Kalp hastalığı kadınlarda her zaman sinyal vermiyor

Kalp hastalığı, kadın hayatını tehdit ediyor ve kadın ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Erişkin kadınların yarısı kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Ancak buna rağmen Türk kadını kalbinden şüphelenmiyor.

kalp hastalığı kadınlarda her zaman sinyal vermiyor

Kadınları kalp krizinin belirtilerine karşı uyaran Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu; “Kadınlarda kalp krizi erkeklerden farklı belirtiler verebiliyor diyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, kadınlarda sessiz ilerleyen kalp hastalıklarına dikkat çekiyor. Tokgözoğlu; “Dünyada kadınların yarısına yakını kalp damar hastalıklarından hayatını kaybediyor” diyor.


Östrojen kadınları kalp hastalıklarından tamamen korumuyor, sadece hastalığın daha geç ortaya çıkmasını sağlıyor

Kadınların kalp krizinden ölüm oranının erkeklerden fazla olduğunu söyleyen Tokgözoğlu, ‘’Avrupa’da kadınların % 51’i kalp damar hastalıklarından, % 3’ü meme kanserinden öldüğü halde, genel algı kadında asıl ölüm nedeninin meme kanseri olduğu şeklindedir. Östrojenin kadınları kalp hastalığından koruduğu sanılıyor, halbuki sadece hastalığın erkeklere göre10 yıl daha geç ortaya çıkmasını sağlıyor.” dedi.

Bazı risk faktörleri kadında daha fazla hasar yapıyor!

Şeker hastalığı kalp hastalığı riskini erkeklerde iki kattan fazla, kadınlarda ise 3 kattan fazla arttırıyor diyen Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu; “Kadınlar genelde nikotini daha hızlı metabolize ettiğinden sigara kadınlarda daha fazla risk oluşturuyor. Hele kadın hormon veya doğum kontrol hapı alıyorsa sigaranın oluşturduğu risk daha fazla oluyor. Hiçkimse sigara içmemeli ama kadınlar asla içmemeli. Hareketsizlik kadınları daha fazla etkiliyor. Orta yaş üzeri kadında hareketsizlik adeta sigara içmek kadar riskli” açıklamasında bulundu.

Kadınlarda her zaman tipik göğüs ağrısı olmayabilir

Kadınlarda kalp krizi erkeklere oranla farklı belirtiler verebiliyor, tipik göğüs ağrıı her zaman olmayabiliyor. Bu konuda kadınların daha dikkatli davranmaları gerektiğini dile getiren Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu; “Bir kısım kadında tipik göğüs ağrısı olsa da bazen sadece nefes darlığı, bulantı-kusma, çene veya mide ağrısı, çarpıntı gibi yakınmalar da olabiliyor.Tipik ağrı olsa da kadın hasta kalp hastalığı olasılığını kendisine konduramıyor, hekimler de kadınların kalplerinden daha az şüpheleniyor. Göğüste baskı, ağrı, sıkışma hissi olduğunda özellikle orta yaş ve üzerinde aksi ispat edilene kadar kalp hastalığı olasılığını düşünmek gerekiyor. Şiddetli ağrı varsa bir an önce ambulans çağırmak, oyalanmamak, midedir geçer veya sabahı beklemeliyim dememek hayat kurtarıcı olabilir” uyarısında bulunuyor.

Çalışmalardan çok dikkat çekici sonuçlar çıktı

Türk Kardiyoloji Derneği bünyesinde kurduğumuz Kadın ve Kalp Sağlığı Proje Ekibi kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar konusunda araştırma ve eğitim yapmakta, Avrupa Kardiyoloji Derneği ile işbirliği içinde çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda kamuoyunu ilgilendiren çok önemli sonuçlar çıktığını söyleyen Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu araştırmalar hakkında bilgiler verdi. Tokgözoğlu; “Ülkemizin de katıldığı 24 Avrupa ülkesinde yapılan Euroaspire çalışmalarında hareketsizlik, kilo fazlalığı, psikososyal faktörler gibi yaşam tarzından kaynaklanan sorunlar kadınlarda kalp hastalıklarına yakalanma açısından daha önemli olduğu görüldü. Her iki cinsiyetin de sigara içmemesi, sağlıklı beslenip hareketli kalarak kilo almaması, yüksek tansiyon, kolesterol veya şeker gibi risk faktörleri varlığını bilmesi gerekir” dedi.


Kadınların kalbi için tanı ve tedavide yeni stratejiler olmalı

2007 yılında Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC), Avrupa Kalp Ağı (EHN) ile birlikte, konuya dikkat çekmek için Avrupa Kalp Sağlığı Stratejisi çerçevesindeki Avrupa Kalp Sağlığı Projesi içinde “Kadınlar ve Kalp Damar Hastalıkları” programını başlatmış ve bu konu ile ilgili uzmanlara, kamu otoritelerine ve araştırmacılara yönelik önerileri de içeren kapsamlı bir rapor hazırlamıştır. Burada amaç, kadınlarda risk belirleme, tanı, tedavi ve klinik çalışmalar konusunda yeni stratejiler oluşturup mevcut durumun daha iyiye gitmesini sağlamaktır.

Kadınların kalp sağlığını korumak için 5 altın öneri

1- Asla sigara içmeyin

2- Özellikle orta yaşa girerken kilo almayın

3- Hareketsiz kalmayın

4- Sağlıklı beslenin, işlenmiş gıdalardan,tuz şeker ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun


5- Özellikle ailede kalp hastalığı varsa hekim kontrolünü ihmal etmeyin


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.