Türklerin çıplak heykel ile imtihanı

İzmir metro istasyonunda yer alan çıplak heykel, saldırıya uğrayarak balyozla kırıldı. Daha önce de çıplak heykel bezle örtülmüş ve kilit vurulmuştu.

İzmir Metro AŞ’den yapılan yazılı açıklamada, “İzmir Metro’nun İzmirspor istasyonunda dört yıldır yer alan ve bir süredir bir siyasi partinin Karabağlar İlçe Teşkilatı’na mensup kişilerin provakatif eylemlerine maruz kalan ‘Müzisyen’ adlı mitolojik ahşap heykel, saldırıya uğradı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre S.K. Perşembe günü saat 16.50 sıralarında İzmirspor istasyonuna yolcu gibi giriş yapıp, heykelin yanına yanaştı ve kaideyi devirdikten sonra heykeli parçaladı. Güvenlik görevlileri ve istasyon yetkilileri tarafından yakalanan S.K. polis ekiplerine teslim edildi. Saldırgan hakkında şikayette bulunuldu.


Hasar gören eser, hasar tespiti ve onarım amacıyla bir süreliğine yerinden alındı. İzmir Metro AŞ, sosyal medya hesaplarından heykele saldırı anlarını ve heykelin saldırıdan sonraki halinin fotoğraflarını yayınladı.

Ne olmuştu?

‘Çıplak’ diye heykele kilit vurmuşlardı

Doğan Haber Ajansı, 14 Mayıs’ta İzmir AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grubun, heykeli protesto ettiğini duyurmuştu. Haberde grup adına konuşma yapan AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Onur Selbi’nin “İzmirspor metro durağında yer alan çıplak heykel, alenen çocukların cinsel teşhire uğraması sonucunu doğurmakta ve vatandaşlarımızı rahatsız etmektedir” ifadelerini kullandığı belirtilmişti.

25 Mayıs'ta da daha önce heykelin 'müstehcen' bulduğu noktasını bezle kapatarak protesto eden AK Parti Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz, heykele kilit vurmuştu.
İzmir metrosundaki çıplak heykel – Heykel müstehcen olduğu gerekçesiyle AK Parti Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz tarafından kilit vurmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 2012’de Akdeniz konsepti ile düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı kapsamında İspanyol sanatçı Almacino Gonzales Andres tarafından yapılan “Müzisyen” adlı mitolojik figür olan heykel, 4 yılı aşkın zamandır şu anda sergilendiği yerde bulunuyordu.

Çıplak heykel için Erzurum’dan İzmir’e geldiğini söyleyen 98 yaşındaki Mehmet Yılmaz ise ‘Müslümanlığı yakışmıyor’ demişti.

AKP’li meclis üyesi, müzisyen heykelini “müstehcen” diyerek bezle kapatmıştı.

çıplak heykel bezle örtülüyor
İzmir metrosundaki çıplak heykel bez ile örtülürken

AKP Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz, heykelin bir kısmını müstehcen olduğu iddia ederek yanında getirdiği bir bezle kapatmıştı. Emrullah Kavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenerek, “Bu millet sana belediyecilik anlamında hizmet edesin diye oy verdi. Bu milletin ahlaki değerleriyle oynayasın diye değil. Bütün İzmir halkı şuan bu heykelden dolayı sizden nefret ediyor” demişti.


Yaşanan ilginç protesto eylemi sırasında metronun güvenlik görevlileri heykelin olduğu noktaya geldi. Güvenlik görevlileri, Emrullah Kavuz ve beraberindekileri eylem nedeniyle uyardı. Protesto, daha sonra olaysız bir şekilde sona ererken, görevliler heykele bağlanan bezi sökerek alanı boşalttı.

Açıklamada, “Bu eser yıllardır her gün binlerce yolcu tarafından görülmüş ve herhangi bir rahatsızlığa neden olmamıştır” denmişti.

Selçuk Belediyesini CHP’li diye eleştirdi AKP’li çıktı

Tahrik etmek için mi dar pantolon giyiyorsunuz?

Cinselliği En Son Ne Zaman Konuştunuz?


Vigeland: Sadece çıplak heykel


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.