Aşkın ağrı kesici özelliği var

”Aşkın ağrı kesici özelliği vardır” diyen Uzm. Hipnoterapist Psikolog Gani Eser, aşkın; duyguların en karmaşığı ve en zor tahlil edileni olduğunu söylüyor. Eser’e göre, etkisi altına girenin ruh halini benzersiz biçimde değiştiren aşk, çevreye farklı bir enerji yayılmasına neden oluyor.

Aşkın ağrı kesici özelliği var

Ağrı kontrolünde, dokunmanın ve düşünce gücünün etkisini gösteren araştırmalar mevcut. 2010 yılında İngiltere’de yapılan araştırma bunlardan biri. Araştırmaya imza atan Nörolog Dr. Marjolein Kammers, “Yaralandığınızda veya herhangi bir sebepten dolayı ağrınız olduğunda elinizi ağrıyan yerin üzerine koyun, ağrınız hafifleyecektir” diyordu.

Psikolog Gani Eser, aşkın da ağrı kesici özelliğe sahip olduğunu söylüyor. Eser, mutluluk hormonunu harekete geçiren aşkın yarattığı ruh hali ve etkilerine dair şu tespitlerde bulunuyor:


“Aşk, ağrı kesici özellik gösterir”

Yolda yürürken istemsizce gülümseyen birini görürseniz o kişi büyük olasılıkla aşıktır. Çünkü aşk mutluluk hormonunu harekete geçirir. Ayaklar yere basmaz, algı farklılaşır, tolerans seviyesi ya çok yükselir ya da dip yapar. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği vardır aşkın. Beden ve zihin bu keyifli durumu bozabilecek her etkiyi güçlü bir biçimde bertaraf eder. Bir başka insana duyulan aşk anneye, çocuğa, tanrıya karşı hissedilenden farklıdır. Çekim gücü doğal yollardan değildir. İzah edilemez bir bağ kurulur aşık olanla olunan arasında. Diğerlerinden farklı bulmanın, duyguların yoğunlaşmasının nedeni mantıkla açıklanamayacak kadar karmaşıktır.

Aşk karşılıklıysa gücü katlanır, mutluluk hormonları tavan yapar

Uzm. Hipnoterapist Psikolog Gani Eser, özellikle karşılıksız veya platonik aşkın, psikolojik etkilerinin, daha doğrusu psikolojik yıkımının da en az aşk kadar güçlü olduğu görüşünde: “Kişi ‘acaba yaşadığım duygu aşk mı?’ diye soruyorsa cevap olumsuzdur. Aşık olan birey ruh haline bir teşhis koymaya çalışmaz; sadece yaşar. Eğer duygular karşılıklıysa aşkın gücü katlanır. İki kişinin çevresine yaydığı enerji dışarıdan fark edilir. Onlar için dünya durur, gözleri birbirlerinden başka bir şey görmez olur.

Karşılıksız veya mutsuz aşkın sonu intihar da olabilir

Adeta bir perde dış dünya ile onları ayırır. Salgılanan mutluluk hormonları benzersiz duygular yaşamalarına neden olur. Ama eğer tek taraflıysa ve karşılıksızsa aşık olanı zor bir süreç bekler. Melankoli, içe kapanma, isyan, suçlama gibi duygular birbiriyle yarışır. Kişi dengesizleşir, yaşamın kontrolünü kaybeder ve intihara kadar gidebilecek derin bir depresyona girebilir.”


Psikolojik denge her an değişebilir

Aşkın, yarattığı duygu durumunun değişkenliğine işaret eden Eser, depresyon veya intihar nedeni olmaması için aşkın da beslenmesi gerektiği görüşünde. Araştırmalar, aşkın ömrünün en fazla 2 yıl olduğunu gösteriyor. Psikolog Eser, süre vermiyor ama duyguların giderek yoğunluğunu kaybettiğini söylüyor. Gerçek aşkın hesap- kitap tanımadığını aktaran Eser, aşkın zaman içindeki yolculuğunun da, sonuçlarının da herkes için farklı olduğunu vurguluyor:

“Aşk başka boyuta geçer, sevgi olur”

Aşk öyle benzersiz bir duygudur ki verdiği haz ile çektirdiği duygusal acı her an yer değiştirebilir. Beslenmek ister ve beslenemezse hormonlar tersine çalışmaya ve bireyi depresyona sokmaya başlar. Bu kadar yoğun olan duygu durumu elbette çok uzun süre devam edemez. Yavaş yavaş ya da aniden perde kalkar, gerçekler, kusurlar belirmeye başlar ve birey hayal kırıklığı yaşar. Hormonlar normal seviyelerine döndüğünde ilgi devam ediyorsa aşkın yerini sevgi alır.

“Bir tarafın ısrarı, diğer tarafın eziyeti olabilir”

Sevmek aşktan farklı olarak karşı tarafı kusurlarıyla kabul etmek, desteklemek ve yaşam yolunda birlikte yürümektir. Dalgalı denizin durulması gibi aşk da yerini sevgiye bırakabilirse ilişkiler sağlıklı bir hal alabilir. Ama aşk bittiğinde ilgi de yok oluyorsa bir tarafın ısrarı diğer taraf için eziyet haline gelebilir.

“Aşk, piyango biletine ikramiye çıkması gibidir”


Kısacası aşk güzeldir. Piyango biletine ikramiye isabet etmesi gibi nadiren ortaya çıkar, yaşarken göklere uçar, bittiğinde yere çakılır insan. Her güzel duygunun olduğu gibi aşkın da bir sonu olduğunu bilmek ne yazık ki bir işe yaramaz. Çünkü işin içinde duygular varsa ne hesap yapabilir ne de strateji belirlenebilir. Yaşanır ve biter. Yaşarken hissettiklerimizdir yanımıza kar kalan.

Tüm kadınlar aşka doğar ama aşkı unuturlar

Evlilikte aşkı öldüren 8 neden


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.