Ana Sayfa Hukuk Reza Zarrab en çok hangi vakfa bağış yapmış?

Reza Zarrab en çok hangi vakfa bağış yapmış?

Reza Zarrab, Emine Erdoğan’ın kurduğu derneğe 2 milyon 401 bin dolar bağış yapmış. Ancak derneğin bağışçılar listesinden ismi silinmiş.

Reza Zarrab davasında son durum

Reza Zarrab, Emine Erdoğan’ın kurduğu derneğe toplamda 2 milyon 401 bin dolar bağış yapmış

İran’a karşı uygulanan ABD ambargosunu delme, banka sahteciliği yapma ve kara para aklama suçlamaları ile ABD’de tutuklanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın avukatları, mahkemeye yaptıkları kefalet başvurusunda müvekillerinin iyi bir aile babası ve hayırsever bir işadamı olduğunu kanıtlamak için mahkeme yeni ek belgeler sundular. Kayıtlara resmi dekontlarıyla geçen ek belgelere göre, Zarrab’ın yaptığı bağışlarda en yüklü miktarın Emine Erdoğan tarafından 2012 yılında kurulan bir yardım derneğine yapıldığı görülüyor. Zarrab, TOGEM-DER (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’ne) 2016 yılına kadar tam 2 milyon 401 bin dolar tutarında bağış yapmış. Derneğin internet sitesinde ise, Reza Zarrab’ın adının geçmemesi dikkat çekiyor.

Reza Zarrab'ın TOGEMDER'e yaptığı bağışlar
Reza Zarrab’ın TOGEMDER’e yaptığı bağışlar

Kayıtlara resmi dekontlarıyla geçen ek belgelere göre, Zarrab’ın yaptığı bağışlarda en yüklü miktarın Emine Erdoğan tarafından 2012 yılında kurulan bir yardım derneğine yapıldığı görülüyor.

Zarrab, Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve halen himayesinde faaliyetlerini sürdüren TOGEM-DER (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’ne) 2016 yılına kadar tam 2 milyon 401 bin dolar tutarında bağış yapmış.

reza zarrab rıza sarraf emine erdoğan togem der vakfı

TOGEMDER’e 150 kez bağış yapmış

Zarrab, Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve başkanlığını yengesi Saadet Günbahar’ın yaptığı, eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın yönetim kurulunda üyesi olduğu TOGEM-DER’e 150 ayrı bağışta bulunmuş.

2013 yılından itibaren Zarrab tarafından yapılan bağışların birçoğu sahip olduğu şirketler Volgam Gıda ve Royal Denizcilik aracılığıyla gerçekleşmiş.

Kayıtlara göre Zarrab, TOGEM-DER’e en son bağışı 2015 yılının Temmuz ayında yapmış görünüyor. Zarrab’ın, aralarında Eğitim Bakanlığı’nın da bulunduğu kişi, kurum ve derneklere yaptığı bağışların toplamı ise 10 milyon 200 bin lira.

reza zarrab rıza sarraf togemder bağışları

reza zarrab rıza sarraf togemder bağışları

reza zarrab rıza sarraf togemder bağışları

reza zarrab rıza sarraf togemder bağışları

Zarrab’ın adı bağışçıların arasından çıkartılmış

TOGEMDER’in internet sitesinde yayınlanan bağış ve destekçilerin listesinde birçok tanınmış ismin yer almasına karşın en fazla bağış yapan Reza Zarrab’ın adının geçmemesi dikkat çekiyor. TOGEMDER, Zarrab’ın bağışlarıyla yapılan birçok okulda, “Hayırsever işadamı Reza Zarrab tarafından yaptırılmıştır ve eğitime kazandırılmıştır” teşekkür levhaları hazırlamıştı. CHP ise TOGEMDER tarafından Reza Zarrab’ın bağışlarıyla yapılan İstanbul’un Gaziosmanpaşa semtindeki okula ruhsatı olmadığı, yeşil alana yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Zarrab’ın yargılandığı davada neler konuşuldu, hakimin İstanbul’a gelmesinde cemaat rol oynadı mı?

