Kuruyemişler faydalı mı zararlı mı?

Kuruyemişler faydalı mı zararlı mı? Uzmanlar, eğer porsiyona sadık kalınırsa kuruyemişlerin en sağlıklı beslenme ve ara öğün seçeneklerinden biri olabileceğine dikkat çekiyor.

Kuruyemişler faydalı mı zararlı mı?

Yüksek kalorileri nedeniyle uzak durmaya çalıştığımız kuruyemişleri diyetimizi destekleyecek bir dosta dönüştürmek mümkün mü? Kilo vermek isteyenler, beslenme programlarında kuruyemişlerden nasıl yararlanabilir?

Obezite cerrahisi alanında 1500’ü aşkın başarılı uygulamaya imza atan Doç. Dr. Halil Coşkun, kliniğinde psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan bir ekiple, aşırı kilolu kişiler için yeni bir hayat inşa ediyor. Aynı zamanda Bariatriklab.com’un da yazarlarından olan Uzman Diyetisyen ve Bariatrik Beslenme Uzmanı Nazlı Acar’a, yaz mevsimine girerken kuruyemişlerle ilgili merak edilenleri paylaştı.


Sağlıklı beslenme programında kuruyemişler bulunmalı

Sağlıklı bir beslenme programı, mutlaka kuruyemişleri de içermeli. Kuruyemişler güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme, büyüme-gelişmeyi destekleme ve dikkat artırma üzerindeki yararlarıyla sağlık için vazgeçilmezdir. Vitamin ve mineral deposu olan kuruyemişlerin çeşitli kronik rahatsızlıklar ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığını azaltan etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur.


Dikkat! Kuruyemişler yüzde 50-60 oranında yağ içeriyor fındık ceviz badem fıstık

Dikkat! Kuruyemişler yüzde 50-60 oranında yağ içeriyor

Kuruyemişler, atıştırmalık olarak açlığı bastırmak ve vücudun sağlıklı protein ihtiyacını karşılamak açısından önemli faydalar sağlar. Kuruyemişlerdeki kaliteli protein, diyetin yanı sıra spor yapanlar için de yararlıdır çünkü vücuttaki fazlalıklardan kurtulurken kasların korunmasına yardım eder. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu yiyeceklerin tüketim miktarlarına dikkat etmek ise çoğu zaman gözden kaçırılmaktadır.

Ne yazık ki, kuruyemişler gözümüze küçük gözüktüğünden, evde ya da iş yerlerinde, televizyon karşısında, çalışırken veya dinlenirken, önerilen miktarların üzerine çıkılabiliyor. Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, kuruyemişlerin tüketilen miktarlarının yüzde 50-60’ının yağ olduğuna dikkat çekerek, sınırsız değil kalorileri hesaplanarak yenilmesini öneriyor. Aksi takdirde ideal kiloya ulaşma hayaliyle yenen fazla miktarda kuruyemiş, yüksek kalorisi nedeniyle, kilo alma sebeplerinden birine dönüşebilir.

  • Bir avuç fındık (45 gr.) 286 kalori,
  • Üç tane ceviz 78 kalori,
  • Bir avuç fıstık (50 gr.) 265 kalori,
  • Bir avuç kavrulmuş badem (45 gr.) 259 kalori,
  • Bir avuç (30 gr.) beyaz leblebi 107 kaloridir.

Enerji veren, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderip hafıza üzerinde olumlu etkiler yapan kuruyemişler, ara öğün olarak bir porsiyonun üzerinde tüketilmemelidir. Ölçüyü kaçırmamak için küçük gramajlardaki paketler tercih edilebilir ya da bir kaseye konarak yenecek miktara sınır getirilebilir.

Koşu mu yürüyüş mü? Hangisi daha faydalı?

Baklagiller antioksidan deposu; kilo vermeye yardımcı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.