Yaşamlardan objektife yansıyanlar: Habitat

13 Fotoğraf sanatçısının yaşam alanları üzerine farklı yaklaşımlarını konu alan çalışmalarının yer aldığı “Habitat” sergisine ev sahipliği yapıyor. Melih Akoğul, Orhan Cem Çetin, Murat Germen ve Sıtkı Kösemen’in yer aldığı Fotoğraf Danışma Kurulu ile birlikte seçilen eserler, Sena Çakırkaya’nın küratörlüğünde bir araya getirildi.

Habitat / Sergi

“Yaşamın temel devinim ve çatışmalarının sahnesini tanımlayan kavramlardan birini kendine isim ve konu olarak seçen “Habitat” sergisi, fotoğraf aracılığıyla bu sahnenin farklı hallerini, algılanış şekillerini ve zaman içinde geçirdiği dönüşümleri bir araya getiriyor. Fiziki olarak neredeyse her gün yeniden üretilen ve tanımlanan, bu nedenle de zaman içinde toplumsal bellekle çelişkili bir aidiyet ilişkisi kuran mekanlara yer veriyor. Diğer yandan sergi, var olan farklı toplumsal dinamiklerin girdiği ilişkiler veya çekilen sınırlar sonucunda birbirleriyle çatışan habitatlara odaklanıyor. “Habitat”, yaşam alanlarını oluşturan farklı etmenlere söz hakkı vermeyi, böylece değişen güç dengelerinin izini objektif bir şekilde sürmeyi hedefliyor.”

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, Türkiye’nin önde gelen 13 Fotoğraf sanatçısının yaşam alanları üzerine farklı yaklaşımlarını konu alan çalışmalarının yer aldığı “Habitat” sergisine ev sahipliği yapıyor. Melih Akoğul, Orhan Cem Çetin, Murat Germen ve Sıtkı Kösemen’in yer aldığı Fotoğraf Danışma Kurulu ile birlikte seçilen eserler, Sena Çakırkaya’nın küratörlüğünde bir araya getirildi. “Habitat” sergisi, 2016 yılında Avrupa fotoğrafına adanan PHotoEspaña Fotoğraf Festivali kapsamında Festival Davetli Sergi Mekanı olarak da konumlandırıldı.


İnsanın şehir ve doğal yaşamla ilişkisi, şehirlerin kentsel dönüşümle geçirdiği evrim, bu dönüşümler karşısında şehir sakinlerinin direnme çabası, göç, yolculuk gibi konulara ait hayatlara dair yansımaları bulabileceğiniz sergi, aynı zamanda farklı yaşamların var olabilmek adına sahiplendiği, sınırlarını hayali veya fiziki olarak çizdiği mekanları da farklı çerçevelerle sunuyor.

habitat fotoğraf sergisi istanbul modern sanat müzesi fotoğraf muhsin akgün

13 Sanatçı 13 farklı yansıma

Kürşat Bayhan‘ın 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Evden Uzakta” projesi, Anadolu’dan İstanbul’a göçen insanların yaşamını ve eksilen yanlarını sunuyor.

Kerem Ozan Bayraktar‘ın “Klimalar” serisi, bina cepheleri fotoğraflarından digital yöntemlerle pencerelerin kaldırılması, yerlerine klima gibi araçların yerleştirilmesiyle, yaşam alanlarımızın kapalı sistemini görünür kılıyor.

Zeynep Beler‘in “Konaklar” adlı serisinde İzmir, Urla’daki yarım kalan lüks konutların terk edilmiş hallerine ve göç nedeniyle artan barınma ihtiyacına rağmen ihtiyaçların çok üstünde yapılmaları nedeniyle tenhalığa bürünmelerine dikkat çekiliyor.

Görkem Ergun, “Yağma” serisinde insanın avcılık ve öldürme üzerine oynadığı sonu belli oyunun keyfi ve manipülatif yanlarını ifşa ediyor. Kamusal heykeller ve buluntu av fotoğrafları arasında kurduğu ilişkide, bu görsellerin siluetlerine yansıyan iktidarın anıtsal simgelerini ortaya çıkarıyor.

Beril Gür, “Evden Sokak Fotoğrafları” serisinde özel alanından kamusal alana olan bakış açısını yansıtıyor. Günlük sıradanlığın için de bir o kadar da ilginç anları sunuyor.

Çağlar Kanzık, “Ceza” serisinde İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevi’nin duvarlarına mahkumların çizimlerinin görüntülerini, ıssız bucaksız arazi fotoğraflarına taşıyarak sınırlara dikkat çekiyor.

Oğuz Karakütük, “Delta” serisinde, yabancısı olduğu yerlere tek başına yaptığı uzun yolculuklarda karşısına çıkan doğa görüntülerini sunuyor.


Barbaros Kayan, “Ayazma” projesinde kentsel dönüşüm alanlarından İstanbul’un Ayazma bölgesinde yaşayan 15 ailenin hikayesine odaklanıyor.

Gündüz Kayra, bir Ege kasabasında ürettiği “Ege” serisinde kentin kalabalıklarından sonra kendisini kucaklayan dinginliği yansıtıyor.

Neslihan Koyuncu‘nun “Parmak İradesi” projesi, kendisinin ve kanserle mücadele eden annesinin hayatlarında istemediği kısımları parmağıyla kapatarak yaşamın kontrolünü ele geçirme çabasını yansıtıyor.

Desislava Şenay Martinova, “Gecenin Varlıkları” serisinde, geceyi başlı başına bir habitat olarak kabul ederek, hava karardıktan sonra ortaya çıkan bu insanların yaşamlarını yansıtıyor.

Ali Taptık, 2010’dan beri devam ettiği “Bir Bitki Örtüsüne Doğru” adlı projesinde şehir yaşamının içinde yer alan bitki formlarını detaycı bir yaklaşımla ele alıyor.

Serkan Taycan, “Kabuk” projesinde İstanbul’da yaşanan kentsel dönüşüm kapsamında birçok renkten oluşan yıkımları, mekanları ve zaman algısını yansıtıyor.

Habitat Sergisini, 22 Mayıs 2016 tarihine kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde ziyaret edebilirsiniz.

İlgili yazılar

Plato Sanat’ın “Ölü Doğa Sergisi” Açıldı

Sanatçı Oya Şener’in ütopyası


Sanatı öğretirken üreten üretirken öğretenler


Burcu Yaman
Burcu Yaman, İzmirli, evli ve minik Derin’in annesi. ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra, İtalyanın Florence şehrinde İç Mimari Eğitimi aldı. Yaklaşık 10 yıldır ürün ve mekan tasarımı yapıyor ve halen Mutfak ve Banyo Armatürleri üreten bir firmada tasarlamaya devam ediyor. Fena halde hayvan sever. Dalış, fotoğraf ve seyahat seviyor.