Gebelikte tiroid sorunları bebeğin gelişimini etkiliyor

Unutkanlık, kilo artışı, yorgunluk gibi şikayetlerle ortaya çıkan tiroid hastalığı, tiroidin az ya da çok çalışmasından kaynaklanıyor. Özellikle gebelik döneminde tiroid bezlerinin hem fonksiyon hem de boyutlarında oluşan değişiklikler hipertiroide yol açabiliyor. Bebekte gelişim bozukluğu ve zeka geriliğine neden olabilen hastalığın tedavisi de dikkat ve özen gerektiriyor.

Gebelikte tiroid sorunları bebeğin gelişimini etkiliyor hamile

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu gebelik öncesi, sırası ve sonrasında oluşan hipertiroidi hakkında bilgi verdi.

20-40 yaş arası kadınlar tiroid kontrolünden geçmeli

Tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi, gebeliği zorlaştırırken, çok çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise gebelik kayıplarına ve erken doğuma yol açabilir. Bu nedenle gebelik planlayan anne adayları için tiroid bezinin normal çalışması büyük önem taşımaktadır. Gebelik planlayan ya da erken dönemde gebeliği olan kadınlarda tiroid bezinin muayene edilmesi ve gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Hipertiroidizm diye adlandırılan tiroidin aşırı çalışması, metabolizmayı büyük oranda etkilemekte ve en çok doğurganlık çağında olan 20 ile 40 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir.


Tiroidin aşırı çalışması durumunda:

  • Nabızda yükselme
  • Ateş basması gibi şikayetler oluşmaktadır.
  • Ellerde titreme
  • Yeterince beslenmeye rağmen kilo kaybı
  • Kronik yorgunluk hissi ve rahat uyuyamama
  • Kendini sinirli ve endişeli hissetme

Ailesinde guatr ve tiroid hastalığı olanlar dikkat!

Gebelik sırasındaki hipertiroidi, hem anne hem de bebek açısından risk oluşturmaktadır. Bu dönemde tiroid fonksiyonları kontrol edilmediğinde, anne adayında yüksek tansiyon gelişebilir. Bu durum; düşük, erken doğum ve düşük doğum kilosuna sahip bebek riskine yol açmaktadır. Hipertiroidi hastalarında kanda T3 ve/veya T4 hormon düzeylerinde artış saptanmaktadır. Bu nedenle özellikle gebelik döneminde düzenli kan tahlili yapılarak tiroidit seviyeleri takip edilmelidir. Ailesinde guatr, tiroid ve şeker hastalığı olan gebelerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.


Tedavide geç kalınmamalı

Gebelikte hipertiroidisi olan anne adaylarının bebekleri, kalp atışlarının ve boyun kısmının incelenmesi gibi işlemler için ultrason ile araştırılmalıdır. Tedavide geç kalındığı takdirde, hastalık anne adayında tiroidit krizine yol açabilir. Bu durumda ateş, bilinç bulanıklığı, havale geçirme, bulantı-kusma, ishal ve kalpte ritim bozuklukları görülebilir. Hastalık için tanı konulduğunda gecikmeden tedaviye başlanmalı ve krizin başlama sebepleri araştırılmalıdır. Tedavide sıvı dengesinin sağlanması, ateşin düşürülmesi ve oksijen verilmesi gibi destekleyici önlemlerin dışında, tiroidit hormonlarını düşürücü ve nabzı azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır.

İlgili yazılar

Kış güneşi koruyor! D vitamini eksikliği nasıl giderilir?


Hipotroid kilo vermeyi engelliyor: Kan şekeri düşüklüğü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.