Ana Sayfa Gündem FETÖ’nün kriptosu deşifre oldu: 110 bin kişi iddiası

FETÖ’nün kriptosu deşifre oldu: 110 bin kişi iddiası

FETÖ üyesi olduğu belirtilen 40 bin kişinin şifreli yazışmaları deşifre oldu. Bir başka iddia ise 110 bin kişi bilgisini verdi. Bu kişiler arasında asker, akademisyen, polis, savcı, hakim gibi kritik pozisyonlarda bulunanlar da var.

FETÖ üyesi olduğu belirtilen 40 bin kişinin şifreli yazışmaları deşifre oldu. Bir başka iddia ise 110 bin kişi bilgisini verdi paralel

40 bin kişi darbeden önce deşifre edildi

Bir güvenlik kaynağı tarafından yapılan açıklamada “Bu uzun süreli bir çalışma. Paralel devlet yapılanmasının gizli muhaberesini yürüttüğü bir gizli mekanizmayı ortaya çıkardık” dedi. Aynı kişi, bu şifreli mesajlaşmalarda yer alan 40 bin kişinin isimleri, telefon numaraları ve TC kimlik numaralarının tespit edildiğini belirtti.

Bu bilgilerin Genelkurmay ve Emniyet’teki istihbarat birimlerine iletildiğini söyleyen yetkili, darbe girişiminde bulunanların “deşifre olduklarını” fark etmelerinin ardından planladıklarından daha erken harekete geçmeye karar vermiş olabileceklerini savundu.

Yetkili, şifreli mesajlaşmanın yapıldığı mekanizmanın sadece FETÖ’nün izin verdiği kişiler tarafından kullanıldığını, dolayısıyla söz konusu 40 bin kişinin tümünün hareketin üyesi olduğunu savundu.

Darbeden 3 gün önce 600 subay tespit edilmişti

Bu kişiler arasında “kritik pozisyonlarda bulunan askerler, akademisyenler, polisler, savcılar, hakimler, her kesimden kişiler” olduğunu ifade eden yetkili, şu bilgiyi de verdi:

“Darbeden 3 gün önce, 12 Temmuz Salı günü, ordu içerisinde 600 subayın FETÖ Paralel Devlet Yapılanmasıyla ilişkisi olduğu tespit edilmişti ve bu Genelkurmay’a bildirilecekti.”

Yetkili, bu bilgilerin Ağustos başında toplanacak bir sonraki Yüksek Askeri Şura’da yapılacak atamaları da etkileyebileceğini söyledi.

110 bin kişi iddiası

BBC Türkçe’ye konuşan bir diğer kaynak ise söz konusu şifreli mesajlaşma mekanizmasında 110 bin kadar kişinin yer aldığını, mesajların öncelikle cep telefonu üzerindeki bir uygulama üzerinden yapıldığını, bu sistemin deşifre olması nedeniyle başka bir “araç” üzerinden mesajlaşmaların yapılmaya başlandığını ileri sürdü. Ancak ilk bilgi veren kaynak 110 bin kişi haberini teyit etmedi.

Binlerce kişi gözaltına alındı ya da görevden uzaklaştırıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 50 bin kişiden fazla kamu görevlisi görevden alındı. Darbe girişimiyle ilgili olarak bine yakını silahlı kuvvetler, emniyet ve yargı mensubu olmak üzere çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Bazı Avrupa ülkeleri, bu kadar çok sayıda kişinin kısa süre içinde tespit edilmesi karşısında “önceden hazırlanmış bir liste” olup olmadığı yönünde kaygılarını dile getirmişti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Türkiye’yi, muhaliflere karşı “intikam güdüsüyle” hareket etmekle suçlamıştı.

OHAL nedir? OHAL ne anlama geliyor ve neleri kapsıyor?

AYM ve HSYK üyeleri dahil 113 yargı üyesi tutuklandı

Erdoğan: Darbe girişimini eniştemden öğrendim

Darbe girişiminin öncesi ve sonrası (Görüş)

Bir darbe girişiminin anatomisi: 15 Temmuz 2016 (Görüş)

MEB tarafından 626 eğitim kurumu kapatılıyor

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.