17-25 Aralık operasyonlarının odağındaki Reza Zarrab’ın ABD’de yargılandığı davanın duruşmasında hakim Richard Berman’ın bir sempozyum için İstanbul’a gelmesiyle ilgili açıklama yaptığı ortaya çıktı. Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış, Berman’ın “Benim bu panele katılımım, Sayın Zarrab’ın adil ve tarafsız bir yargılamaya tabi olacağının garantisi olarak, benim bu davaya adil ve tarafsız bir biçimde başkanlık etmemi etkilemez” dediğini aktardı. Tolga Tanış, bunun karşılığında Reza Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman’ın “İstanbul’da bulunmanız ve yaptığınız konuşmanızdan haberim vardı, çünkü biz de kendi titizliğimizle herkesin yaptığı gibi her şeyi takip etmeye çalışıyoruz. O yüzden de yargıç ilk önce panele katıldığını gündeme getirecektir, demiştim” dediğini yazdı. Tolga Tanış, Berman’ı İstanbul’a getiren sempozyumun sponsorunun cemaat bağlantılı olduğunu söyleyerek, “Her olayda Cemaat parmağı olduğunun iddia edilmesinden de sıkıldım. Hiç aklınıza gelmeyecek bir olayda Cemaat’in parmağının olduğunu görmekten de sıkıldım” dedi.

reza zarrab rıza sarraf davası son durum

50 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması önerisi reddedildi

İran’a karşı uygulanan ABD ambargosunu delme, banka sahteciliği yapma ve kara para aklama suçlamaları ile ABD’nin Miami kenti havalimanından ülkeye giriş yapmak isterken gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, 50 milyon dolar kefaletle serbest kalabilmek için avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Savcı Preet Bharara ise talebi, yetersiz bularak reddetti.

New York’un Manhattan bölgesindeki Metropolitan Cezaevi’nde tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, federal mahkemeye kefalet talebini sundu.

Zarrab’ın avukatları, müvekkillerinin 50 milyon dolar karşılığında serbest kalmasını istedi. Zarrab’ın, serbest kalması halinde Güney Manhattan sınırları dışına çıkmayacağının taahhüt edildiği dilekçede, kaldığı evin kapısında iki silahlı güvenlik görevlisinin sürekli nöbet tutacağı belirtildi. Mahkemenin onay vermesi halinde tutulacak olan bu evde Zarrab’ın uydu takip sistemiyle gözlem altında tutulacağını kaydeden avukatlar, müvekkillerinin evden yalnızca sağlık hizmetleri, dini görevler ve duruşmalar için çıkacağını söyledi.

Emsal mi?

Zarrab’ın tutuklanması emrini veren savcı Preet Bharara‘nın ofisi, ret kararıyla ilgili başka açıklama yapmadı. Zarrab’ın avukatı Brafman davayla ilgili savcıdan, kefalet konusunu görüşmek üzere bir duruşma talep etti. Avukat Brafman, aynı kefalet şartlarının yakın dönemde Çinli milyarder Ng Lap Seng için hayata geçirildiğini, bunun emsal teşkil ettiğini söyledi.

Reza Zarrab’ın 75 yıl hapsi isteniyor

Zarrab “İran’a yönelik yaptırımlara uymayarak ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı yapmak ve karapara aklamak”la suçlanıyor. Savcı Preet Bharara tarafından hazırlanan ön iddianamede, Zarrab hakkında toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.

Ebru Gündeş'in kariyeri de Reza Zarrab'ın dava dosyasında

Ebru Gündeş’in kariyeri de Reza Zarrab’ın dava dosyasında

Eşi ve kızı ile birlikte Orlando’daki Disneyworld’e gitmek üzere Miami’den ABD’ye giriş yaparken tutuklandığını belirten kefalet dilekçesinde, Zarrab’ın Ebru Gündeş ile nasıl tanıştığı ise şöyle anlatılıyor: “Popüler Türk sanatçı Ebru Gündeş, sayın Zarrab’ın ağabeyinin 2005 yılındaki düğününde sahne almıştı. Sayın Zarrab, Sayın Gündeş’in uzun süredir hayranıydı.  Zarrab, kendisi onuruna 2 şarkı besteleyerek ortak arkadaşları aracılığı ile Gündeş’e gönderdi.  Bu olaydan çok etkilenen Gündeş, Zarrab ile buluşmak istediğini söyledi.  2010’da birbirlerine aşık oldular. 2011’de Sayın Gündeş şimdiki tek çocuklarını doğurdu. Nihayetinde, Sayın Gündeş, Zarrab’ın bestelediği şarkılarla bir albüm çıkardı. Evlilikleri bir ortaklık ve sayın Zarrab bu evliliği uluslararası bir kaçak olarak feda etmez.”

“Zarrab’ın Ortadoğu’da tanınmış bir sanatçı Ebru Gündeş ile evli olduğunu ve kaçak duruma düşmesi halinde hem evliliğini hem de eşinin kariyerini mahvedeceğini” aktaran Brafman, İran asıllı iş adamının kaçması durumunda uluslararası müzik yıldızı eşinin kariyerine de zarar vereceğini, eşinin ‘bir kaçakla evli’ konumuna düşeceğini belirtti.

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.