Tam gün eğitim geliyor! 10 maddede hükümetin orta vadeli planı

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkünde düzenlediği basın toplantısıyla 2017-2019 ekonomik hedefleri açıkladı. İşte 10 maddede hükümetin 3 yıllık orta vadeli planı…

Başbakan Yıldırım, hükümetin orta vadeli planında büyüme ve enflasyondan eğitim modeliyle ilgili önemli değişikliklere önemli yenilikler...

Başbakan Yıldırım yaptığı açıklamada büyüme ve enflasyon hedeflerinden eğitim modeli ile ilgili önemli değişikliklere birçok önemli yenilik hakkında bilgi verdi.

İşte Başbakan Yıldırım’ın konuşmasından önemli satırbaşları:

 

Tüm olaylara baktığımızda geçtiğimiz 9 ay boyunca hiç boş durmadık. Tüm bu yaşananlara rağmen darbe bile dinlemedik, yapısal reformlara devam. Haziran-Ağustos arasında Meclis’te bütün toplum kesimlerini ilgilendiren çokça kanun çıkardık. Bu kanunların her biri vatandaşlarımıza dokunan, geleceklerine yönelik faydalar sağlayan kanunlar. Ne var bunlarda prim affından tutun varlık barışına, şehitlerimize gazilerimize ilave imkanların araç alımlarında sağlanması gibi. Teşviklerin özel sipariş usulü ile yapılması, yani katma değeri yüksek mallar için, sipariş usulü ısmarlama teşvik modelinin geliştirilmesi, firmalar ihracat artışını sağlamayı taahhüt ederlerse onlara ilave teşvikler sağlanacak. Bugünkü konumuz sadece 3 yıllık ‘Orta Vadeli Plan’da biz hangi alanlarda ilerleyeceğiz, bunları anlatacağım.


Hükümetin 3 yıllık orta vadeli planı

1- Büyüme yüzde 5’in altında olmayacak

2017-2019’da büyümeyi artıracağız. 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı bize yaramaz. Büyüme rakamı yüzde 5’in altında olmayacak. Orta Vadeli Programın 5 temel amacı var. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var, milletimizin tam desteği var. 15 Temmuz’da en iyi şekilde gördük. Meydanlara indik, terör gruplarına en iyi dersi verdik. Milletimizin desteği olunca istikrarı sürdürmek bizim görevimiz. Kapsayıcı bir büyümeyi de etkin hale getireceğiz. Ürün bazlı, tüketime bağlı büyüme kalıcı olmaz. Katma değer üreten, üstünlük sağlayan büyüme altyapısını oluşturmak, çeşitliliğini ve kalitesini artırarak rekabet gücünü artırmak.

2- Seneye enflasyon hedefimiz yüzde 6,5

Türkiye mutlaka değerli vatandaşlarım katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olmalı. İstikrar var, kapsayıcı büyüme var ancak enflasyonu düşürmek lazım. İkinci temel hedefimiz enflasyonu düşürmek. Bu sene öngördüğümüz şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde bir enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye hedef bir kademe daha düşük. Seneye enflasyon oranımız yüzde 6,5. Devam eden senede ise yüzde 5 seviyesinde olacak. Oranlar düşük gelebilir ancak çift haneli oranları hatırlayalım.

3- Cari açık azaltılacak, üretim artırılacak

Cari açığı azaltacağız. Üretimi artıracağız, daha çok satacağız. Satarken azimli, alırken nazlı olacağız. Fiyatlarını rekabetçi seviyeye getireceğiz. Aşağı yukarı aynı para olmalı ki vatandaş da dışardan almasın, ticareti onun için ihracat yapıyorsun 1 milyon dolarlık, geldin dedin ki 200 bin dolar daha fazla yapacağım. Artıracağın miktar için destek verilecek. Exim Bank’ın destek bütçesi 3 katı artırılacak. 1 milyardan 3 milyara çıkarılacak. Yani 1milyar TL’den 1 milyar dolara çıkacak.

4- Rekabet gücü artacak

4. madde ekonomizin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız. Rekabet gücü artmazsa sürdürülebilirlik olmuyor. Herkes ihracatçı oldu. Eskiden belirli ülkeler ihracat yapıyordu. Şimdi herkes yapıyor. O halde farklı ürünler yapmak lazım. Teknolojiye yenilikçiliğe yatırım yapmalıyız. Verimliliği artıracağız. Daha çok üreteceğiz. Daha makul fiyatlarla satma imkanı yakalayacağız.

