İnsanlık nasıl bir şeydi doktor?

70- 80 yaşında bir amcamız! Her şeyden önce hasta ve ilgiye, tatlı dile ihtiyacı var. Ayakta zor durabilecek kadar yaşlı olan bu amcamız çokbilmiş doktora göre odadan eşya çalmaya gelmiş. ‘Odamdan bir eşyam kaybolursa seni şikayet edecem’ diye ortalığı inletiyor. Doktor, belki babası belki dedesi yaşındaki bir hastaya ‘saygısız!’ diye bağırırken kendi saygısızlığını farkında bile olmuyor.

İnsanlık nasıl bir şeydi doktor?

Hani hep derler ya ‘mutsuz olduğunuz işi yapmayın’ diye. Bu videoda tam olarak bunu görüyoruz galiba. İşini severek yapan bir doktor olsaydı bu denli iç acıtan bir öfke görmezdik. Onlara göre akşama kadar her gün yüzlerce insanın derdini dinliyorlar bir de kendi problemleri eklenince kendilerini hastaları azarlamakta haklı buluyorlar. Oysa kimse onları doktor olmaları konusunda zorlamıyor. Eğer bir mesleğe gönül koymuşsan, bunun için 6-7 yılını vermişsen, hakkını ver ve her türlü zorluğuna rağmen işini severek yap. Zaten canı burnunda olan, ilgiye ihtiyacı olan hastaları azarlayarak, ötekileştirerek  egonu tatmin etmeye kalkma. İnsanlık dersi, saygı dersi vermeye de kalkma çünkü zaten insanlıktan, saygıdan sınıfta kalmışsın.

Bu gördüğümüz görüntülerin çok daha fazlası Türkiye’nin her yerinde oluyor!

Sadece duymuyoruz, görmüyoruz ama maalesef doktorluk mesleğini icra eden her doktorun 20 yıl da okusa sırf fakültesini okuduğu için sınavlarında başarılı olduğu için o işi yapmayı hak ettiğini düşünmüyorum. Çünkü tüm okullardan, başarılardan daha önemli bir şey eksik insanlık!



Doktor olsun öğretmen olsun insanlarla iletişim gerektiren bu tür mesleklerde empati, insan sevgisi, acıma duygusu, iyi bir psikoloji çok çok önemli. Cahil insanlarla karşılaşabilirsiniz, okuma yazması olmayan insanlarla karşılaşabilirsiniz, duyduğunu algılayamayan insanlarla karşılaşabilirsiniz, belki aynı dili bile konuşamayabilir ve iletişim kurmakta güçlük çekebilirsiniz ama asla karşı tarafa bağırma, hakaret etme hakkına sahip değilsiniz. Nasıl ki hastalarınızın ufacık bir hatada sizi suçlamalarını, bağırıp çağırmalarını suç olarak hakaret olarak kabul ediyorsunuz; aynı haklar karşı taraf için de geçerli. Bir hastayı odanıza girdiği için azarlayamazsınız, sizi anlamadığı için azarlayamazsınız, size çok soru sorduğu için azarlayamazsınız. Karşınızda aciz ve size muhtaç olup ayağınıza gelmiş bir insan olduğunu unutmayıp  bağırıp çağırmak yerine onu anlamaya çalışın, acısını dindirmeye çalışın ki siz de saygı görün.


Videodaki Doktor Birsen Tıtar’a gelince ‘insanlığı sizden öğrenecek değiliz’ diye bağırıyordu. Umarım kastettiği insanlık böyle bir şey değildir ve umarım hak ettiği cezayı en kısa sürede alır.