Davutoğlu: Türkiye ile AB arasında tarihi gün

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı konusunda Türkiye ve AB arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu. Başbakan Davutoğlu, anlaşmayı tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Anlaşmaya göre; Türkiye, Ege adalarına geçen kaçak göçmenlerin tamamını kabul edecek. Avrupa ülkeleri ise bunun karşılığında aynı sayıdaki yasal göçmeni Türkiye’den alacak.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında anlaşmaya varıldı başbakan davutoğlu tarihi gün açıklaması

Başbakan Davutoğlu’ndan tarihi gün açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye’de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık. Türkiye, Ege adalarına geçen kaçak göçmenlerin tamamını kabul edecek. Avrupa ülkeleri ise bunun karşılığında aynı sayıdaki yasal göçmeni Türkiye’den alacak” sözleriyle açıkladı.

Ortak açıklama metnine göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla “Mali ve Bütçesel Hükümler” başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran’da sona erecek Hollanda’nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.

20 Mart’tan sonra Türkiye’den Yunan adalarına geçen sığınmacılar, Türkiye’ye geri gönderilecek. Kabul edilen her bir Suriyeli sığınmacı için AB Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacı alacak.


AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar yapacağı 3 milyar avroluk yardımın kullanılması hızlandırılacak. Bu kapsamda paranın harcanacağı projeler bir hafta içerisinde belirlenecek.

Üst düzey yetkili: 4 Nisan

Finlandiya Başbakanı Juha Sipila da Twitter hesabından “Türkiye anlaşması onaylandı” açıklamasını yaptı.

Anlaşmanın başlangıç tarihi soru işaretiydi. Çek Başbakan Bohuslav Sobotka o detayı verdi. Sobotka’ya göre pazar gününden itibaren anlaşma uygulamaya giriyor. Bu tarihten itibaren, Yunanistan’a gelen göçmenler kayıt süreci tamamlandıktan sonra Türkiye’ye gönderilecek. Üst düzey Türk yetkiliye göre Türkiye’nin sığınmacıları kabul etmeye başlayacağı tarih 4 Nisan. Burada “bire bir” kabul anlaşması devreye girecek.

Türkiye kabul ettiği her Suriyeli sığınmacı için Avrupa Birliği, Türkiye’deki kamplardan bir Suriyeli sığınmacıyı “düzenli göç” içinde kabul edecek. 2016 sonuna kadar toplam 72 bin sığınmacının kabulü bekleniyor. Burada esas gönüllülük, kota uygulanmayacak. Bu rakam aşıldığı takdirde ise, bu mekanizma yeniden gözden geçirilecek. Anlaşmaya Güney Kıbrıs da onay veriyor. Bunda etken olan da açılacak faslın Rum vetosuna takılmayacak olması. AB yetkilisine göre açılacak olan bütçe politikasını içeren 33. Fasıl.

3 milyar Euro Suriyeli mülteciler için harcanacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa’nın göndereceği 3 milyar Euro’nun ise önümüzdeki haftalarda sadece Suriyeli mülteciler için harcanmaya başlanacağını vurguladı.

Türkiye’nin buradaki rolünün ise AB’nin Suriyeli mültecilere yardım yapması için kendilerine destek vermek olacağını kaydetti.

Davutoğlu, 2018’e kadar 3 milyar Euro’luk ek bir kaynağın da verileceğini kaydetti.


Haziran sonu itibariyle vizesiz seyahet

Başbakan Davutoğlu, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat imkanına da Haziran ayı sonu itibariyle kavuşacağını umduklarını ifade etti.

Davutoğlu, bunun için gereken 72 kriterin 37’sini yerine getirdiklerini ve kalan 35’inin de Mayıs ayı başına kadar yerine getirmeye çalışacaklarını dile getirdi.

Ahmet Davutoğlu, AB ile müzakerelerde 33. faslın açılmasına ve diğer fasılların da gelecek aylarda açılması için sürecin hızlandırılması üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, aldıkları önlemlerle hedefledikleri sonuçlara ancak Suriye krizinin çözülmesi halinde ulaşılabileceğine de dikkat çekti. Davutoğlu, barış içinde bir bölge için AB’nin yapacağı katkıların önemli olduğunu kaydetti.

Ankara’daki terör saldırısından sonra Avrupalı liderlerin verdiği dayanışma mesajı için teşekkür eden Davutoğlu, kaynağı ne olursa olsun teröre karşı işbirliğinin önemine dikkat çekti. Davutoğlu, AB Konseyi binasının hemen yanında terör örgütü sempatizanlarının gösteri yapmasından duyduğu derin hayal kırıklığını da mevkidaşlarına ilettiğini belirtti.

İlgili yazılar

AB ile Türkiye’nin mülteci pazarlığında 5 madde


At pazarında bir Kayserili


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.