5- Mali disiplin vazgeçilmez

Mali disiplin vazgeçilmez. 2003 yılından beri uyguluyoruz. Savurganlık yok, hovardalık yok, öncelikleri iyi belirleyeceğiz, hesabı kitabı düzgün belirleyeceğiz. Sınırsız ihtiyaçlarda öncelikler belirlememiz lazım. Kaynaklarla da karşılamamız lazım. Bu da mali disiplinle olacak. Biz 10 tane seçim kazanmış bir partiyiz. Seçim gelir geçer önemli olan geçimdir.

6- Büyümede 5 stratejimiz olacak

Büyümede 5 stratejimiz olacak. İnsan kaynak kapasitemizi geliştireceğiz. İnsana yatırım sürecek. Mesleki konularda meslek geliştirmeye devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz yok, bizim üstünlüğümüz genç nüfusumuz. Genç nüfus daha fazla güç demektir. Gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Lokomotif öncü Türkiye için gençlerdir. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Teknoloji kapasitesini artıracağız. Fiziki altyapı gayet iyi, yollar, demiryolları, hastaneler, okullar, Türkiye’nin her tarafı doğusunda batısında aynı standartta aynı şekilde altyapıyı yaptık. 2 şerit gidiş geliş yollar vardı yetmiyor. İtiraz edenler, bir şerit daha yapın yetmiyor diyor.


7- İstihdam ve enflasyon

Kurumsal kalitemizi iyileştireceğiz. Milletin beklentilerine çalışmalarımızı uygun hale getireceğiz. Büyümenin artarak devam etmesi, kişi başına gelirin artması, yeni iş aş alanları yani istihdam, okuldan mezun olan gençlerimiz var bunların iş bulması istihdam edilmesi için sürekli yatırım yapılması lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki çalışmaların en önemli amacı bu. Türkiye’nin genel kalkınmasına ciddi bir kaldıraç etkisi yapacak. Bu arada enflasyonun düşmesi için mücadele edeceğiz. Cari açığı azaltacağız ve mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz.

8- 2017’de bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız

2017 senesi için bütçemizi yaptık. 2017 Ekim’de Meclis’e sunacağız. Bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız. Bu ne anlama geliyor? Bakın turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı. Bir darbe geçti, terörle mücadele, 1 Kasım seçimlerinde çalışanlara verdiğimiz vaatler vardı. Asgari ücret, vergi kolaylıkları, kaynak aktarımı söz konusu oldu.

Tarımda da malesef kurak bir yıl geçirdik. Buna rağmen yüzde 2’nin altında yani 1.6 düzeyinde tutmayı başardık. Bu çok büyük bir başarı. Katkısı olan bütün bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu yükseğe çıksaydı. Bunun sonucu yaşayacaktık, daha sonra. Bütçe açığı devam edecek. 2017’de 1.9’u bilerek görebiliriz. Bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Sonrasında 2018’de tekrar azalmaya devam edecek. Türkiye yüzde 10’u görmüş bir ülke. Bizim partimizde gördü ama büyümeye devam etti. Türk ekonomisinin temeli sağlam bir göstergeyle uğraşmakla ekonomi olumsuz etkilenmiyor.

9- 10’uncu Kalkınma Planı devam ediyor

Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatsak, kimseyle alışveriş yapmasak hiçbir derdimiz olmaz. Dünyadan ayrı bir ülke gibi, Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz ama hiçbir vatandaş istemez sanırım. Yatırımlara devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımlardan olmaz. Yatırımların kalitesi de önemli. İstihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak oluşturacağız. Alternatif finans yöntemlerini kullanacağız. En büyük havalimanı, tüp tünel geçişi dünyanın en geniş köprüsünü, şehir hastaneleri kamudan bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Hepsini toplayınca 50 milyar dolar ediyor. Kaynak var. Hem büyüyeceğiz, hem kaynak üreteceğiz, devam edeceğiz. İstikrar olunca net kararlar alırsınız. Koalisyon olsa A Partisi şöyle diyor, B Partisi böyle diyor. Öteleniyor, sorunlar birikiyor sonunda elinizde patlıyor. 2001, 1995 nasıl oldu, böyle oldu. İrade olmayınca idare olmaz. 10. Kalkınma Planı devam ediyor. 10. Kalkınma Planı’ndaki bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam edecek.

10- Okul öncesi eğitim zorunlu olacak

2019’da ikili eğitim öğretim kaldırılacak. Tekli eğitim sistemi yaygınlaşacak. Okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek. 4+4+4 sisteminde 5’inci yılda yabancı dil mecburi hale gelecek.

OHAL 3 ay uzatıldı, Dört partinin katılımıyla KHK komisyonu kurulacak

CHP’li Özel: “TBMM’yi AKP’ye kapattırmayız, OHAL Meclis’e saygısızlık”


OHAL 3 ay uzatılırken emniyette 12 bin 801 polis açığa alındı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.