Tribün kapatma cezası Anayasa’ya aykırı mı?

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından kötü ve çirkin tezahürat nedeniyle futbol kulüplerine verilen tribün kapatma cezası yargıya taşınıyor. Gerekçe, suçu olmayan kişilerin de ceza nedeniyle maçlara gidemiyor oluşu.

Tribün kapatma cezası Anayasa'ya aykırı mı?

Avukat Cevat Kazma, kapatılan tribünlerde binlerce kişi olduğuna dikkat çekerek, belli bir grubun yaptığı fiilden tribündeki tüm kişilerin cezalandırılamayacağını, bunun Anayasa’nın 38. Maddesine aykırı olduğunu söyledi. Suçu olmadığı halde maça gidemeyen taraftarların Tüketici Mahkemeleri’ne başvurabileceğini belirtti.

Tribün kapatma cezası Anayasa’ya neden aykırı?

6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında futbol müsabakalarına girişler Passolig adı verilen elektronik kart uygulamasıyla gerçekleşiyor. Kişisel bilgilerin yüklü olduğu kartın amacı, uygunsuz davranış gösteren taraftarların tespit edilebilerek cezai yaptırımların uygulanması.


Ancak bu kanuna rağmen sadece uygunsuz davranış gösteren kişiler değil, tüm taraftarlar cezalandırılıyor. PFDK kötü ve çirkin tezahüratın gerçekleştiği tribünün tamamını kapatıyor. Yani söz konusu tribünlerde bulunan tüm taraftarlar bir sonraki maça giriş yapamıyor.

Tribün kapatma cezası Anayasa'ya aykırı mı?

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Cevat Kazma, tribünlere genel kapatma cezası verilmesinin yasal olmadığını, başkalarının yaptığı fiillerden dolayı olayla ilgisi bulunmayan kişilerin cezalandırılamayacağını söyledi.

“Anayasanın 38. Maddesine göre idari ve adli cezalar şahsilik prensibine dayalıdır. Tribünlerde binlerce taraftar maç izliyor. Ortada uygun olmayan bir tezahürat ya da durum var ise bunu gerçekleştiren kişiler tek tek tespit edilmelidir. Dolayısıyla her şahıs kendi yaptığı fiilden sorumludur ve olayla ilgisi olmayan kişiler cezalandırılamaz. Genel cezalandırma anlayışı hukuken doğru değildir.” diyen Cevat Kazma, bu durumdan olumsuz etkilenen kişilerin haklarını Tüketici Mahkemeleri’nde arayabileceğini belirtti.

Tribün kapatma cezası Anayasa'ya aykırı mı?

6222’nin Amacına Aykırı!

Cevat Kazma, Passolig uygulamasının uygunsuz davranışlarda bulunan kişilerin daha kolay bulunabilmesi amacıyla getirildiğini hatırlatarak, “Tribün kapatmak 6222 sayılı kanunun amacına aykırıdır. Belli kişilerin gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle tribündeki tüm kişilerin cezalandırılması kanunun yeterli derecede uygulanmadığını gösteriyor.” diye konuştu.

İlgili yazılar


Salih Dursun Türk Futboluna kırmızı kart gösterdi

Futbol kulüplerimiz düzlüğe çıkabilecek mi?

Tüküreyim sizin Milliyetçilik anlayışınıza

Halit Kıvanç: Futbol! Bir Aşk…

Türk Futbolu Taban Arayışında


Yabancı kontenjanı uygulaması Türk futboluna ne getirdi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.