Mark Zuckerberg Baba Oldu: Servetini Bağışlayacak

Facebook’un kurucularından Mark Zuckerberg, kızının dünyaya geldiğini duyurdu. Zuckerberg, kızlarına yazdıkları mektupta, eşi ile birlikte bugünkü değeri yaklaşık 45 milyar doları bulan Facebook hisselerinin yüzde 99’unu bağışlayacaklarını açıkladı.

marck zuckerberg servetini bagislayacak 45 milyar dolar facebook hisseleri ceo facebook kurucusu

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, sahip oldukları yaklaşık 45 milyar dolar değerindeki Facebook hisselerinin yüzde 99’unu, hayır işleri için kuracakları Chan Zuckerberg Vakfı’na bağışlayacaklarını açıkladı.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, dünyaya gelen kızı Max’a hitaben yazdığı mektupta, 45 milyar dolarlık söz verdi.

Mark Zuckerberg’in Facebook hesabından yayınlanan mektupta genç çift, tüm ebeveynler gibi çocuklarını daha iyi bir dünyada yetiştirmek istediklerini belirterek, bunun için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti.


Mektuplarında kızlarına, “Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var” diye seslenen çift, oluşturacakları “Chan Zuckerberg Vakfı” için bugünkü değeri yaklaşık 45 milyar doları olan Facebook hisselerinin yüzde 99’unu hayattayken kullanacaklarını açıkladı.

Zuckerberg Facebook’taki açıklamasında bağışla ilgili olarak, “bunu insanların potansiyelini ve gelecek nesillerin eşit yaşamasını sağlamak için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

mark zuckerberg baba oldu facebook kurucusu ceo evli mi bagis

Sağlayacakları finansmanın, vakfın öncelikle odaklanacağı; kişiselleştirilmiş eğitim, tedavi edilebilir hastalıklar, insanlar arası iletişim ve güçlü toplumların inşası konularında halihazırda yürütülen çalışmalara “küçük bir katkı” olacağını kaydeden Zuckerberg çifti, “Biz de diğerleri gibi elimizden geleni yapmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Çift, gelecek aylarda konuya ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşacaklarını bildirdi. Zuckerberg’in eşi ve bebeğiyle paylaştığı fotoğrafı sadece 8 saat içinde 2 milyonun üzerinde beğeni ve binlerce yorum aldı.


Mark Zuckerberg dünyanın en zengin 7’inci insanı

ABD’nin 40 yaş altında olan en zengin isimlerinden 31 yaşındaki Mark Zuckerberg, Forbes’un “Dünyanın En Güçlü İsimleri” listesinde 19’uncu sırada, Forbes 400’de ise 40 milyar doları aşan servetiyle dünyanın en zengin 7’inci insanı… Bill Gates’in ilk sırada yer aldığı teknoloji dünyasının en zengin isimleri listesinin 4’üncüsü de yine Zuckerberg.

Mark Zuckerberg kimdir?

1984 doğumlu Mark Elliot Zuckerberg, sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucuları arasında. Zuckerberg, 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nden girişimci arkadaşları Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin ve Chris Hughes ile şu anda CEO’su olduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook’u kurarak dünyanın şu anki en genç zengini olmasıyla tanındı. 2015 yılı Mart ayı itibariyle kişisel serveti 35,1 milyar ABD dolarıdır. 2010 yılında ise Time dergisi tarafından Yılın Adamı seçildi.

Zuckerberg, New York eyaletinin White Plains şehrinde diş hekimi bir baba olan Edward ve psikiyatrist doktor bir anne olan Karen’in tek erkek çocuğu olarak 1984’te dünyaya geldi. Bir Musevi olarak yetiştirilmesine rağmen ateist olduğunu açıkladı. Zuckerberg’in başarısına ithafen,  “Birkaç Düşman Edinmeden 500 Milyon Arkadaş Kazanamazsınız” sloganıyla Sosyal Ağ isminde bir film çekildi. 19 Mayıs 2012 tarihinde ise, uzun süredir sevgilisi olduğu Priscilla Chan ile evlendi.

Facebook hisseleri


25 Şubat 2012’de aldığı karar ile şirketin yüzde 12’lik hissesinin halka arzını kararlaştırdı. Zuckerberg halen Facebook’un yüzde 57 hissesine sahiptir. 18 Mayıs 2012 tarihinde 421 milyon hissesi 38 Dolar’dan satışa çıkarıldı. Böylece Facebook ilk kez Amerikan borsası NASDAQ’a giriş yaptı. Facebook’un hisselerinin satışa sunulması, Visa ve General Motors’un ardından Amerikan tarihindeki en büyük üçüncü halka arz oldu. NASDAQ’a girdiği gün 104 milyar dolar değerinde olan Facebook hisseleri, halka arzından üç gün sonra 19 milyar dolar eriyerek 84 milyar dolara düştü.

İlgili yazılar

 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.