Ramazan’da ağız kokusu için ne yapılmalı?

Ramazan ayında oruç tutanların ve çevredekilerin şikayetçi olduğu ağız kokusu birkaç basit tedbir ve uygulama ile önlenebiliyor.

Ramazan'da ağız kokusu için ne yapılmalı?

Ağız kokusunu önlemede temel prensibin ağız ve diş temizliğinin doğru yapılması olduğunu söyleyen Ecz. Mehmet Müderrisoğlu, “Eğer ağız kokusunun başka bir sebebi yoksa doğru diş macunu ile günde 2 defa diş fırçalamak yeterli olacaktır” dedi. Ecz. Müderrisoğlu, ağız hijyeni, ağız kokusunun nedenleri, ağız kokusu ile baş etme yolları ve doğru diş macunu seçimi hakkında önemli bilgiler verdi.

Ağız kokusu, ülkemizde % 25-30 arasındaki bir yaygınlıkta görülen ve çok ciddiye alınması gereken önemli bir sağlık sorunu. Sağlığı ilgilendirdiği kadar sosyal ilişkileri de etkileyen ağız kokusundan kurtulmak, Türkiye’nin tanınmış eczacılarından Mehmet Müderrisoğlu’na göre çok kolay. Ecz. Müderrisoğlu, iş, okul, kışla, aile ve sosyal ortamda insan ilişkilerini olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Tıp dilinde Halitosis olarak bilinen ağız kokusu, sosyal anlamda yarattığı sorunların yanında sağlığımız için bir alarm niteliğindedir. Ağız kokusu, akciğer ve solunum yolu hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bazı kanserler, romatizma, diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve ağız kuruluğu sorununda oluşur. Uzun süren ağız kokusunu ciddiye almak ve tedavi olmak gerekir” diye konuştu.


Günde 2 defa

Ağız kokusunun “ağız içindeki bakteriler, sigara, ağız kuruluğu, ağız hijyeninin bozulması, diş çürükleri, kokulu ve baharatlı gıdalar” gibi etmenlerin ortadan kaldırılmasıyla önlenebileceğini söyleyen Ecz. Müderrisoğlu, şöyle devam etti: “Ağız kokusunun nedenlerinin çoğu ağız içi kaynaklıdır. Bu yüzden ağız kokusuyla mücadelede ilk hedef ağız hijyeninin sağlanması olmalıdır. Ağız hijyeni için en etkili yöntem dişleri düzenli fırçalamaktır. Fırçalama doğru diş macunu ile günde 2 defa ve 2’şer dakika yapılmalıdır. Diş ipi ve ağız çalkalama suyu da kullanılabilir.”

Çinko kokuyu önlüyor

Ecz. Müderrisoğlu, ağız kokusunu önlemek üzere formüle edilmiş ve medikal anlamda çözümler sunan diş macunları ile ağız kokusunda daha etkili sonuçlar alınabileceğini belirterek, “Çinko içeren diş macunlarıyla ağız kokusundan kurtulmak mümkün. Çinko’nun ağız kokusu yapan uçucu sülfür bileşiklerini etkisiz hale getirerek kokuyu ortadan kaldırdığı klinik testlerde görülmüştür. Çinko, bakteri plağı ve diş taşı gelişiminin önlenmesine de yardım eder” dedi.

Etkili bakım nasıl olur?

Ecz. Müderrisoğlu, ağız kokusunun önemli nedenlerinden olan diş eti hastalıklarının önlenmesinin ağız kokusunun oluşmasını engelleyeceğini belirtti. “Etkisi ve güvenirliliği klinik testlerle kanıtlanan klorheksidin içeren diş macunları ile diş eti kanamaları ve diş hastalıklarında etkili sonuçlar alabilirsiniz” diyen Ecz. Müderrisoğlu, şunları belirtti: “Ülkemizin Akdeniz kıyılarında laden otu olarak bilinen Cistus Creticus ekstresi ağız hijyeninin sağlanmasına, dişleri ve diş etlerini mikroplara karşı doğal olarak korumaya yardımcı olur. Cistus içeren bir diş macunu ile etkili bir ağız ve diş bakımı yaparak ağız hijyenini sağlayabilir ve ağız kokusunun önemli bir etmenini ortadan kaldırabilirsiniz. Unutmayın iyi bir diş macunu dişlerinizin koruma kalkanıdır. Dişlerinizi sevin ve koruyun.”


SLS, paraben, triklosan

Ağız kokusu sorunu yaşayanların, bağışıklık sistemini zayıflatan ve kanserojen triklosan maddesini içeren ağız bakım ürünlerini kullanmamasını öneren Ecz. Mehmet Müderrisoğlu, “Ağzında ağız içi yaralar yani aft olanlar da SLS içeren diş macunlarından uzak durmalıdır. Oslo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada bu maddenin aft oluşumunu tetiklediği görülmüştür. Paraben denilen kanserojen madde de bazı diş macunlarında bulunmaktadır. Tüketicinin hassasiyeti nedeniyle bazı firmalar artık paraben içermeyen diş macunları çıkarmaya başladı” diye konuştu.

Ecz. Müderrisoğlu, son olarak diş beyazlatmanın aşındırma ve çürüğe zemin hazırlama gibi riskleri olduğuna dikkat çekerek, dişleri aşındırmayan ve doğal beyazlığını ortaya çıkaran ürünlerin tercih edilmesini istedi.

Ramazan’da susuz kalmamak için 8 altın öneri


Sahur yapmadan tutulan oruç baş ağrısını tetikliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.