Türkiye’de eğitim sistemi çürüyor mu? Dünyada nasıl?

Artık çocuklarımıza yurtiçi ve yurt dışında kaliteli bir eğitim aldırmak için ne paramız ne de kariyerimizin son sıçrayışını yapmış olmak için bilgimiz ve becerimiz yeterli olmayacak, olmuyor da…

Türkiye'de eğitim sistemi çürüyor mu? Dünyada nasıl?

İstediğiniz kadar Polyannacılık oynayalım, bir gözümüzü dilerseniz iki kulağımızı ve ağzımızı da sıkı sıkıya kapatmış olalım gerçeklerin bedenimize, ruhumuza nüfuz etmesini engellemek için ama faydasız.

Hadi hayırlı olsun !


Etrafımdaki çoğu eş dostun bir kariyer geçmişi var ve Türkiye standartlarında olabilecekleri yerde ve alabilecekleri eğitim seviyesinde insanlar, belki ismen bakılırsa olaya parmakla gösterilecek düzeydeler.

Fakat gelin görün ki Türkiye‘de izlediğimiz dış politikalar, başarı adı altındaki dünya derecelerimiz, eğitim, ekonomi, bilim vs… konularındaki destek ve teşviklerimiz, dünyaya yansıttığımız çehremiz nedeniyle okulların, büyük şirketlerin, büyük – büyük hizmet alanlarının kapıları bir – bir yüzümüze kapanıyor.

İstediğiniz kadar Polyannacılık oynayalım, bir gözümüzü dilerseniz iki kulağımızı ve ağzımızı da sıkı sıkıya kapatmış olalım gerçeklerin bedenimize, ruhumuza nüfuz etmesini engellemek için ama faydasız.

Bugün görmüyor, duymuyor, okumuyor ve kabul etmiyorsak yarın acı gerçeklerle ‘dan’ diye ortada kaldığımızda güvendiğimiz hizmet ettiğimiz o bulutlu yüce sandığımız dağların ardı görünür olacak.

Türkiye'de eğitim sistemi çürüyor mu? Dünyada nasıl?

Artık çocuklarımıza yurtiçi ve yurtdışında kaliteli bir eğitim aldırmak için ne paramız ne de kariyerimizin son sıçrayışını yapmış olmak için bilgimiz ve becerimiz yeterli olmayacak, olmuyor da…

Dünya verilerinin ve teknolojisinin gerisinde, gelecek vaat etmeyen, umut ışığı yansıtmayan ve iç savaşın ülkenin dört bir yanını kana buladığı bir coğrafyada ne alınan eğitimin, ne bilgi birikiminin ne de insan olmanın bir ayrıcalığı kalmıyor.


Dünya, vizyon sahibi, dinamik, mutlu ve çalışkan ve inovatik beyinlere gelecek vaat ediyor, onlara ve onların ülkelerine hizmet verdiğinde yeni dünya seviyesine katkı sağlayacağını biliyor.

Türkiye'de eğitim sistemi çürüyor mu? Dünyada nasıl?

Kim ister ki ekipten birini beklerken yavaşlamayı, sen canla başla çalışıp çabalarken bir diğerinin ortalamayı düşürmesini ve bürokratik ilişkilerde ve hizmette kalitesizleşmeyi onlar istesin.

Daha iyisi konusunda seçici olmak her zaman kaliteyi besler, millet olarak en zayıf dersimiz, onların ise en başarılı oldukları ders.

Neden yatırım yapmak için bizi seçsinler, neden güzel gelişimlerin pilot ülkesi biz olalım, ya da neden okul başarılarına başarı katmak bizim gençlerimize yönelsinler, neden ulusal hizmet alanlarında çalışmak adına bireylerimize davet göndersinler? Neden?

Bir nedeniniz var mı?

Türkiye’de Eğitim Sistemi Bir Fiyasko!


Köy Enstitüleri’nin Kapatılması Türkiye Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi?


Nihal Çalışkan
1980 Nisan doğumlu. Kendini ve hayatı keşif sürecinde, hayatına giren her bir ruhta kendini buluyor. Dünün dünde kaldığını hatırlatıyor bazen kendine, bugünü, anı yaşamanın keyfini sürmek en büyük derdi. Bilinmeyen on yüz bin ihtimalli yarına umutla ve keyifle ve neşeyle ve merakla gözlerini dikmiş durumda. Bilinmeyeni öğrenmek, görünmeyeni görmek, duyulmayanı duymak çabasında. Farkındalıklarını artırıyor ve şifa ve şefkat ile bazen hırçın, bazen deli dolu, bazen sakin, bazen çocuk gibi bazen çok keyifli ve bazen de uzun uzun susarak sadece sevmeyi bilen kalbi ile yaşıyor…