hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırması bekleniyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 4,23 seviyesinden başladı. Brent petrolün varil fiyatı da önceki kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 82,2 dolarda seyrediyor.

Dolar endeksi 104,3 seviyesinde olurken, düşüş eğilimini üst üste 6. iş gününe taşıyan bakırın libresi de şu sıralarda yüzde 0,6 değer kaybıyla 8 Nisan’dan bu yana en düşük seviye olan 4,22 dolardan alıcı buluyor.

Bitcoin ve kripto paralarda dalgalanma

Bitcoin

Kripto para piyasası Biden’ın adaylıktan çekildiğini duyurmasıyla beraber dalgalanma yaşandı. 67 bin dolar seviyesini aşarak son 1 ayın en yüksek seviyesini gören Bitcoin açıklamanın hemen ardından geriledi. BTC son dakikalarda 1.000 dolarlık bir düşüş yaşayarak 67.340 doları gördü. Ancak sonrasında tekrar yükselişe geçti.

New York Borsası’nda cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 0,81, S&P 500 endeksi yüzde 0,71 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,93 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise yükselişle başladı.

Altın yönünü yukarı çevirdi

Altın fiyatları

Altının gram fiyatı, yeni haftaya yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,1 artışla 2 bin 551 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 4 bin 250 liradan, Cumhuriyet altını 16 bin 933 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı cuma düşüş eğiliminde hareket ederek günü önceki kapanışının yüzde 1,82 altında 2 bin 400 dolardan tamamlarken, şu sıralarda önceki kapanışına göre yüzde 0,14 artışla 2 bin 404 dolardan işlem görüyor.

AVRUPA BORSALARI YÜKSELİŞLE BAŞLADI 

Avrupa borsaları güne yükselişle başladı.


Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,6 yükselişle 513 puan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,5 artışla 18.250 puan seviyesinde işlem görüyor.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 artışla 8.190 puan, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,8 yükselişle 34.490 puan, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,6 değer kazancıyla 7.580 puan ve İspanya’da IBEX 35 endeksi 0,4 artışla 11.130 puanda bulunuyor.

Cuma gününü yüzde 0,11 düşüşle 1,0884’ten tamamlayan avro/dolar paritesi, şu dakikalarda önceki kapanışının hemen üzerinde 1,0887 seviyesinde seyrediyor.

ASYA BORSALARINDA KARIŞIK SEYİR 

Asya borsalarında haftanın ilk işlem gününde karışık seyir izleniyor.

Analistler, Küresel pay piyasalarında, ABD Başkan Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle ortaya çıkan belirsizlikler sonrası başlayan karışık seyrin, Asya’da da etkili olduğunu belirtti.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC) resesyon endişelerinin öne çıktığı Çin ekonomisini desteklemek adına 1 ve 5 yıllık borçlanma faizlerini 10’ar baz puan indirerek sırasıyla yüzde 3,35 ve yüzde 3,85’e düşürdü.

Dolar/yen paritesinin, haftaya değer kaybıyla başlamasının ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,5 altında 156,6 seviyesinde bulunduğunu aktaran analistler, bu durumun Japonya pay piyasalarındaki satış baskısında etkili olduğunu ifade etti.

Söz konusu gelişmelerle, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,16 azalışla 39.599 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,14 düşüşle 2.763 puandan günü tamamladı

Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 değer kazancıyla 17.560 puanda, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 gerilemeyle 2.960 puanda, Hindistan’da Sensex endeksi ise yatay seyirle 80.610 puanda bulunuyor.

YURT İÇİ PİYASALAR

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,24 yükselişle 11.182,64 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 26,43 puan ve yüzde 0,24 artarak 11.182,64 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,64 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,45 değer kazandı. Sektör endeksleri içerisinde en çok kazandıran yüzde 1,22 ile spor, en fazla kaybettiren bankacılık oldu.


Dolar/TL, cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 33,0249’tan tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,0600 seviyesinden işlem görüyor.

Ekonomi haberleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.