Roberto Duran’ın gerçek yaşam öyküsü Demir Yumruk (Hands of Stone)

Ünlü antrenör Ray Arcel’in deyimiyle profesyonel boks sporuna yeni altın çağını yaşatan Roberto Duran’ın gerçek yaşam öyküsünü konu alan, yılın en iyi spor filmlerinden biri… Sert boks sahneleri ve zihinleri parlatan başarı sırları ile dikkat çeken yapım sinemalarda…

Roberto Duran'ın gerçek yaşam öyküsü Demir Yumruk (Hands of Stone)

Öykü; Yoksul bir Orta Amerika ülkesi olan Panama’nın suç ve şiddet dolu arka sokaklarında başlıyor. Küçük Roberto, annesi ve kardeşlerine para getirebilmek için sokaklarda dövüşürken bir boks antrenörü tarafından keşfedilir. Her gün dondurma alması karşılığında antrenörüne kendisine söylediği her şeyi yapma sözü vererek boksa başlar. Kazandığı büyük başarılar ile Panama’da genç yaşında büyük bir üne kavuşur. Boks dünyasında adı efsaneler arasına yazılmış, ünlü antrenör Ray Arcel ile tanışınca dünya şampiyonluğu hayalini gerçeğe dönüştürmenin yolu açılır.

‘Onun önemsediği tek şey kazanmak, kazanmanın saygısına sahip olmak’

duran2

Roberto Duran; 1968 yılında profesyonel boksa adımını atıp 2002 yılına kadar ringlerde ter döken, beş ayrı siklette dövüşmüş, efsanevi bir boksördür. Birçok boks otoritesi tarafından bütün zamanların en büyük hafif siklet boksörü olarak gösterilir. Yumruklarının sertliği nedeniyle boks dünyasından ‘taştan eller’ olarak anılır.


‘Çocukken açtım. Artık aç olmak istemiyorum. Sahip olduklarım ile eğlenmek istiyorum.’

Hands of Stone, ünlü şampiyonun çocukluğu, evliliği ve sosyal yaşamına değinerek hayatından kısa bir kesit sunuyor. Yönetmen Jonathan Jacubowicz, Roberto Duran’ın öyküsünü anlatırken filmin büyük bölümünü dramatik sahnelere ayırmış. Boks sahneleri ustalıkla kurgulanmış ve karşılıklı yumruklaşmayla sınırlı kalmamış, boksörlerin stillerini yansıtan sahnelere yer verilerek seyircinin maçları daha rahat anlaması sağlanmış. Duran’ın maçlarının Panama’nın için neler ifade ettiği ve boks maçlarının coşku dolu atmosferi başarıyla yansıtılmış.

Roberto Duran'ın gerçek yaşam öyküsü Demir Yumruk (Hands of Stone)

Roberto Duran‘ı canlandıran aktör Edgar Ramirez‘in iyi bir boks eğitimden geçerek rolüne çok iyi hazırlanmış olduğunu açıkça görebilirsiniz. Efsanevi oyuncu Robert De Niro, ünlü antrenör Ray Arcel‘i canlandırırken her zaman görmeye alıştığımız doğal ve sade oyunuyla seyircileri filmin içine çekiyor. Ünlü şampiyon Sugar Ray Leonard‘ı canlandıran R&B/Hip Hop şarkıcısı Usher Raymond ise üstün dans yeteneği sayesinde rolünün üstesinden gelmeyi başarmış.

Filmin gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenilmiş olması nedeniyle son derece zengin mesajları var. Başarıya ulaşmak için güçlü olmanın ve deli gibi vurmanın yetmeyeceği, sakin ve stratejik hareket edilmediği takdirde zafere ulaşmanın mümkün olmadığı ifade ediliyor. Filmin ikinci yarısı şöhret sarhoşluğu ve başarıyla başa çıkma mücadelesine ayrılmış. Bu noktada eğitim ve görgünün sağlam bir kişilik oluşturulması açısından ne derece önemli olduğuna değinilmiş.

duran

Roberto Duran ile Ray Arcel arasındaki karşılıklı etkileşim ve duygusal bağlılık filmin en ilgili çekici yanlarından birisi olarak dikkati çekiyor. İki karakterin arasındaki ilişkinin spor filmlerinde alışılagelmiş antrenör-öğrenci ilişkisinden farklı bir görünümü var.

Ray Arcel: ‘Boks 1950’li yıllardan sonra vahşi bir ticarete dönüştü, sportif yönü zayıfladı. Boksörler şöhret, açgözlülük uğruna dövüşür oldular. Roberto Duran, kazanmanın saygısına sahip olmayı ve ülkesini onurlandırmak için dövüşen bir genç olarak boks tarihinde yeni bir altın çağ açtı.’

Arcel, Duran’a kazanmak için taş ellerinin yetmeyeceğini, aklını kullanmasının da şart olduğunu öğretirken spor ahlakına uygun stratejiler geliştirmenin vazgeçilmez bir sorumluluk olduğunu vurgulamaktan da çekinmiyor. Duran ise tutkusu ve ailesine bağlılığıyla antrenörünü o derece derinden etkiliyor ki Arcel yıllar önce manevi açıdan yitirdiği  kızını yeniden kazanmayı başarıyor.

Roberto Duran, yüreğinde Panama’nın ruhunu taşıyor.

Filmde portresi çizilen Roberto Duran, büyük şampiyonların çoğu gibi arka sokaklarda yaşadığı ekonomik zorluklar ve şiddet nedeniyle acılara dayanmaya alışmış; mücadeleye istekli, hırslı bir yapıya sahip. Başarma zorunluluğu kendisini güçlendirmiş. Çevresine karşı son derece eli açık davranmakla birlikte hırsına yenik düşerek hırçın ve yıkıcı davranışlar da gösteriyor. Eğitim ve görgü eksiği nedeniyle şöhrete yenilmekten kurtulamıyor, kişiliğinin bozuk yönleri nedeniyle üzücü kayıplar yaşıyor. Çocukluk yıllarında ülkesini işgal altında görmek yaşamının tüm boyutlarına hırs ve öfke olarak yansımış. Amerika ile ilgili her şey için hissettiği nefret ve ülkesine duyduğu bağlılık gibi son derece özgün motivasyon araçları var.

Hands of Stone’nin spor filmleri ve boks sevenler için biçilmiş bir kaftan olduğuna hiçbir şüphe yok. Spor filmlerinden hoşlananların mutlaka izlemesi gereken filmlerin başında geliyor. Ayrıca, her yaştan ve meslekten insana ilham veren, güçlü bir öyküsü de var. Kesinlikle beğeneceksiniz; iyi seyirler dilerim.

hands-of-stone

Yönetmen: Jonathan Jacubowicz

Senaryo: Jonathan Jacubowicz


Müzik: Angelo Milli

Oyuncular: Edgar Ramirez, Robert De Niro, Usher Raymond

Yapım Yılı: 2016

Ülke: A.B.D. / Panama

Fragman: Demir Yumruk (Hands of Stone)

Kenan Sofuoğlu Türk sporunun gururu

Ateş Arabaları: Hedefe ulaşmak için her şey feda edilebilir mi?

Arda Turan ile Fatih Terim arasındaki buzdağı

Drogba – Adanmışlık: Fildişi Sahili’nden bir futbol efsanesine

Vincent Aboubakar: İstanbul Boğazı’nda Siyah Bir İnci 

Fenerbahçe yapay bir çöküntünün eşiğinde


Gökgürültüsü alkışı: İzlanda’nın dünya futboluna armağanı


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.