Emeklilerin 2017 maaş zamları şekillenmeye başladı

Yeni yıl yaklaşırken, emeklilerin 2017 maaş zamları da şekillenmeye başladı. 2017’de emeklileri Ocak ve Temmuz aylarında zam bekliyor.

Emeklilerin 2017 maaş zamları şekillenmeye başladı

Enflasyon tahminlerine göre; SSK ve Bağ-Kur emeklileri 2017’nin Ocak ayında yüzde 3.73 + yüzde 3.59 zam alacak. Memur emeklilerinin artışları ise yüzde 3 + yüzde 4.59 olacak.

2017’nin ocak ayında, vergi iadesi hariç, en düşük SSK emeklisinin maaşı 1383,41 liraya, en düşük Bağ-Kur’lunun eline 1087,81 liraya yükselecek. İşçi emeklileri geçtiğimiz yıldan daha az zam alacak. En düşük memur emeklisinin maaşı vergi iadesi hariç 1751 liraya olacak.


Emeklilerin 2017 maaş zamları: 2017’de çifte artış hakkı

Takvim’de yer alan habere göre, yeni yıl yaklaşırken, emeklilerin zamları da şekillenmeye başladı.

Hem Ocak’ta hem de Temmuz’da zam alacak olan emeklilerin maaşlarında yaşanacak artışlar enflasyon tahminleriyle ortaya çıktı.

Emeklilerin 2017 maaş zamları: Kim, ne alacak?

Bu tahminler gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 3.73 + yüzde 3.59 zam alacak.

Memur emeklilerinin artışları ise yüzde 3 + yüzde 4.59 olacak.

Memur emeklilerine Ocak’ta fark yansıtılması için 2016’nın ikinci 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 5’i aşması gerekiyor. Temmuz’da fark olması için de 2017’nin ilk yarısında enflasyonun yüzde 3’ü geçmesi gerekiyor.

Enflasyonun 2016’nın ikinci 6 aylık döneminde yüzde 3.73, 2017’nin ilk yarısında ise yüzde 3.59 olması bekleniyor. Tahminler tutarsa memur emeklileri Ocak’ta yüzde 3 zamma ilave fark almayacak. Temmuz’da ise yüzde 4’e ek yüzde 0.59 enflasyon farkı yansıtılacak.

Emekliler enflasyon kadar zam alacaklar

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ve Temmuz’da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak.

Enflasyon tahmini

Enflasyonun 2016’nın ikinci 6 aylık döneminde yüzde 3.73, 2017’nin ilk yarısında ise yüzde 3.59 olması bekleniyor.

Ocak zammı…


Bu tahminler tutarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak’ta yüzde 3.73, Temmuz’da yüzde 3.59 zam alacak.

Emeklilerin 2017 zamları Ocak ve Temmuz’da belli olacak

Kesin zam oranları, 3 Ocak ve 3 Temmuz tarihlerinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileriyle belli olacak.

Emekliler aynı ay zamlı maaşını alacak. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri, kesin zam oranlarını maaşların artacağı ayın başında öğrenecek.

Temmuz’da enflasyon farkı var

Memur emeklilerinin maaşlarına ise 2017’de toplu sözleşmede belirlenen artışlar yansıtılacak. Buna göre; memur emeklilerine Ocak’ta yüzde 3, Temmuz’da 4 zam verilecek, ayrıca enflasyon farkı oluşursa bu da söz konusu artışlara eklenecek.

Emeklilerin 2017 maaş zammı

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın konuyla ilgili yazısında yer alan bilgilere göre emekçiler bu yıl geçen yıla göre daha az zam alacak:

“İşçi (SSK emeklisi) ve Bağ-Kur emeklilerinin, 2017’nin ocak ayında, maaşlarını yüzde 3.73 zamlı alacakları öngörülüyor. Gelecek yılın temmuz ayında uygulanacak zam oranı ise yüzde 3.59. 2017’nin ocak ayında, vergi iadesi hariç, en düşük SSK emeklisinin maaşı 1383,41 liraya, en düşük Bağ-Kur’lunun eline 1087,81 liraya ve en yüksek işçi emeklisinin maaşı da 2669 liraya çıkacak. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; işçi ve Bağ-Kur emeklileri 2017’de, 2016 yılına göre daha az zam alacaklar.

Gelelim çalışan  ve emekli mamurların durumuna. 2015 yılında yapılan toplu sözleşmeye göre 2017’de alınacak zam oranları belli; Ocak ayında yüzde 3, temmuz ayında yüzde 4. Eğer enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa, maaşlara yansıtılacak ama Ocak ayı için böyle bir ihtimal pek gözükmüyor.

2016’nın Ocak ayında memur ve emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 zam, üzerine bir de yüzde 0.90 enflasyon farkı almışlar; Temmuz’da ise sadece yüzde 5 zam uygulanmış, enflasyon farkı oluşmamıştı. Peki, 2017’nin Ocak ayında memur emeklilerinin maaşları ne olacak?


En düşük emeklinin maaşı vergi iadesi hariç 1751 liraya, en yüksek emeklinin maaşı da 10.665 liraya çıkacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için yaptığım tespiti memur emeklileri için de yapabilirim, eğer enflasyon farkı olmazsa, 2017’de alacakları zam, 2016’dan daha düşük olacak.”

BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi ile maaşımdan ne kadar kesilecek?

Enflasyon değerlendirmesi: Çekirdek enflasyonda düşüş sürüyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.