Meme kanseri hakkında bilinmesi gereken 7 gerçek

Meme kanseri farkındalık ayında hastalığın bilinmeyen yönlerine dikkat çekiliyor. İşte meme kanseri hakkında bilinmesi gereken 7 gerçek…

Meme kanseri farkındalık ayında hastalığın bilinmeyen yönlerine dikkat çekiliyor. İşte meme kanseri hakkında bilinmesi gereken 7 gerçek...

1- Meme Kanserine Karşı Düzenli Kontrol Şart!

Kadınların korkulu rüyası Meme Kanserinin görülme sıklığı dünyada ve ülkemizde her geçen gün giderek artış gösterdiğine dikkat çeken Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç Dr. Alper Öztürk “dünyada yaklaşık 2 milyon kadını etkileyen hastalıkla mücadelenin ancak düzenli kontrol ile sağlanabileceğini” söyledi.

2- Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır!

Tüm dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2’nci sırada yer alan bir toplum sağlığı sorunu olan kanser, erken farkına varıldığında, doğru tedavi yöntemleri ile hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. Tedaviye ilişkin farklı yaklaşımlar ortaya çıkarken, tüm tedavi yöntemleri aynı cümlenin altını çiziyor: “Farkındalık, hayat kurtarır”.


Özellikle kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, her ne kadar sık görülse de, erken teşhis edildiğinde tedaviye en kolay cevap veren hastalıklardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bir tümör ne kadar erken teşhis edilirse, hayatta kalma şansı da o kadar yüksek oluyor.

3- Meme sağlığı taramalarını ihmal etmeyin

Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması meme kanserine yol açıyor. Vücuttaki bütün hücrelerin çekirdeğinde, hücrelerin normal büyümelerini ve sağlıklı olmalarını kontrol eden genler bulunmaktadır. Bu genler, hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını kontrol etme görevini yerine getirirler. Bu genler çeşitli faktörlerle bozulma gösterebiliyor. Şayet bu çoğalma belli bir sıralama ile meydana gelmezse, doku fazlalığı ortaya çıkar, bu doku fazlalığına tümör ismi verilir. Bu dokuda yer alan hücreler yayılma ve başka yerlere gitme eğilimi göstermesine kötü huylu tümör (kanser) adı veriliyor.


20 yaşından itibaren her kadının ayda 1 kez kendi eliyle meme muayenesini yapması gerekiyor. Ayrıca 40 yaşından sonra her kadının yılda 1 kez mamografi çektirmesi erken teşhis için büyük önem taşıyor.

4- Meme kanseri evlilikleri yıpratabiliyor

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Kadın isterse her mücadeleyi kazanır!

Meme kanseri olan kadınlarda olduğu gibi, onların eşlerinde de psikolojik sorunlar görülebiliyor. Tanı ve tedavi sürecinde karşılaşılan birçok tatsız durum eşi de yıpratıyor. Zaman içinde hastaların eşlerinde tükenmişlik, çabuk kızma, sinirlilik, enerji azlığı, motivasyon kaybı, yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenebiliyor. Eşler, yaşamlarında ilk kez bu kadar yakından deneyimledikleri bu zor süreçte sıklıkla hastaya nasıl davranmaları gerektiği konusunda ve hastalık sürecini birlikte nasıl daha sağlıklı atlatabilecekleri konusunda kendilerini yetersiz hissedebiliyor. Tedavinin ve hastanede geçirilen sürelerinin uzun sürmesi, tekrarlamalar ve gündemdeki konunun çoğunlukla hastalık olması, evlilikleri de yıpratabiliyor. Ayrıca kanser olgusu eşlerin arasına girdiği için bazı çiftlerin sosyal-duygusal paylaşımları azalabiliyor. Tedavi sürecinde gereken psikolojik destek göz ardı edildiğinden çiftler daha fazla ruhsal sorun yaşıyor ve bu durum bazen eşler için ayrılığa giden yolun başlangıcı olabiliyor.

5- Tüm aile üyelerine destek şart


Meme kanseri olan kadın, tanıdan sonraki süreçte gerek cerrahi müdahale öncesi, gerekse kemoterapi öncesinde ruhsal olarak değerlendirilmesi ve profesyonel olarak sağlanacak psikolojik desteğin mümkünse eşiyle birlikte verilmesi gerekiyor. Hatta varsa çocukları ve diğer aile bireylerinin de sürece dahil edilmesi büyük fayda sağlıyor. Bu sayede aile üyelerinin hastaya sağlayacağı destek de güçlendirilmiş oluyor. Hastanın kanserle mücadele ederken kendini yalnız hissetmemesi ve duygularını paylaşabileceği bir ortamın oluşturulmasıyla hastalığı daha kabul etmesini sağlıyor, bu durum tedavi sürecini ve iyileşmeyi olumlu yönde etkiliyor.

6- Meme Kanserinin Risk Faktörleri

  • Daha önce bir memede kanser gelişmiş olması
  • 1. Derece akrabada meme kanseri öyküsü olması
  • Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak
  • Adet yaşının erken başlaması, adetin geç kesilmesi
  • Alkol kullanmak
  • Şişmanlık
  • Hazır gıdalarla batılı tarzda beslenme alışkanlığı
  • Hormon kullanımı
  • Stres
  • Doğum yapmamış veya geç doğum yapmak
  • İleri yaş

7- Meme kanseri belirtileri neler?

  • Meme başında çekilme
  • Meme derisinde portakal kabuğu görüntüsü
  • Koltuk altında ve memede ele kitle gelmesi
  • Meme başında geçmeyen yaralar ve kanlı akıntı
  • Memedeki kitlenin giderek büyümesi

‘Meme kanseri ’gelişiminde risk faktörleri ve tedavi süreci

‘Meme kanseri’ hakkında doğru bilinen 12 yanlış


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.