Anne adaylarına bayram tatilinde sağlıklı öneriler

Kurban Bayramı tatiline çıkacak anne adaylarının hava sıcaklıklarından olumsuz etkilenmemesi için daha dikkatli olması gerekiyor. Sıcak havalarda yapılan yanlış uygulamalar hamilelik döneminde çarpıntı, nefes alamama hissi, ödem gibi rahatsızlıklara neden olurken erken doğum riski bile yaşanabiliyor.

hamilelikte-seyahat-uyarila

Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nadide Korkut, hamilelerin daha rahat bir bayram tatili geçirmesi için dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Doğum yaklaştıkça şikayetler de artıyor

Normal hava ısılarında bile sıcak basması ve huzursuzluk gibi sorunlar yaşayan anne adayları, sıcak havalarda bu sorunları çok daha fazla hissedebilmektedir. Özellikle gebeliğin 8. ayını dolduran anne adaylarının vücutlarında yük arttığı için çarpıntı, taşikardi, fenalık hissi ve rahat hareket edememenin getirdiği huzursuzluk hisleri olabilmektedir. Bu sorunlar aşırı sıcaklarla birleşince daha fazla hissedilebildiği gibi, daha erken evrede ortaya çıkabilmektedir. Sıcağın etkisiyle bacaklarda oluşan ödemler huzursuzluk hissini arttırırken, dolaşım bozukluklarıyla birlikte yaşanan tansiyonun düşüklüğü olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Yazın en çok karşılaşılan sorunların başında sıcak çarpmaları gelmektedir. Vücut ısısı artması ve terlemeyle birlikte yaşanan elektrolit kayıpları baş ağrılarını tetikleyebilmektedir.


Hareketsizlik yerine serin yerlerde aktif kalmayı seçin

Aşırı sıcaklar ve hissedilen rahatsızlıkların artması, anne adaylarının daha hareketsiz bir yaşam şeklini seçmesine neden olabilmektedir. Ancak hareketsiz olmanın kan dolaşımını azaltacağı unutulmamalıdır. Sıcak havalardan etkilenerek gün içinde hareketi azaltmak yerine serin yerleri tercih etmek daha doğru bir karar olacaktır. Hafif yürüyüşler sonrası ayakları kaldırarak dinlenmek, sağlıklı bir doğum için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

Susuzluk erken doğum riskini arttırabilir

Sıcak dönemlerde anne adaylarını bekleyen en büyük tehlikelerden biri de vücudun susuz kalmasıdır. Özellikle hamileliğin son aylarında vücudun susuz kalması, kasılmaları arttırarak rahimin zamanından önce açılmasını ve erken doğumu tetikleyebilmektedir. Bu dönemde su kaybına bağlı erken doğumların daha fazla olduğu göz önünde bulundurarak anne adaylarının günlük 2,5 – 3 litre su tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra susuz kalınmasıyla yaşanan elektrolit kayıpları bulantılara da neden olmaktadır. Su ihtiyacının karşılanması bulantı hissinin giderilmesini sağlayacaktır.

Tatil bölgenizi dikkatli seçin

9 günlük bayram tatili, eğlenme ve gezmekten çok dinlenmeye yönelik planlanmalıdır. İyi beslenmeye, hafif yürüyüşlere izin veren bir planlamanın içinde olmak daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Ayrıca tatil yapılacak bölgenin seçimi de önemlidir. Çok sıcak ve bunaltıcı bölgeler yerine daha serin ve nemsiz bölgeler tercih edilmelidir. Tatile gidilecek yerlerin, tıbbi imkanların iyi olduğu bölgelerden seçilmesi, yaşanabilecek olası sıkıntıların önüne geçilmesi bakımından önemlidir.


anne-adaylari-seyahat

Karayolu yerine uçağı tercih edin

Tatil yolculuklarında karayoluyla yapılan seyahatlerin saatlerce süreceği düşünülürse uçağı tercih etmek anne adayı için daha sağlıklı bir seçimdir. Karayolu tercih edileceği durumlarda, anne adayının arka koltukta uzanıp ayaklarını yüksekte tutarak 2 saati geçmeyecek yolculuklar yapmasına özen gösterilmelidir. Anne adaylarının uzun süre bir yerde oturması bacaklara baskı yapıp dolaşım sorunları, damar içi pıhtılaşma ve varis oluşumuna neden olabilmektedir. Bu yüzden anne adayları uçak yolculuklarında belli zaman aralıklarında yürümelidir. Bununla birlikte uçakla yolculuk yapılacaksa doktordan rapor alınmasının unutulmaması gerekir. Birçok firma hamileliği 28-35 haftalarda olan anne adaylarından uçakla seyahat etmesinde sakınca olmadığına dair rapor istemektedir. 36 haftadan sonra doktor raporu olsa dahi yolculuklara izin verilmemektedir.

Kıyafetleriniz dar, ayakkabınız yüksek topuklu olmasın

Deniz tatili yapılacaksa mantar ve bakteri üretimini arttıran mayo gibi tüm vücudu saran sentetik kıyafetlerden uzak durarak, teri alan doğal malzemelerden üretilmiş kıyafetler tercih edilmelidir. Vücut temizliğine dikkat edildiği gibi kıyafet temizliğine de özen gösterilmelidir. Ayaktan çıkarak denge sorununa neden olabilecek ayakkabılar yerine, 2-3 cm topuğu olan, arkası kapalı, bantlı ayakkabı ya da terlikler tercih edilmelidir. Ayakkabı ya da terlikte ufak topuk tercihinin bel ağrılarına iyi geldiği unutulmalıdır.

Dalgalı denizde yüzmeyin

Hamilelik döneminde denizden dalgalı olduğu zamanlarda uzak durulması ve yüzerken kurbağalama stili yüzülmesi unutulmaması gereken detaylardır. Temiz olmayan havuzda ya da denizde yüzmek idrar yolu ve böbrek iltihaplarına neden olarak erken doğumu tetikleyebilir. Özellikle havuzdan çıktıktan sonra duş alarak mayonun değiştirilmesi alınacak tedbirler arasındadır. Hamilelik sırasında denge kaybı sonucu düşmelere neden olabileceği için motosiklet ya da bisiklete binilmemelidir.

Kefir ve ayran hem serinletici hem de sağlıklıdır

Hamileliğin başından sonuna kadar önemli olan beslenme düzeni tatilde de ihmal edilmemelidir. Bol meyve sebze tüketilirken tuz, şeker ve yağdan uzak durulmalıdır. Gazlı içecekler ile çay ve kahve yerine; süt, kefir ve ayran tercih edilebilir.


Hamilelikte bel ve sırt ağrıları için ne yapmak gerekir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.