Ana Sayfa Gündem Türklerin çıplak heykel ile imtihanı

Türklerin çıplak heykel ile imtihanı

İzmir metro istasyonunda yer alan çıplak heykel, saldırıya uğrayarak balyozla kırıldı. Daha önce de çıplak heykel bezle örtülmüş ve kilit vurulmuştu.

İzmir Metro AŞ’den yapılan yazılı açıklamada, “İzmir Metro’nun İzmirspor istasyonunda dört yıldır yer alan ve bir süredir bir siyasi partinin Karabağlar İlçe Teşkilatı’na mensup kişilerin provakatif eylemlerine maruz kalan ‘Müzisyen’ adlı mitolojik ahşap heykel, saldırıya uğradı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre S.K. Perşembe günü saat 16.50 sıralarında İzmirspor istasyonuna yolcu gibi giriş yapıp, heykelin yanına yanaştı ve kaideyi devirdikten sonra heykeli parçaladı. Güvenlik görevlileri ve istasyon yetkilileri tarafından yakalanan S.K. polis ekiplerine teslim edildi. Saldırgan hakkında şikayette bulunuldu.

Hasar gören eser, hasar tespiti ve onarım amacıyla bir süreliğine yerinden alındı. İzmir Metro AŞ, sosyal medya hesaplarından heykele saldırı anlarını ve heykelin saldırıdan sonraki halinin fotoğraflarını yayınladı.

Ne olmuştu?

‘Çıplak’ diye heykele kilit vurmuşlardı

Doğan Haber Ajansı, 14 Mayıs’ta İzmir AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grubun, heykeli protesto ettiğini duyurmuştu. Haberde grup adına konuşma yapan AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Onur Selbi’nin “İzmirspor metro durağında yer alan çıplak heykel, alenen çocukların cinsel teşhire uğraması sonucunu doğurmakta ve vatandaşlarımızı rahatsız etmektedir” ifadelerini kullandığı belirtilmişti.

25 Mayıs'ta da daha önce heykelin 'müstehcen' bulduğu noktasını bezle kapatarak protesto eden AK Parti Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz, heykele kilit vurmuştu.
İzmir metrosundaki çıplak heykel – Heykel müstehcen olduğu gerekçesiyle AK Parti Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz tarafından kilit vurmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 2012’de Akdeniz konsepti ile düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı kapsamında İspanyol sanatçı Almacino Gonzales Andres tarafından yapılan “Müzisyen” adlı mitolojik figür olan heykel, 4 yılı aşkın zamandır şu anda sergilendiği yerde bulunuyordu.

Çıplak heykel için Erzurum’dan İzmir’e geldiğini söyleyen 98 yaşındaki Mehmet Yılmaz ise ‘Müslümanlığı yakışmıyor’ demişti.

AKP’li meclis üyesi, müzisyen heykelini “müstehcen” diyerek bezle kapatmıştı.

çıplak heykel bezle örtülüyor
İzmir metrosundaki çıplak heykel bez ile örtülürken

AKP Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz, heykelin bir kısmını müstehcen olduğu iddia ederek yanında getirdiği bir bezle kapatmıştı. Emrullah Kavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenerek, “Bu millet sana belediyecilik anlamında hizmet edesin diye oy verdi. Bu milletin ahlaki değerleriyle oynayasın diye değil. Bütün İzmir halkı şuan bu heykelden dolayı sizden nefret ediyor” demişti.

Yaşanan ilginç protesto eylemi sırasında metronun güvenlik görevlileri heykelin olduğu noktaya geldi. Güvenlik görevlileri, Emrullah Kavuz ve beraberindekileri eylem nedeniyle uyardı. Protesto, daha sonra olaysız bir şekilde sona ererken, görevliler heykele bağlanan bezi sökerek alanı boşalttı.

Açıklamada, “Bu eser yıllardır her gün binlerce yolcu tarafından görülmüş ve herhangi bir rahatsızlığa neden olmamıştır” denmişti.

Selçuk Belediyesini CHP’li diye eleştirdi AKP’li çıktı

Tahrik etmek için mi dar pantolon giyiyorsunuz?

Cinselliği En Son Ne Zaman Konuştunuz?

Vigeland: Sadece çıplak heykel

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.