Aşık Değilim Sevdalıyım

Yaşam, öyle güllük gülistanlık bir bahçe değildir. Güllerini koparırken avuç içleriniz kanar. Sevda çoğu zaman mutluluk kadar acıyı da sever. Umut olmak ister, özlem olup bekler, stratejiler kurdurur, oyunlar oynatır, hayal kırıklıkları yaşatır. İntikam planları kurdurur. Ve aynı sevda, size bir kere gülümser de hepsini unutur, iyi insan olursunuz.

sevda cemal süreya ilhan berk nilgün marmara tezer özlü sevda aşık değilim sevdalıyım sevda

Şiirdir kişiyi kurtaran bu karanlık, bu yalnızlıkla, berbatlıklarla dolu evrende. Bir de sevgiler kurtarabilir.. Kuş kanadı, at soluğu, ana sütü… — Cemal Süreya, On üç Günün Mektupları..

Herkes aşka dair bir şeyler söyler. Oysa ki aşk gelip geçicidir, yaz gibidir; yaz güzeldir sıcaktır, sana türlü türlü meyveler verir, deniz kokusu getirir, seni efsunlar.  Kumlara uzanırsın ve hafiflersin. Fakat sezon biter, plaj kapanır, aşk gider. Sevda farklıdır , sonbaharda gelmeyi sever, bütün şiirleri bir bir okutur. Sevda bütün mevsimleri kaplar, kışı da vardır yazı da, bulutlarla bir olduğun da olur, zindanlara atıldığında…

Sevda hem tatlıdır hem de acı. Sevmeyi bilmiyorsan zehirler. Sevda kalıcıdır, birkaç kez karşına çıkar, onunla tanışırsın ve ömür boyu seninle kalmaya ant içer.


Senfoni
Kırk kere söyledim bir daha söylerim
Savaşta ve barışta, karada ve denizde,
Düşkünlükte ve esenlikte
Zamanımız apayrı bize göre
Yan yana olduk mu el ele
Aç kalsak ağlamayız biliyorum.

— Turgut Uyar

Sevda en güzel nasıl anlatılır? Sevdayı en güzel kim anlatır? Ben en çok ikinci yenilerin sevdalarını severim. Bir sözle çok şey anlatır onlar. Senin yıllarını harcadığın sevdana onlar iki cümle ederler, bütün anıların gelir kalır…

İlhan Berk, Galile Denizi… Cemal Süreya, Üvercinka… Turgut Uyar, Dünyanın En Güzel Arabistanı… Edip Cansever, Umutsuzlar Parkı…

İkinci-Yeni-Gecesi-1

İçinden Doğru Sevdim Seni
İçinden doğru sevdim seni
Bakışlarından doğru sevdim de
Ağzındaki ıslaklığın buğusundan
Sesini yapan sözcüklerden sevdim bir de
Beni sevdiğin gibi sevdim seni
Kar bırakılmış karanlığından.

— Edip Cansever

Onlar dilin yapısını zorlayarak tamlamaları bozdu; sıfatların, eklerin yerlerini değiştirdi; dizelerde harfleri, anlamsız heceleri sıraladı; imgeye ön planda yer verdi. Tek tek dizlerin oluşturduğu güzelliğe dayandı. Tüm bunlar toplumcu eleştirmenlerce siyasal baskıdan doğmuş bir kaçış şiiri olarak suçlandı. Fakat hayatı da sevdayı da en güzel onlar anlattı.


Güzel

ölüm daha kolaydır sevmekten
der ya Aragon
anla ki ölüme benzer seni sevmek

sözcükler ki alevdir
ve karadır şairlerin hayatları

hem nice şiirlerde nice aşklarda
tarar saçımızı ölüm.

aşk ki bazen solgun bir ilçedir
sürdürür derinliğini

neden “en çok” acı ustası şairlerdir
en çok taşırlar çünkü aşkları.

ben ki yatağımdan tedirgin bir suyum
besbelli ki aşka ve ölüme çalışıyorum.

— İlhan Berk

Şimdi gökyüzü, kuşlar, çay buğusu, hep umuttur bizim için hep Cemal Süreya…

…Hayat Kısa. Yalnızlık zor.
450 km. uzağa düştüm bugün birdenbire.
Ama umut büyük.
Umudum benim.
Kadınım.
Çayı en güzel sen demlersin.

— Cemal Süreya, Onüç Günün Mektupları 

İkinci yenileri izleyen nice şair nice yazar onların dilinden gitti, sevdalarına ölüm, hayatlarına karanlık karıştı.

İnsan ne denli derin düşünebiliyorsa, sevgisi o denli derindir. O denli doyumsuzdur. Ve acısı da o denli büyük. Yaşam acısı. — Tezer Özlü, Yaşamın Ucuna Yolculuk

 

Dünyamsın benim, zorbam düzenim
Bundan gözlerim göğe çevrili, ellerim denizde
Hiç katılmadan sende yaşıyorum
Dirimimsin benim, doğarken öldüğüm…

— Nilgün Marmara

Yaşam  öyle güllük gülistanlık bir bahçe değildir, güllerini koparırken avuç içleriniz kanar. Sevda çoğu zaman mutluluk kadar acıyı da sever. Umut olmak ister, özlem olup bekler, stratejiler kurdurur, oyunlar oynatır, hayal kırıklıkları yaşatır. İntikam planları kurdurur.Ve aynı  sevda size bir kere gülümser hepsini unutursunuz, iyi insan olursunuz.


Yine kuşlar gelir konar sol yanınıza…

sırtta-kuşlar-dövme-modeli

Bende sönen şavkıması sürsün diye yaşamın
Bu kuşları senin için gözlerimde sakladım….

— Metin Altıok, Kuşlu Gazel


 

Ceren Kurt
Hikayelerim var, iç içe geçmiş duygulardan besleniyorum. Zaman zaman karanlık tarafa gider gelirim. İşte bu yolculuklarda hikayelerimi biriktiririm. Hayat sürekli akış halinde bu yüzden kendim dahil hiç kimseyi tam anlamıyla tanıdığımı düşünmüyorum. Herkes değişir, zaman değişir ama yolculuk baki kalır. Masal kahramanları gerçektir. Ve paralel evren vardır. Hatta paralel evren dövmesi yaptırmak isterim, kendi üzerimden oraya kapı açmış gibi olurum hem. Hobilerim arasında kedileri bezdirene kadar sevmek vardır. Ve dünyanın yegane ilacı sevgidir.