Araba alacaklar yeni ÖTV düzenlemesine dikkat!

Motorlu araçların vergilemesinde yeni dönem başlıyor.  ÖTV belirlenirken araçların sınıfından, yolcu kapasitesine; sunroofundan kapı sayısına kadar her şey dikkate alınacak. Dizel araçlara ilave vergi geliyor!

Yeni otomobil alacaklar dikkat! Yeni ÖTV düzenlemesi geliyor. Motorlu taşıtlardan nasıl vergi alınacak? Dizel araçlara ilave vergi geliyor!

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunda kabul edilerek Meclise gönderilen yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlandı.

Tasarının komisyona sunumunda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, mevcut uygulamada motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) sadece motor silindir hacmine göre belirlendiğini yeni tasarıyla aracın fiyatının yeni bir vergileme unsuru olacağını söyledi.


Ağbal, “Aracın cinsi, sınıfı, üst yapı ve gövde tanımı,yolcu ve yük taşıma kapasitesi vergilemede sisteme dahil ediliyor. Bir kısmı yük, bir kısmı insan, bir kısmı hem yük hem insan taşıyıp taşımaması, spor olup olmaması  gibi unsurlar da dikkate alınacak. Vergilmede adaleti sağlamak, özellikle teknolojide meydana gelen değişiklikleri dikkate alacak şekilde bir sistem değişikliğine gidiyoruz” dedi.

Dizel araçlara ilave ÖTV geliyor

Bakan Ağbal, tasarıya verecekleri bir önergeyle komisyon da kabul ederse, vergilemede çevreci yaklaşımları da dikkate almak istediklerini söyledi. Ağbal; “Bunlara ilaveten yeni unsurlar eklemek istiyoruz. Vergilemede çevreci yaklaşımlar uluslar arası alanda ilgi çekmektedir. Uygun görürseniz özellikle emisyonun türü ve emisyonun değeri; emisyona dayalı vergileme sistemine geçmek üzere bir ölçüt de getirmek istiyoruz” dedi.

ÖTV düzenlemesiyle yeni araç fiyatları artacak mı?

Bakan Naci Ağbal, yeni vergileme sistemi nedeniyle yeni araç fiyatlarında 50 bin liraya kadar artış olacağına ilişkin iddiaların külliyen yanlış olduğunu söyledi. Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamuoyunda gerçek olmayan birtakım değerlendirmeler yapıldı. Otomobil satış fiyatında 50 bin lira artış olacağı, külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Piyasaya yansıyan şekilde bir artış söz konusu değil. Araçlar segment ve çeşit olarak çok farklılaştı. Sadece motor silindir hacmine dayalı bir vergileme sistemi sürdürülebilir değil.


Otomobil sektörü Türkiye için stratejik; istihdam, yatırım, ihracatımız için stratejik bir sektör. Bu sektörde bir şey yaparken özenli ve dikkatli bir yaklaşım içinde oluruz. O nedenle araç fiyatlarında şu kadar artış olacak değerlendirmeleri boş, geçersiz değerlendirmelerdir. Hükümet olarak vergi adaletine uygun yapıyı nasıl kuracağımıza ilişkin ayrı bir çalışma yapar uygulamaya sokarız.”

Dolaylı vergiler 2017’de de en büyük gelir! Halkın cebinden ne çıkacak?

Vergiler ne durumda? Neye ne kadar vergi ödüyoruz?

Varlık Barışı kanunu nedir? Vergi incelemesi yapılacak mı?


TCMB enflasyon raporu piyasaları nasıl etkiledi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.