Biden’ın yerine aday olan Kamala Harris’in Trump karşısında şansı ne?

kamala harris

ABD seçimleri yaklaşırken Joe Biden adaylıktan çekildiğini duyurdu. Daha önce de gündeme gelen yardımcısı Kamala Harris’in aday olma ihtimali tartışma konularının başında geliyor. Peki, Kamala Harris kimdir ve Trump’a karşı başarılı olabilir mi?

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak Başkanlık seçimleri öncesi gündem oldukça hareketli.

81 yaşındaki Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi daha önce konuşulsa da ABD Başkanı bunun olmayacağını söylemişti. Bu tartışmalarla beraber yardımcısı Kamala Harris’in ise aday olabileceği konuşuluyordu. Şimdi ise Biden adaylıktan çekildi ve yardımcısı Harris’in adaylığı en çok tartışılan konu oldu.


Geçtiğimiz hafta suikast girişimine uğrayan Demokrat Parti adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump ise Biden’ın adaylıktan çekilmesinin ardından “Başkan Yardımcısı Harris’i yenmek Biden’ı yenmekten daha kolay olacak” açıklamasını yaptı.

Kamala Harris kimdir?

kamala harris

Kamala Harris, 1964’te California’da Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu olarak doğdu. Howard Üniversitesi’nde okudu ve ardından California Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. 2003’te San Francisco bölge savcısı oldu ve 2010-2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

2016’da Demokrat Parti’den California Senatörü seçildi. 2020 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’den aday adayı oldu, ancak Aralık 2019’da kampanyasını sonlandırdı ve Mart 2020’de Joe Biden’a desteğini açıkladı. Harris, başkanlık adaylığını suikast sonucu öldürülen Afro-Amerikan hak savunucusu Martin Luther King’e adadığını belirtmişti.

Biden, Harris’i destekliyor

ABD Başkanı Biden adaylıktan çekildikten sonra Kamala Harris’i desteklediğini de açıkladı. 2020 seçimlerinde başkan yardımcısı adayı olarak Kamala Harris’i seçmenin aldığı en iyi karar olduğunu kaydeden Biden, “Bugün de Kamala’ya partimizin adayı olması için tam destek ve onayımı veriyorum” dedi.

Biden, “Demokratlar, şimdi birlik olma ve Trump’ı yenme zamanı” mesajını verdi.

Harris’in aday olup olmayacağı ise Demokrat Parti Ulusal Kongresi’nde delegeler tarafından yeterli oyu alması halinde kesinleşecek.

Harris, Trump’ı yenebilir mi?

Anketler, Harris’in seçilebilirliği konusunda iyi sonuçlar vermiyor. Demokratların büyük bir kısmı dahil olmak üzere birçok seçmen, onun Trump’a karşı genel seçimleri kazanabileceğinden şüphe duyuyor.

Kamuoyunda da göçmenlik ve dış politika gibi konularda Harris’in güçlü liderlik eksikliği da olduğu düşünülüyor.

Kamala Harris’in siyasi tecrübesi ve parti içinde bazı destekçileri bulunmakta. Trump’a karşı kesin bir zafer elde etmesi de olası görünmüyor.

Peki, Harris’in şansı ne? Biden’ın yerine aday olabilir mi? ABD siyaseti konusunda uzman bir isim olan Beykoz Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Burak Küntay, Kamala Harris’in rakipleri olduğu görüşünde.

Harris önemli bir figür olarak öne çıksa da, Josh Shapiro, Gretchen Whitmer, J.B. Pritzker ve Gavin Newsom gibi isimlerin adaylık için ciddi şekilde değerlendirilebileceği bilgisini paylaşıyor.


“Kamala Harris, siyahi toplulukta önemli bir isim ve kadın olarak da avantajlı. Ancak, başkan yardımcısı olarak popülaritesi değişti” diyen Küntay, beklenen liderlik duruşunu sergilemekte zorlandığının altını çiziyor. Harris’in başkan adaylığının kesinleşmesi durumunda, ona destek olacak güçlü bir yardımcı aday seçmesinin önemine vurgu yapıyor.

Trump: ‘Kamala Harris, Biden’dan daha kolay yenilecek’

trump

Eski ABD Başkanı ve yaklaşmakta olan seçimlerde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump, Kamala Harris’in muhtemel adaylığına ilişkin CNN’e açıklamalarda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın kasım ayında yapılacak Başkanlık Seçimleri’nden adaylığını çekmesinin ardından Demokratların adayının kim olacağı belirsizliğini korurken, Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini açıklamıştı.

Eski başkan ve yaklaşmakta olan seçimlerde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump, Harris’in muhtemel adaylığına ilişkin CNN’e açıklamalarda bulundu.

Trump, “Harris, Joe Biden’dan daha kolay yenilecek,” ifadelerini kullandı.

Daha sonra sosyal medyada Biden ve Harris’e saldıran Trump ve kampanya ekibi, Biden’ın başkan olarak görev yapmaya uygun olmadığını ifade etti.

‘Biden ve Harris arasında hiçbir fark yok’

Trump’ın seçim kampanyasını yürüten ekip de dahil olmak üzere onlara danışmanlık verenler ve Trump destekçileri gazetecilere yaptıkları açıklamalarda, Biden’ın görev sürecinde özellikle göç ve enflasyon konularındaki sicili nedeniyle Harris ile karşı karşıya gelmekten endişe etmediklerini açıkça söylüyor.

Trump’ın kampanya ekibi, Biden’ın çekilmesinin ardından yaptıkları bir açıklamada, Harris’in Biden’ın “yardımcısı” olduğunu belirterek, Biden ve Harris “arasında hiçbir fark olmadığını” belirtti.

Resmi Cumhuriyetçi Ulusal Komite YouTube kanalı, pazar günü öğleden sonra Harris’i göç politikaları üzerinden eleştiren, bu konuyu ihmal ettiğini iddia eden iki dakikalık bir video yayınladı.

Geçtiğimiz haftalarda Trump destekçileri, Biden’ın Mart 2021’de yaptığı göç açıklaması üzerinden Harris’e art arda saldırdı.

Biden, Harris’in Meksika ve Orta Amerika ülkeleriyle birlikte yasa dışı göçe yönelik çabaları yöneteceğini söylemişti.

Cumhuriyetçiler, Harris’i, ABD’ye yasadışı olarak geçen milyonlarca göçmeni engelleyememekle ve güney sınırını güvence altına alamamakla suçladı.


Öte yandan, Harris, Demokratların adayı olarak Biden’ın yerini almaya hazır görünürken, Trump ile arasındaki geçmişteki bir bağlantı yeniden gündeme geldi.

Biden’ın çekilmesine Bitcoin ve altın nasıl tepki verdi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.