Bodrum’da kıyı işgalinde son nokta: Plajın içine duvar ördüler

bodrum'da kıyı işgali

Muğla’nın Bodrum ilçesinde sahilleri işgal edenlere yönelik halk eylemleri 8. Haftasında Yalıkavak halk plajında devam etti. Pazar günü akşam saatlerinde Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi çağrısı üzerinde Balıkçı Barınağı’nda toplanan yaklaşık 200 eylemci “Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak” eylemine katıldı.

Halk plajında denizin içine kadar yerleştirilen şezlong, şemsiye, masa ve sandalyeler nedeniyle eylem sırasında denizin içinde yürümek zorunda kalan eylemciler sık sık ‘yasayı uygula işgali kaldır’, ‘kıyılar halkındır halkın kalacak’, ‘denizler dereler nehirler sermaye değiller” sloganları attı.

Kıyı işgalinin böylesi: Halk plajının ortasında denizin içine kadar çekilen duvar görenleri şok etti!

Halk plajında şezlong, masa, sandalye ve şemsiyelerin arasından yürüyen eylemciler halk plajının tam ortasında bir otel tarafından denizin içine kadar çekilmiş 7 metre uzunluğunda 1.70 yüksekliğindeki duvarı görünce şoke oldu. Eylemcilerden bazıları “Burası nasıl halk plajı, özel otel plajı, otel burayı sahiplenmiş denizin içine kadar duvar çekmiş. Bugüne kadar bunu gören olmadı mı” diye isyan ettiler.


yalıkavak

Halk plajındaki duvarı merdiven ile geçebildiler

Halk plajının ortasında denizin içine kadar çekilen duvarı eylemciler merdiven dayayarak geçebildi. Eylemcilere plajda güneşlenen yerli turistlerde alkışlarla destek verdi.

kıyı işgali

“Kıyılar halkın malı mıdır? Halkınsa bu halk kimdir?”

Yaklaşık bir saat süren eylem sonrasında halk plajının ortasında Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına Çiğdem Dedeoğlu ve Güney Şirin ortak basın açıklaması yaptı.

“Kıyılar bizim hepimizin başlıklı açıklamada “Anayasa, Madde 43 – Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.


Kıyı kanunu Madde 5 – Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.

Madde 6 – Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. İş bu aykırılıklarda, denetleme ve aykırılığı ortadan kaldırma yetkisi VALİLİKLER ve BELEDİYELERE verilmiştir.”

“Anayasa hükümleri açık olmasına rağmen sürekli hale gelen işgaller Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlükleri tarafından anayasanın, halkın kıyılardan eşit yararlanma ilkesine aykırı, ecrimisil ve kira uygulamaları ile toplumsal bir sorun haline gelmiştir.

Kıyılar halkındır derken bu halk kimdir? İşgal edilen plajlarda en düşük şezlong, şemsiye kullanım ücreti 500 TL’dir. Konum ve talebe göre bu rakamın 30.000 TL’ye kadar çıktığı görülmektedir. Halkın yarısından fazlasının açlık sınırının altında gelir elde ettiği ülkemizde bu paraları ödeyerek denize ulaşmak mümkün müdür? Bu halkın emekliler olmadığı, asgari ücretli çalışanlar olmadığı, kısaca 12 ay devletine ve halkına hizmet eden milyonlar olmadığı aşikardır.

Ya kıyılar halkındır demekten vazgeçin yada kıyılarda halkın ve tüm canlıların eşit ve serbest yaralanmasının önündeki engelleri kaldırın” denildi.


Eylem alkışlı protesto ve ‘kıyılar özgürdür özgür kalacak’ sloganları ile sona erdi.

Türk turist yurt dışına yöneldi: Tatil harcamaları ve gayrimenkul alımları rekor kırdı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.