KPSS’ye 12 bin 398 binada rekor katılım var

KPSS’ye rekor katılım… Ortaöğretim mezunları için düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) bugün yapılıyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) gerçekleştirilen, KPSS’nin ortaöğretim mezunlarına yönelik oturumu, 176 sınav merkezinde ve 12 bin 398 binada saat 10.00’da başladı.

KPSS'ye 12 bin 398 binada rekor katılım var

KPSS’ye rekor katılım: 3.5 milyon aday

KPSS Ortaöğretim oturumuna 3 milyon 498 bin 335 aday başvurdu. Adaylara, 120 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür testleri için 120 dakika süre verildi. Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların, sınavın başlama saatinden bir saat önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunması uyarısı yapılmıştı.

Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı ya da pasaportları kontrol edilerek alındı.


KPSS adaylarına uyarı

KPSS’ye girecek adaylara rehberlik uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. Sınava girecek aday yanında sınav giriş belgesi ve kimlik dışında başka bir şey bulundurursa sınavı iptal edilecek ve hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.

Bursa Akademi Rehberlik Uzmanı Elif Baş, Cem Yavuz ve Uzman Psikolojik Danışman Zeliha Kahraman’dan adaylara uyarılar var.

2016 KPSS ortaöğretim soru yorumları – Sınavınız nasıl geçti?

Son yıllarda vatandaşların memurluğa yoğun ilgi gösterdiklerini söyleyen Elif Baş, adayların sınav salonuna sadece kimlik ve sınav belgesiyle gitmeleri gerektiğini söyledi. Sınava girenlerin yanında başka bir araç gereç bulunması halinde adayların sınavının iptal edilerek haklarında dava açılacağını belirten Baş, “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği sınavlarda ses veya görüntü nakleden cihaz kullanarak kopya çeken, kopya çekilmesine aracılık eden, başka bir adayın yerine sınava giren, kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan, kopya çektirilmesine imkan sağlayanlara, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Adaylar bunu dikkate almalı. Aksi takdirde yanında bulunduracağı küçük bir kağıt bile adayın kopya çekmek suçundan sınavının iptal edilmesine yol açabilir” dedi.

Sınav güvenliğinin çok sıkı olduğunu anlatan Uzman Psikolojik Danışman Zeliha Kahraman, “Sınava gelen her kişi özel araçla gelemiyor. Otobüs, metro gibi toplu ulaşım araçlarını kullananlar da var. Bu araçlara binmek için de toplu ulaşım kartı lazım. Mecburen bu kart yanınızda oluyor. Ancak salona girerken toplu ulaşım kartı bile alınmayacak. Şayet arama noktasından geçtiğinizde otobüs kartınız sizden alınmadıysa ve bu sınav sırasında ortaya çıkarsa sınavınız iptal edilir. Çünkü ÖSYMsadece sınava giriş belgesiyle kimlik dışında salona bir şey alınmaması konusunda herkesi uyarıyor” ifadeleri kullandı.

KPSS’ye katılım sayısı bir rekor

ÖKPSS Ortaöğretim sınavına 3 milyon 500 bin aday katılıyor. Bu sayı, ÖSYM’nin şimdiye kadar aynı günde ve tek oturumda yapacağı en büyük sınav niteliğinde olacak. KPSS’ye 2 milyon başvuru bekleniyordu. Adaylara trafik yoğunluğu uyarısı da yapıldı.


Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, “2 yıl önceki aynı sınava başvuran aday sayısı 1 milyon 828 bin dolayında idi. Bu yıl da 2 milyon bandında bekliyorduk. Ancak 3 milyon 498 bin 335 aday başvurusu aldık. 542 bin 122 sınav görevlisi hazır bulunacak.” demişti.

Bu yılki KPSS ön lisans sınavına başvuran aday sayısının yaklaşık 1,5 milyon; Ortaöğretim sınavına başvurunun ise 3,5 milyona yakın olmak üzere toplamda 5 milyona yaklaştığını belirten Demir, “Sayı bu kadar büyük olunca sınavın aynı hafta sonu yapılması imkansızdı. Bu nedenle sınavları ayırdık.” demişti.

Bu sabah trafik yoğunluğu uyarısı yapıldı

Demir, 3,5 milyona yakın adayın ve 550 bin kişinin görev yapacağı 20 Kasım sabah saatlerinden itibaren bütün illerde büyük bir trafik yoğunluğu beklendiğini hatırlatarak, adaylara şu uyarılarda bulunmuştu.

“Trafik yoğunluğunu göz önüne alarak sınavın saatini 09.30’dan 10.00’a aldık. Ama hem görevlilere hem adaylara şunu söylemek isterim. O saatlerde daha önceki olağan trafiği düşünerek yola çıkanlar geç kalabilir, sınava yetişemeyebilir, mağdur olabilir. Dolayısıyla trafik durumunun dikkate alınması gerekir. Bunu özellikle adaylara duyurmak isterim. Sınav için erken saatte sınav yerinde olmalarını tavsiye ediyorum.

KPSS ön lisans için bini aşkın adayın sınav kurallarına uymadığı için sınavı iptal edildi. Bunların içerisinde ‘yasaklı malzemeler’ dediğimiz, saat, takı, yiyecek gibi sınav salonuna getirilmesi yasaklanmış eşya ile girdikleri için sınavları iptal edilen adaylar var.”


KPSS Ortaöğretim Sınavı’na 3,5 milyona yakın adayın katılacağını, adayların bir kısmının yaş itibarıyla ÖSYM sınavlarına uzun süre girmeyenlerden oluştuğunu dile getiren Demir, “Aday başvurusunun oransal olarak en yüksek olduğu yaş aralığı 36-40 yaş. 2014 yılında 36-40 yaş arasında KPSS Ortaöğretim Sınavı’na giren aday sayısı 76 bin 492 iken, bu yıl aynı sınava girecek aday sayısı 269 bin 420, yani yaklaşık yüzde 252’yi aşkın bir artış söz konusu. Hatta 70 yaşında bile sınava girecek olan adayımız var.” diye konuştu.

KPSS: 2016 Ortaöğretim sınav giriş belgesi ÖSYM tarafından yayınlandı

KPSS: Devlete çıkan yol!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.