Diyabetli Çocuklara Yaz Kampı

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her yıl 1700 çocuğa diyabet tanısı konuyor ve yaklaşık olarak 20 bin çocuk diyabetli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Diyarbakır’da diyabetli çocuklar için 15-20 Ağustos 2011 tarihleri arasında yaz kampı düzenleniyor.

diyarbakir diyabetik diyabetli cocuklar yaz kampi hazar golu

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Nuri Özbek’in kamp koordinatörlüğünde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi’ndeki diyabetli çocukların sağlıklarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenecek olan yaz kampı,  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Hazar Gölü Çocuk Yaz Kampı tesislerinde gerçekleşecek. Kampa, 10 – 18 yaşları arasında Diyarbakır, Adıyaman, Adana ve Erzurum’dan 60 çocuk katılacak.

Temel olarak Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki tip diyabet vardır. Ülkemizde daha çok yetişkinlerde görülmekle beraber diyabetlilerin % 90 ile % 95’ini Tip 2 diyabetliler oluşturmaktadır.


Tip 1 diyabet ise, daha çok çocuklarda görülen ve yapay insülin ile tedavi edilmesi gereken bir şeker hastalığı tipidir. Her gün ve günde 4 kez olmak üzere insülin hormonu almak zorunda kalan çocukların aynı zamanda düzenli olarak da kan şekerlerini ölçtürmeleri gerekiyor.

Türkiye’de her yıl bin 700 çocuğa diyabet tanısı konuyor

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her yıl bin 700 çocuğa diyabet tanısı konuyor ve yaklaşık olarak 20 bin çocuk diyabetli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Diyarbakır’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Diyabetli Çocuklar Kampı, çocukluk çağı diyabet programı çerçevesinde diyabetli çocukların eğitim ve bakımlarını geliştirmek amacıyla düzenleniyor.

Diyabetli Çocuklar Kamp Programı

Kamp eğitimde, temel konuların anlatılmasının yanında, grup çalışmaları da yapılacak. Ayrıca  kamp içindeki deneyimlerde paylaşılacak. Çocuklar, yaşlarına ve eğitim durumlarına göre iki gruba ayrılacak; bir grup ders yaparken diğerleri 4  grup halinde açık havada grup çalışması yapacak. Eğitim saatleri dışındaki zamanlarda yüzme başta olmak üzere çeşitli spor, eğlence ve sanat aktiviteleri düzenlenecek. Kampta öğretim üyelerinin sorumluluğunda çocuk hekimleri, diyetisyenler, diyabet hemşireleri, psikologlar ve aktivite liderlerinden oluşan bir ekip görev yapacak.

Kamp ekibi

Hekim Ekibi: Prof.Dr.Şükrü Hatun, Prof.Dr.Rüveyde Bundak, Doç.Dr.Filiz Çizmecioğlu, Doç.Dr. Mehmet Nuri Özbek, Uzm.Dr. Hüseyin Demirbilek, Uzm.Dr. Sibel  Tanrıverdi, Dr.Atilla Çayır, Tıp Öğrencisi Sıla Birce Bilgiç.


Diyetisyen Ekibi: Uzm.Diyetisyen  Sabriye Saruhan, Öğr.Diyetisyen  Tuğba Gökçe, Öğr.Diyetisyen  Buket Yavuz.

Psikolog   ve Çocuk Gelişim Ekibi: Psk.Asuman Bayhan, Psk.Cihat Çelik, Semiha Kaya.

Hemşire Ekibi: Saliha Yılmaz, Mülkiye Aydın, Münevver Dündar, Hanımşah Kaplan, Yeter Erbil, Gülcan Delidağ.

Diyabetli Grup Liderleri : Hatun  Erdoğan, Emre Uslu, Onur Süer.


Aktivite Ekibi: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ekibi