Doğurganlık için 5 mükemmel besin önerisi

Doğurganlık için hangi besinleri tüketmeli? Diyetisyen Gizem Şeber hamile kalmak isteyen kadınlar için doğurganlığı artıran 5 besin ve günlük menü programı hazırladı.

dogurganligi-artiran-besinler (620x372) 

1- Somon: Yale Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sonucunda araştırmaya katılan, çocuk sahibi olamayan kadınların yüzde 63’ünde D vitamini yetersizliği olduğu saptanmıştır. Her ne kadar D vitamini için güneş en ideal kaynak olsa da, somon da D vitaminin zengin besinsel kaynaklarındandır.

2- Badem: Sağlıklı doymamış yağlar içeren badem kadınlarda doğurganlığı arttırırken, içerdiği E vitamini ile de erkeklerde sperm üretimini olumlu etkiliyor.


3- Ay çekirdeği: Zengin çinko içeriği ile hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sağlığı açısından önemlidir. Kalorisi yüksek olduğu için tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

4- Bulgur: Doğurganlık için kan şekeri dengesi ve insülin duyarlılığı önemli bir konudur. Bulgur, kan şekerini yavaş yükseltir ve yavaş düşürür. Ayrıca metabolizma ve doğurganlık açısından önemli olan B vitaminlerinden de zengindir.

5- Mercimek: Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmada, bitkisel protein ve demirin doğurganlık için önemli olduğu kanıtlanmıştır. Bitkisel kaynaklı protein ve demir tüketen kadınlarda doğurganlık oranının yüzde 30 fazla olduğu bildirilmiştir.

Hamile kalmak isteyen kadınlar için günlük menü

Aşağıdaki menü, hamile kalmak isteyen 20-35 yaş arası kadınlar için doğurganlığı desteklemek amacıyla örnek olarak verilmiştir. Tıbbi teşhis ve tedavi özelliği taşımaz. Doğurganlık ile ilgili problemleriniz ile ilgili öncelikle bir jinekoloğa başvurmanız gerekir. Size özel beslenme programı için bir diyetisyenden yardım alın.

KAHVALTI:

  • 1 adet yumurta
  • 1 dilim peynir
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • 1 adet muz
  • 2 adet tam ceviz

ARA:

  • 12 adet badem

ÖĞLE:

  • 1 porsiyon ızgara balık
  • Bol yeşil salata (1/4 avokado ile)

ARA:

  • 1 bardak süt
  • 1 porsiyon meyve

AKŞAM:

  • 8 yemek kaşığı dolusu mercimekli kısır
  • Cevizli ıspanak salatası
  • 1 bardak kefir

GECE:


  • 1 bardak süt
  • 1 avuç ay çekirdeği

Yeşil mercimekli kısır tarifi (4 kişilik)

Malzemeler:

2 çay bardağı ince bulgur

2 çay bardağı yeşil mercimek

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Nar ekşisi ve limon suyu

Kırmızı pul biber, sumak ve tuz

½ demet maydanoz

8 adet tam ceviz

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Yapılışı:


Yeşil mercimeği yumuşayıncaya kadar az suda haşlayın. Bulguru bir tencereye alın, üzerine 2 çay bardağı sıcak su ve domates ve biber salçasını ve tuzu ilave edin. Bulgurun suyunu çekmesini beklerken, maydanozu yıkayıp ince ince doğrayın. Bulgur suyunu çektiğinde diğer tüm malzemeleri içine ekleyip, iyice karıştırın. Afiyet olsun!

Hamilelikte cinsel ilişki ve 9 faydası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.