Büyük İskender’in fethedemediği Termessos, ABD medyasında

Termessos

ABD’nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, Antalya’daki Termessos antik kentini haberleştirdi. “Büyük İskender’in fethedemediği gizli ‘kartal yuvası’ şehri” başlıklı haberde, Antalya’nın Döşemealtı beldesine bağlı antik kent “muhteşem bir arkeolojik mücevher” diye nitelendi.

CNN’in seyahat editörü Barry Neild’ın kaleme aldığı yazıda, Güllük Dağı’nın güneybatısında kalan şehrin, deniz seviyesinden bin metre yukarıda olduğu ve bölgeye uzun bir tırmanışla ulaşılabildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Büyük İskender, Termessos’u fethetmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu. Türkiye’nin güneybatısındaki dağların tepesine sağlam bir kartal yuvası gibi tünemiş bu eski zamanların güçlü kentinin inanılmaz ıssız kalıntıları, buraya kadar yürümek isteyen herkes tarafından fethedilebilir.


büyük iskender

MÖ 4. ila 5. yüzyıllarda inşa edilen sağlam duvarların kalıntılarının büyüleyici olduğuna işaret edilen haberde, Termessos’ta geziler düzenleyen rehber Önder Uğuz’un şu yorumları paylaşıldı:

Bizler bilgisayarlarımız ve sosyal medya hesaplarımız olmadan bir hiçiz. Bunları elimizden alırsanız çaresiz kalırız. Bu insanlar öyle değildi. Yüzyıllar boyunca taşla çalıştılar. Ellerinde başka bir şey yoktu. Bunun gibi yapılar inşa etmek, nasıl yapılacağını bildikleri işlerdi.

Termessos antik kenti Yazıda, çok iyi korunmuş Termessos antik kentindeki su drenaj sistemleri ve yeraltı sarnıçları da “mühendislik harikası” diye nitelendi.

Diğer yandan antik kentte şehrin zenginlerine ait lahitlerin yüzyıllar boyunca hırsızlar tarafından yağmalandığına da dikkat çekildi.

nekropolis mezar

Neild, Termessos’un en büyüleyici yapısının tiyatro olduğunu belirterek, buranın ziyaretçilere “efsanevi bir panorama sunduğunu” ifade etti.

antalya termessos

Yaklaşık 4 bin kişilik kapasiteye sahip antik tiyatronun yer aldığı tepeden hava koşullarına göre Antalya limanının görülebildiği yazıldı.

termessos antik

Neild, Termessos’a tırmanmayı aklına koyan ziyaretçilerin pişman olmayacağını yazarak “Türkiye’nin en etkileyici antik kentlerinden birinde tek başınıza dolaşma fırsatı bulacaksınız” ifadelerini kullandı.


Kaynak: CNN

Topkapı Sarayı Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı ziyarete açıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.