Lüks tüketim dünyada yavaşlarken Türkiye’de artıyor!

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin bu yıl beşincisini açıkladığı Lüks Tüketim ve Kozmetik Sektörü Finansalları Raporu’na göre sektör küresel bazda üst üste ikinci yılda da büyümede yavaşlama gösterdi. Diğer yandan Türkiye’de büyümeye devam ediyor.

Lüks tüketim dünyada yavaşlarken Türkiye'de artıyor!
İstinye Park AVM İstanbul

Lüks tüketim sektörü Türkiye’de büyümeyi sürdürecek

Küresel lüks tüketim sektörünün iki basamaklı büyümeden uzaklaşmasına rağmen sektörün, Türkiye’de 2014 ve 2015 yıllarında sabit bir büyüme yakaladığını vurgulayan Turhan, “Yeni lüks AVM ve mağaza açılışları ve lüks otel zincirlerinin pazara girişi İstanbul’u bir lüks tüketim merkezi haline getiriyor. Bu durum özellikle Orta Doğu’dan ekonomik gücü yüksek turistleri ülkemize çekiyor. Orta sınıfın genişlemesi, lüks AVM ve otel açılışları sayesinde 2016-2020 yılları arasında da Türkiye lüks tüketim pazarının büyüme trendini sürdüreceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de lüks, ekonomik statü sembolü!

Bağdat Caddesi vakko beymen louis vuitton mağazalar markalar alışveriş lüks tüketim
Bağdat Caddesi

Yerel tüketicinin lüks tüketim tercihi Türkiye’den yana

Euro ve dolar kurlarındaki yukarı yönlü hareketin 2015 yılında lüks tüketim sektöründe birim fiyatların artmasına neden olduğunu dile getiren Turhan, “Türkiye’deki lüks ürünlerin büyük çoğunluğunun ithal olması nedeniyle fiyatlar kur dalgalanmalarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Kur dalgalanmalarının yarattığı fiyat artışına rağmen, garantiler ve satış sonrası hizmetler nedeniyle yerel tüketicilerin de lüks ürünlerin büyük çoğunluğu Türkiye’den almayı tercih ettiği görülüyor” dedi.


Marka Var Lüks Marka Var

fashions night out nişantaşı louis vuitton mağaza lüks tüketim
Nişantaşı Louis Vuitton – Fashion’s Night Out

Online lüks tüketim piyasası 11 yılda 20 kat büyüdü

Güncel sektör trendlerinin yer aldığı EY raporunda online lüks tüketim piyasasının son 11 yılda 20 kat büyüme gösterdiği ve 2014’te total satışların yüzde 5’ini oluşturduğu belirtiliyor. 2013’te bu oran yüzde 4,5 seviyesindeydi. Perakendecilerin online satışlarda halen en iyi performans gösteren oyuncular olduğunun vurgulandığı raporda, bireysel markaların online satıştaki yükselişine dikkat çekiliyor.

Türkler neden yurt dışından ev alıp kiraya veriyor?

Çin en büyük tüketici olmayı sürdürüyor

Küresel lüks tüketim ve kozmetik sektörü piyasasının üçte birini oluşturan Çin, ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen en büyük tüketici ülke olmayı sürdürüyor. Çin’in lüks piyasasının değeri 2014 yılında 2013 yılına paralel olarak 15 milyar euro seviyesinde gerçekleşti. Raporda Çin’deki saat ve erkek giyimi ve deri ürünlerine yönelik talepte yavaşlama yaşandığının belirtilmesinin yanı sıra Çinli tüketicilerin yurtdışından satın alım yapma eğilimlerinin olduğu ifade ediliyor. Raporda Çinli tüketicilerin Kore ve Japonya’dan satın alım yapmayı tercih ettikleri ve 2014 yılında Çinlilerin bu ülkelere gerçekleştirdikleri ziyaretlerde yüzde 61 artış yaşandığı da belirtiliyor.

Kişiye özel kozmetik ürünler çağı mümkün mü?

boyner kozmetik ürünler cosmo home dentaram beliz rossman gratis watsons sevil
Boyner kozmetik mağazası

Lüks tüketim ve kozmetik sektörünün büyümesi küresel çapta yavaşladı

Küresel kişisel lüks tüketim piyasasının değeri 2014 yılında yüzde 3 artış göstererek 224 milyar euro oldu. Küresel kozmetik piyasası ise yüzde 3,6’lık bir büyüme ile 181 milyar euroya ulaştı. EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Kıdemli Müdürü Deniz Turhan, “Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde iki basamaklı büyüme kaydeden küresel lüks tüketim ve kozmetik sektörünün büyümede üst üste ikinci yılda da daralma göstermesi, sektörün olgunluk periyoduna girdiğine işaret ediyor” dedi.


Dünyanın önde gelen lüks tüketim ve kozmetik markalarının halka açık verilerinin yanı sıra sektör liderlerinin görüşlerini de içeren raporun sonuçlarına göre sektör genelinde büyüme 2013 yılının ardından 2014’te de daralma gösterdi. 2013 yılında yüzde 7 büyüme kaydeden küresel kişisel lüks tüketim piyasasının değeri 2014 yılında yüzde 3 artış göstererek 224 milyar euro olurken, küresel kozmetik piyasasında büyüme 2013 yılı ile aynı oranda yüzde 3,6 büyüdü ve 181 milyar euroya ulaştı.

Yavaşlamaya rağmen görünüm pozitif

EY’nin raporuna göre faaliyet karları satışlardaki yavaşlamadan net bir şekilde olumsuz etkilendi. Borsada işlem gören sektör şirketlerinin ortalama karı 2013’e oranla 1 yüzde puan gerileme gösterdi. Öte yandan sektör genelinde 2017 itibariyle yüzde 4 ile 6 arasında bir yıllık büyüme kaydedileceği öngörülüyor.

Erkekler saçlarına kadınlar ise yüz bakımına önem veriyor

Küresel kozmetik sektöründe uzun vadede pozitif bir seyir beklediklerini dile getiren Turhan, “Orta segment müşterilerinin yüksek kaliteli ve inovatif ürünlere olan talebi kozmetikte istikrarlı büyümeye öncülük edecek” değerlendirmesini yaptı.

Bağdat Caddesi Burberry mağazası dükkanlar mağazalar alışveriş
Bağdat Caddesi Burberry mağazası

Para birimlerindeki dalgalanmalar ve yerel regülâsyonlar talebi baskılıyor


Lüks tüketim ve kozmetik sektörüne yönelik küresel talebin turistik tüketimin desteğiyle halen yukarı yönlü bir trend izlediğinin belirtildiği raporda, para birimlerindeki dalgalanmalar ve yerel regülâsyonların talebi olumsuz etkiliği değerlendirmesi yapılıyor. Doların güçlü seyrini korumasının etkisiyle ABD’lilerin lüks tüketim ürünlerine yönelik talebi 2015’te yüzde 6 yükseliş gösterirken, turistik tüketimin de dâhil edildiği tabloda talep ülke genelinde yüzde 2 artış gösterdi. Euronun Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemesi ile zayıf seyrettiği 2015’te, Avrupa’da lüks tüketim ürünlerine yönelik talep yüzde 1 yükseliş kaydetti. Turistik tüketimin dâhil edildiği tabloda bölge genelinde talep artışı ise yüzde 4 olarak gerçekleşti. Raporda, eurodaki değer kaybının sektörü tüm bölgeler genelinde dengesiz bir fiyat yapısına sürüklediği ifade ediliyor.


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.