Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası Başkanlığı görevini Erdem Başçı’dan devralan Murat Çetinkaya’nın başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirdi, politika faizini ise sabit bıraktı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir.


Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir” denildi.

Piyasa üst koridorda indirim bekliyordu

PPK’nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyordu.

Reuters’ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyordu.


Foreks’in anketine göre, 27 analistten 25′i politika faizinde değişiklik beklemezken, 1′i 25 baz puan, 1′i 50 baz puan indirim kararı alınabileceğini düşünüyordu. Ankete katılan 27 analistten 26′sı marjinal fonlama oranında indirime gidileceği görüşünü savunurken, 20′si 50 baz puan, 4′ü 25 baz puan, 2′si ise 75 baz puan indirim kararı alınacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Faiz koridorunun üst bandında 75 baz puan faiz indirimi bekleniyordu

Bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında piyasanın beklentisi, faiz koridorunun üst bandında 75 baz puan ve üstü bir indirime gidilmesi yönündeydi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise Merkez’in hamlesinin beklentisini karşılamadığını belirtti. Elitaş, “TCMB’den heyecanı tetikleyecek, yatırım yapma arzusu etkisi yapacak bir beklentim vardı. Bu tam gerçekleşmedi.” açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası: Gıda fiyatları kaynaklı enflasyon düşüşü devam edecek!

Merkez Bankası’ndan enflasyona yönelik de açıklama geldi: “Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

Marjinal fonlama faizi nedir?


Marjinal fonlama faizi, Merkez Bankası’nın piyasada olağanüstü bir durum olduğu zaman piyasaya verdiği faiz anlamına geliyor. Genelde Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında aşırı değerlenmesinde, yatırımcılara yüzde 10,5 faiz ödeyerek, aşırı değerlenmenin önüne geçmek için kullanılıyor.

Merkez Bankası’na yeni başkan: Murat Çetinkaya


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.