Bir çocuk gelir ve her şeyi değiştirir

Onlar çocuk! İşçi oldular, gelin oldular, tecavüze uğradılar, cinsel istismara uğradılar, aile içi şiddete maruz kaldılar, sessiz çığlıklar attılar kimi zaman ve biz hiç duyamadık. Korktular, ürktüler, dizleri titredi kimi zaman, en çok onlar masumdu her zaman. Irkçılık nedir, din ayrımı nedir, ten rengi nedir, cinsel seçim nedir, zengin fakir nedir, sınıf ayrımı nedir, yönetim biçimleri nedir, hırs nedir, çıkar nedir, bilmezler. Sevmek nedir, aşk nedir, karşılıksızlık nedir, iyilik nedir, yardım ve hoşgörü nedir, hepimizden iyi bilirler.

Bir çocuk gelir ve her şeyi değiştirir

Onlar çocuk geçmişimiz ve geleceğimiz

Onlar çocuk, onlar bizim geçmiş zamanımızın şimdiki hali ve geleceğimizin kendileri.

Onlar en kolay mutlu olan ve hiç bir halimizi yadırgamayanlar. “Hayat çocuklara güzel” diye bir deyim vardır, fakat bu deyim ancak biz yetişkinler sayesinde mümkündür.


Çocukluk zamanımızda yaşadıklarımız bugünümüze tezahür eder, örneğin çocukluğunu fakir bir ailede geçirmiş olan Küba Oriente’de şeker kamışı yetiştiriciliği yapan bir babanın oğlu ele alalım. Hayatı yoksulluk içinde geçen babası tarım işçiliği yapan bir çocuğun hayali elbette herkesin eşit olduğu bir hayat olacaktır. Bu çocuk ise büyüdüğünde dünya siyaset tarihine damga vuran bir isme dönüşecektir. Kim diye sorarsanız o Fidel’dir, Fidel Castro. Fidel’e zor bir çocukluk yaşatanlar elbet Fidel’in geleceğini hazırlamışlardır ve siyasi hayatında başarılı rol oynamışlardır.


Bir gelecek sorumluluğudur çocuk

Demem o ki çocuklar unutmaz, iyiliği de kötülüğü de. Çocukluğumuza dönelim, bazı insanları sadece ‘bana oyuncak alan amca’ ya da ‘bana börek yapan teyze’ diye hatırlarız, ufak bir oyuncağın ya da bir lokmalık böreğin yeri bir çocuk için o kadar fazladır ki bütünüyle bir insanı unutulmaz yapabilir. Bir hayat, bir gelecek sorumluluğudur çocuk. Ne işçi olmasına müsaade edilebilir, ne gelin olmasına, ne şiddet görmesine, ne de ruhunu ve bedenini zedeleyecek herhangi bir davranışa.

Bir çocuk gelir ve her şeyi değiştirir


Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği, çocuklara ait bir gün olan 23 Nisan ısrarla kutlanmalıdır. Çocuğunuzu o gün erken uyandırın, güzel bir kahvaltı hazırlayın ona, ilk önce ona bu bayramı hediye eden Atatürk’ü elinde bayrakları ile hatırlamasına yardım edin daha sonra hayatına müdahale etmeden ve yanında olarak ona ait olan bugünü doyasıya yaşamasını sağlayın. Kutlu olsun 23 Nisan.

TSK’dan çocuklara özel 23 Nisan klibi

Türkiye 23 Nisan’a çocuk tacizleriyle giriyor


Hasan Can Bakkallar
1992 İzmir doğumlu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Bodrum'da tamamladı. Daha sonra üniversite eğitimi için Yeditepe Üniversitesi Radyo TV ve Sinema bölümüne 3. dereceden giriş yaptı. Şu an medya ve iletişim üzerine yüksek lisans yapıyor. "365 Gün Sinema" adlı bir kitabı yayımlandı. Kurucusu olduğu yapım şirketinde toplumsal gerçekçi filmler üretmek hedefleri arasında.