2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya’da atom bombasından kurtulanların oluşturduğu nükleer silah karşıtı STK’ya verildi

Nobel Barış Ödülü

2024 Nobel Barış Ödülü, atom bombasından kurtulan Japonlardan oluşan Nihon Hidankyo adlı sivil toplum kuruluşuna (STK) verildi. Grup nükleer silahsızlanma ile ilgili çalışma yapıyor.

2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya’da atom bombasından kurtulanların oluşturduğu nükleer silah karşıtı STK’ya verildi. Hibakusha olarak bilinen grup, 1945’te 2. Dünya Savaşı’nın son aylarında Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan bombalardan sağ kurtulanlar tarafından kuruldu.

Norveç Nobel Komitesi, dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çabaları nedeniyle grubu ödüle layık gördü.


Hiroşima’dan kurtulanlar arasında olan STK’nın eş başkanı 81 yaşındaki Toshiyuki Mimaki, ödül haberi sonrası medyanın karşısına çıktı.

Bir ara gözleri dolan Mimaki, “Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim” dedi.

Nobel Komitesi, ödülün, “tanıkların anlatımları üzerinden nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini gösterdiği” için Japonya merkezli STK’ya verildiğini duyurdu.

Nobel Barış Ödülü Komitesi’nin ödül açıklaması şöyle devam ediyor:

“Bir gün, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulanlar artık aramızda olmayacaklar. Ancak güçlü bir anma kültürü ve amaca bağlılıkla, Japonya’daki yeni nesiller, tanıkların yaşadıklarını ve mesajlarını gelecek kuşaklara aktarıyor.”


Amerika Birleşik Devletleri, Hiroşima ve Nagasaki‘ye 1945 yılında iki ayrı bomba attı.

Nihon Hidankyo’nun kuruluşu üç temel amaca dayanıyor:

  • Nükleer savaşın önlenmesi, nükleer silahların ortadan kaldırılması, nükleer silahların tamamen yasaklanması ve ortadan kaldırılması için uluslararası bir anlaşmanın imzalanması ile bu hedefe ulaşmak için uluslararası bir konferansın toplanması.
  • Atom bombasının verdiği hasarın, yol açtığı savaş ve yıkımın, bombayı kullanan devlet tarafından tazmin edileceğinin garanti altına alınması.
  • Mevcut önleyici politikaların güçlendirilmesi.

Nobel Tıp Ödülü 2024: mikroRNA çalışmaları (Victor Ambros ve Gary Ruvkun)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.