Cumhurbaşkanı Erdoğan Rıza Sarraf hakkında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda açıklama yaptı. ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf’la ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konunun Türkiye ile ilgili olmadığını söyledi ve “Kara paranın babaları Pensilvanya’da duruyor” ifadesini kullandı.

cumhurbaskani-erdogan-riza-sarraf-hakkinda-konustu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’a hareketi öncesi Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, Washington’da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere bu ülkeye ziyaretinde bakanların, milletvekillerinin, bürokratların ve iş adamlarının kendisine eşlik edeceğini bildirdi.

Türkiye’nin, başta terörizme karşı mücadele olmak üzere her alanda samimi ve kapsayıcı bir uluslararası iş birliğinin savunucusu olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu zirvede de bilhassa Paris, Ankara, İstanbul, Brüksel ve Lahor’da gerçekleştirilen terör eylemleri karşısında artık terörle mücadelede samimi iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayacağız. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her gün ülkelerimize yönelik terör belasının daha da büyümesi demektir. Türkiye olarak iş birliği eksikliğinden kaynaklanan nedenler dolayısıyla daha fazla bedel ödemeye tahammülümüz kalmadı.” dedi.


Üst düzey görüşmeler yapılacak

Washington’da bulunacağı süre içinde çeşitli üst düzey görüşmeler gerçekleştireceğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler yapacağımız gibi, iş dünyasıyla orada geniş kapsamlı görüşmelerimiz olacağı gibi bir de ayrıca dar kapsamlı gerek ABD’nin çok çok ileri gelen yatırımcıları gerek ülkemizde gerek ABD’de, farklı ülkelerde, onlarla da ayrıca dar kapsamlı bir toplantımız olacak. Akademik çevrelerle görüşmelerimiz var, basın ve kanaat önderleriyle de bir araya gelerek son dönemde yaşanan önemli gelişmeleri değerlendirme fırsatımız olacak.”

Erdoğan, ABD ziyareti kapsamında açılışını gerçekleştireceği Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin önemli bir rol üstleneceğine inandığını bilirdi.

Merkezin, bölgedeki Müslümanların yanı sıra farklı inanç ve kültür gruplarını da toplayacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, “Bu merkez, yükselen İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığına en anlamlı cevap olacaktır. Merkezin ayrıca kültürlerarası iş birliği ve uyum açısından önemli bir misyon üstleneceğine inanıyorum” dedi.

Erdoğan, Obama ile görüşecek mi?

Erdoğan, ABD Başkanı Obama görüşmesiyle ile ilgili, “Orada birçok liderle bu görüşmeleri yapacağız. Sayın Obama ile de bu şekilde bir görüşme arkadaşlar planladılar ve görüşmeler yapıldı. Orada bu toplantılar sadedinde nasıl G20’de yaptıksak aynı şekilde orada da.. Çünkü sadece bu Sayın Obama’nın ikili bir görüşme için davetine icabetle değil, bir zirveye davetle gittiğimiz bir toplantıdır. Takdir edersiniz ki 50’yi aşkın Sayın Obama’nın davetine gelen orada liderler olacak. Onların ciddi bir kısmıyla tabii kendisinin de orada ikili görüşmeleri olacaktır. Biz de bu şekilde orada kendisiyle ikili bir görüşmeyi yapacağız ama bu görüşme ne kadar sürer, o görüşmenin gündemiyle, toplantının akışıyla alakalı bir konu olacaktır” diye konuştu.

Başika Kampı sorusu

Erdoğan, Başika’da bir askerin şehit edilmesinin hemen ardından, en ağır şekilde cevap verilip bedelinin ödetildiğini bildirdi.


Koalisyon güçleri ile TSK unsurlarının bölgedeki DAEŞ noktalarını ciddi manada vurduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreç bu noktada artarak çok daha farklı bir şekilde devam edecektir. Oradaki potansiyel, gerek teknolojik gücümüz, silah gücümüz, mühimmat gücümüz bu iş için yeterlidir ve gerektiğinde hava kuvvetlerimiz koalisyon güçleriyle koordineli olarak bu tür çalışmaları da rahatlıkla yürütebilecek konumdadır.”

Rıza Sarraf sorusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rıza Sarraf’ın ABD’de tutuklanması ile ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi, bir kara para aklama konusu mudur, değil midir, bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum. Ancak kara paranın babaları orada duruyor, Pensilvanya’da duruyor. Burada duranlara acaba oradaki yetkili merciler her hangi bir uygulama yaptılar mı?

Çok sinsice söğüşlediler

Bakın, geçenlerde yine Amerika’daki hukuk büroları çok ilginç suç duyurularında bulundular. Bildiğiniz gibi bu paralel devlet yapılanmasının Amerika’da birçok eğitim öğretim kurumları var. Bu eğitim öğretim kurumları içerisinde Amerika’nın ‘charter school’ları var. Bunları en güzel şekilde, çok sinsice söğüşlediler.

Söğüşlemeye de devam ediyorlar. Bunlar ufak rakamlar değil yani yüz milyon dolarları aşan rakamlar. Önce bunlara yönelik bir adım atsınlar. Bunlara yönelik bunlar daha hiç bir adım atmadılar ve bu bir kişi değil, on kişi değil, yüz kişi değil, binlerce kişi. Burada bu uygulamayı yapıyorlar. Ve biz kendilerini de bu konuda uyardık. ‘bakın bu kişi ülkemizde aynı şekilde bu kara para aklamayı yaptığı gibi, bu kara para aklama noktasında, bu kişinin koordine ettiği kişiler ülkemizde ya şu anda tutuklu, hapiste, bir kısmı da firarda.

Ülkemizle alakalı bir konu değil


Bunları da duyurduğumuz halde hala ne yazık ki dostumuz Amerika’daki yetkililer buna karşı en ufak bir duyarlılık göstermediler. Rıza Sarraf’la ilgili varsa bir şey onu zaten orada, Rıza Bey’in avukatları da gerekli cevabı, gerekli şekilde onlara her halde vereceklerdir ve kendisini de savunacaklardır. Bu zaten ülkemizle alaka bir konu da değildir. Bunu da çok açık ne söylemiş olayım.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.