Sağlıklı nesiller için ilk bin güne dikkat!

Gebeliğin ilk gününden bebeğin 2 yaşını doldurduğu zamanı kapsayan ilk bin günün önemi, Sare Davutoğlu’nun da katılımıyla yapılan 4’üncü Fetal Hayattan Çocukluğa ilk bin gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi’nde vurgulandı.

 ilk bin gün

YİSAV ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu, bir çocuğun gelecekteki sağlığının büyük oranda konsepsiyondan sonraki ilk bin gün içerisinde, yani gebelik ve ilk iki yaşta belirlendiğini belirterek, bu dönemdeki doğru beslenmenin, özellikle de anne sütü almanın çok önemli olduğunun, pek çok bilimsel çalışmayla desteklendiğinin altını çizdi.

Dr. Yalım Üner de, hem saha araştırmaları hem de TNSA verilerine göre bebek beslenmesi alışkanlıklarının istenen seviyelerde olamadığını belirtti ve “Bebekler ilk 6 aylık dönemde halen süt çocuğu iken, anne sütü ihtiyacını ev yapımı yemeklerle ve henüz sindirim sistemlerine uygun olmayan besinlerle karşılıyor. Annelerin eğer sütlerinde bir azalma olursa ne yapacakları konusunda doktorlarına danışmaları gerekiyor” dedi.


Sağlıklı bir hayat sürülmesinde genetik faktörlerden daha fazla etkiye sahip olan ilk bin gün beslenmesinin önemi, tüm Türkiye’den sağlık profesyonellerinin ve Sağlık Bakanlığı mensuplarının katıldığı kongrede tartışıldı.

Sağlık Bakanlığı ve Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (YİSAV) tarafından düzenlenen 4’üncü Fetal Hayattan Çocukluğa İlk bin Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi Ankara’da gerçekleştirildi.


Sare Davutoğlu’nun da katılarak ilk bin gün ve anne bebek beslenmesinin önemine dikkat çektiği kongrenin amacı YİSAV ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu ve Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Medikal Direktörü Yalım Üner’in katıldığı toplantıda basın mensupları ile paylaşıldı.

İlk bin gün beslenmesinin önemi

Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu toplantıda, sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla böyle bir organizasyonu düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirtti ve “İlk bin günde doğru beslenmenin, özelliklede anne sütü almanın çok önemli olduğu, pek çok bilimsel çalışmayla desteklenmektedir. İlk bin gündeki yetersiz beslenme sadece kronik hastalıkların, psikiyatrik bozuklukların artmasına, fiziksel, beyinsel ve metabolik fonksiyonların bozulmasına değil, immün sistemin zayıflamasına dolayısıyla pneumoni, diyare vb. enfeksiyonların artmasına da yol açmaktadır” dedi.

Annelerin ilk bin gün boyunca doğru yönlendirilmeleri önemli

Dr. Yalım Üner de, ilk bin günde bebek beslenmesinin, bireylerin gelecekteki sağlığını ve yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktör olduğunu belirtti ve “İlk bin günde beslenme ve anne sütü hakkında yapılan birçok bilinçlendirme kampanyalarına rağmen bebek beslenmesi alışkanlıklarının, çok da istenen seviyelerde olmadığını söyleyebiliriz. TNSA 2013 raporunda bebeklerin beslenme alışkanlıklarını takip ettiğimizde, ilk 6 aydan sonra anne sütü verme oranlarının düştüğünü ve anne sütünün yerini tamamlayıcı beslenmenin aldığını görüyoruz. Bebekler ikinci 6 aylık dönemde halen süt çocuğu iken ev yapımı yemeklere ve henüz sindirim sistemine uygun olmayan besinlere hızlı ve fazla miktarda geçiş yapıyor. Annelerin ek gıdaya geçiş döneminde anne sütü vermeye devam etmeye ve ek gıdanın miktarı için doktorlarına danışmaları gerekiyor” dedi.

İlk 6 ay anne sütü


Üner ilk 6 ay süresinde anne sütünün yeterli olduğunu ve tek başına bebeğin günlük besin ihtiyaçlarını karşıladığına vurgulayan Üner şunları söyledi: “Anne sütü yerine, taze-mevsiminde sebze, meyveyi daha besleyici bulan anneler, anne sütünü ve emzirmenin bebeğe olan faydasını, hele de 6’ıncı aydan sonra çok da önemli görmüyorlar. İlk fırsatta, hatta bebeklerin ilk 3 aylık döneminde ek besini hayatlarına sokuyorlar. İlk bin günde doğru beslenme, bebeklerin geleceği ve Türkiye’deki sağlık reformlarına konu olan demir eksikliği, obezite gibi toplumu etkileyen sağlık konularındaki iyileşmeler için önemli. Annelerin de beslenme ile ilgili daha çok desteklenmesi gerekmekte. İlk bin günde bebek beslenmesinin önemi hakkında Sağlık Bakanlığı ve diğer otoritelerin de önerdiği gibi ilk 6 ay sadece anne sütü kullanımı ve eksikliğinde, ek besinin tercih edilmemesi vurgulanmalıdır. Anne sütü eksikliği var ise öğünün bebeğin ayına uygun bebek veya devam sütü ile tamamlanması gerekiyor.”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.