Hamilelikte yenmemesi gereken 15 besin

Gebelik boyunca kaçınmanız gereken 15 gıda ve sebepleri. Gebelik süresince kaçınılması gereken gıdalar konusu hep kafa karıştırıcı bir konudur. Genellikle farklı öneriler ve yorumlar yapılır hatta çevrenizdeki her kafadan bir ses çıkar.

hamilelikte yenmemesi gereken 15 besin

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sizin için karmaşık olmayan, çantanızda taşıyabileceğiniz bir liste hazırladı. Bu listeyi yanınızdan ayırmayın, neleri yemeniz gerektiği konusuna yoğunlaşın.

Hamilelikte yenmemesi gereken 15 besin

BÜYÜK BALIKLAR:

Özellikle doğmamış bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilecek yüksek miktarda civa içeren, uzun ömürlü büyük balıklardan uzak durun. (Kılıç balığı, köpek balığı, uskumru)


KOLYOS:

Bu balık sağlıklı bir omega 3 kaynağıdır ama yüksek miktarda civa içerir. Bunun yerine daha güvenilir olan somon ve karides tercih edilmelidir.

SUŞİ VE DİĞER ÇİĞ BALIKLAR:

Yediğiniz balık pişmiş olmalı. Çiğ balık çok miktarda bakteri ve parazit içerebilir. Bu da mide bağırsak sistemini altüst eder.

SOĞUK ETLER VE SOSİS:

Bilimsel verilere göre gebe kadınların gıda yoluyla bulaşan bazı paraziter hastalıklara yakalanma riski 20 kat fazladır. Bu bakteriler, plasenta yoluyla fetüse ulaşırlar ve ölü doğum, düşük, erken doğum gibi sonuçlar doğurabilirler.

YUMUŞAK PEYNİRLER:

Bu peynirler aslında ülkemizde çok tüketilmemektedir ama yine de örnek vermek gerekirse; feta, brie, rokfor peyniri de bakteri içerebilir.Özellikle Feta peyniri, dünyanın her yerinde salata ve makarnalarda sıkça kullanılır. Eğer hamileyseniz ve bu peynirden vazgeçemiyorsanız, güvenilir olduğundan emin olmadan tüketmeyin.En çok bilinen besin kaynaklı hastalık bu peynir türüyle bağlantılı olan Listeriosistir. Eğer gebelik yoksa ve besinlerle bu bakteriyi aldıysanız, sağlığınız için ciddi bir tehlike oluşturmaz, hafif grip benzeri belirtiler olur ve geçer. Fakat gebelik esnasında bu bakterinin gıdalarla alınması durumunda erken düşük ve erken doğum tehlikesi gelişebilir.

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ:

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı.

SALAM, SOSİS, TÜTSÜLENMİŞ ET, BEYİN VE DENİZ ÜRÜNLERİ:

Bu ürünler tütsülenip dondurularak saklanırlar. Çeşitli bakteriler içerme olasılığı vardır.

ALKOL VE İLAÇLAR:

Alkol ve beyin üzerine etkili diğer ilaçlar, erken doğum olasılığını artırmanın yanı sıra çeşitli doğum defektlerine de sebep olabilir. Gebelikte aşırı alkol tüketimi, fetal alkol sendromuna ve ölü doğum riskinde önemli artışa neden olur. Yeni araştırmalar aşırı olmayan alkol kullanımının bile çocuğun ileriki yaşantısında önemli yan etkilere yol açabileceğini göstermiştir.


KAFEİN:

Genel olarak, gebelikte kafein tüketimi konusunda kabul edilen sınır değer 200-300 mg/gün’dür. 2008 yılında yapılan bir çalışmada 200 mg üzerinde günlük kafein tüketiminin düşük olasılığını artırabileceğini belirtilmiştir.3 fincan çayda 47 mg, 3 fincan kahvede 95 mg kafein vardır. Pek çok çalışmada gebelerin günlük kafein alımında 200-300 mg’ı geçmemesi önerilmektedir.

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ MEYVASULARI VE ÇİĞ SEBZE FİLİZLERİ:

Turp, yonca, maş fasulyesi gibi gıdalar bakteri taşıyarak gıda zehirlenmesine neden olabilirler.

AZ PİŞMİŞ ET VE YUMURTA:

Gıdalardan kaynaklanan hastalıklar hem sizin hem de doğmamış bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Özellikle et çeşitleri uygun sıcaklıkta pişirilmelidir. Kuzu ve dana eti için fırın ısısı 160 C, tavuk göğsü için 170 C, bütün haldeki kümes hayvanları için 180 C kabul edilen uygun pişirme ısısıdır. Yumurtanınsa hem sarısı hem de beyazı pişmiş olmalıdır.

BİTKİSEL DESTEKLER:

Gebelik boyunca, güvenilirliğinden emin olunamayan bu tarz bitkisel ilaçlardan kaçınmak gerekir.

KARACİĞER:

Karaciğer yüksek miktarda A vitamini içermekte olup kesinlikle tüketilmemesi gereken grupta yer almaz. Yine de tüketmemek iyi olur çünkü A vitamini gebeliğin erken döneminde fazla miktarda alınırsa, doğumsal defektlere yol açmaktadır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında, aşırı miktarda A vitamini içerdiği için, karaciğer tüketiminden kaçınmak gerekir.

SALATA BARLARI VE HAZIR SALATALAR:

Salata taze sebze ve meyvelerden hazırlanan, mükemmel bir sağlıklı öğün alternatifidir. Ancak kafe ve restoranlardaki bazı koşullar nedeniyle sağlığınızı bozan bir seçenek haline dönüşebilir. Salataların hazırlandıktan sonra 2 saat içinde tüketilmesi gerekir. Ayrıca içine katılan peynir cinsi önemli bir ayrıntıdır. Sağlıklı beslenmeye çalışırken ,pek çok bakteriyi de salatanın yanında alabilirsiniz. En iyisi salatanızı evde kendiniz hazırlayın.

PİŞMEMİŞ YUMURTA:

Hamilelikte pişmemiş yumurta yenmemeli.


Hamilelik ve dikkat edilmesi gereken 10 kural


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.