Tahrik etmek için mi dar pantolon giyiyorsunuz?

İstanbul’un Kartal ilçesindeki İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan bazı öğrencilerin ifadeleri şok etkisi yarattı!

tahrik etmek

Diken’de Rıfat Doğan tarafından yayınlanan habere göre İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde koridorlarda kızlı – erkekli dolaşmak yasak. Sınıflarda kız öğrencilere baba ve erkek kardeşlerinden uzak durmaları tavsiye ediliyor. İdareciler kız öğrencilere “Erkekleri tahrik etmek için mi dar pantolon giyiniyorsunuz?” diye soruyor!

İkna odaları!

Okuldaki bazı öğrencilere dönük öğretmen ve okul yönetiminin sergilediği davranışlar, velileri de isyan ettirdi. Bazı veliler bugün okul önünde eylem yaptı.


Öğrenci Veli Derneği (Veli – Der) okul önünde yaptığı basın açıklamasıyla öğrencilere dönük baskı ve uygunsuz davranışlara tepki gösterdi.

velilerden açıklama

Basın açıklamasında Ensar Vakfı’yla ortaklaşa düzenlenen değerler eğitimi seminerlerine katılmayan öğrencilerin ikna odalarına alındığı belirtilirken, bu seminerlere girmek istemeyen öğrencilerin dilekçe verdiği, okul yönetiminin bu öğrencilerin ailelerini tek tek arayarak okula çağırdığı kaydedildi.


Açıklamada kız öğrencilere dönük pantolon kontrol adı altında yapılan uygulamaya da tepki gösterilerek, “Okulda kız çocuklarımıza cinsiyetlerinden dolayı baskı kurulmakta, kılık kıyafet kontrolleri sırasında çocuklarımız idareciler tarafından ‘Erkekleri tahrik etmek için mi böyle giyiniyorsunuz?’ gibi sözlerle tacizlere uğramaktadır” dendi.

Açıklamada bu baskıcı uygulamalara son verilmediği takdirde yürüyüş ve eylemlerin büyütüleceği belirtildi.

Öğrenciler anlatıyor

Yaşadıklarını birer dilekçeye döken öğrenciler, maruz kaldıkları durumu şu sözlerle özetledi:

  • Okulumuzda her sabah dar pantolon giyiniyoruz diye bizi kenara ayırıyorlar ve derse geç kalıyoruz, derse geç kaldığımızda öğretmenlere bizi yok yazmalarını söylüyorlar. Okulda olduğumuz halde yok yazılıyoruz.
  • İHH’ya (İnsani Yardımlaşma Derneği) bağış yapmamız için her sınıfa kumbara dağıtıyorlar ve kumbaraya para atmak zorunda olduğumuzu söylüyorlar.
  • Okulda siyaset konuşmanın ve siyasi kitaplar okumanın yasak olduğunu söyleyip okul zilini seçim zamanı AKP’nin seçim arabalarında çaldığı Diriliş filminin müziği yapıyorlar.

Ensar Vakfı’nın seminerlerine girmeyen öğrencilere taciz

  • ‘Değerler eğitimi’ adı altında seminer yapılacağına ve belirli bir saatte konferans salonuna ineceğimizi söyleyip zorla indiriliyoruz. Nöbetçi öğrenci tarafından seminer için salona indirildiğimizde Ensar Vakfı olduğunu anladığımızda çıkmak istedik. Okul müdürümüz ve müdür yardımcımız tarafından zorla sokulmak istendik. Kabul etmeyince zorla sert bakışlar ve aşağılayıcı sözlere maruz kaldık.
  • Bir başka seminerde ‘Tecavüzden söz etmediniz’ diyen ve seminere katılmak istemeyen arkadaşlarımız 40 dakika boyunca müdür yardımcımızın odasında ikna edilmeye çalışıldı.

Kız öğrencilere dar pantolon sorusu: Erkekleri tahrik etmek için mi giyiniyorsunuz?

  • Müdür yardımcımız tarafından ‘Namaz kılıp kapanın, dar pantolon giymeyin’ gibi ifadeler kullanıyor.
  • Din öğretmenimiz “Bir kişi (Muharrem Büyüktürk) yüzünden koca vakıf (Ensar) suçlanamaz” diyerek bize vakfı savunuyor.
  • Müdür yardımcılarınca dar pantolon giydiğimiz için erkekleri tahrik etmekle suçlandık. Okulumuzda duyduğumuz hakaretler bizi rahatsız ediyor.
  • Okulumuzda karma eğitim veriliyor, teneffüslerde erkek arkadaşlarımızla koridorda yürüdüğümüzde bize dik dik bakıyorlar. Sınıfımız sadece kız sınıfı olduğu için erkek arkadaşlarımızı sınıfa sokmamızı yasaklıyorlar. Sınıftan başka bir öğrenciyi çağırıp bu kimin sevgilisi şeklinde soruyorlar.
  • Rehberlik dersinde sınıf öğretmenimiz bize abimiz babamızdan uzak durmamızı, onların erkek olduğunu söylüyor.
  • Ensar Vakfı’nı okulda istemediğimizi bildiren dilekçeler yazdığımızda velilerimizi okula çağırıp onları tek tek odalara alıp ikna etmeye çalışıyorlar.

Kaynak: Diken


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.