Ana Sayfa Dış Politika Mesut Yılmaz: İdam cezası gelirse 7 şey olur!

Mesut Yılmaz: İdam cezası gelirse 7 şey olur!

Mesut Yılmaz, idam cezası gelirse neler olacağını 7 maddeyle özetledi. Eski Başbakan Mesut Yılmaz, başkanlık sistemi tartışmalarıyla beraber yürüyen idamın geri getirilmesine ilişkin konuyu değerlendirdi.

Mesut Yılmaz: İdam cezası gelirse 7 şey olur!

Mesut Yılmaz, “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olmayan bir ülke durumuna düşer. Bu durumda Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği sona erer” diye konuştu.

Ahmet Hakan’ın Hürriyet gazetesinin bugünkü (3 Kasım 2016) yazısında ‘Mesut Yılmaz uyarıyor: İdam gelirse şu 7 şey olur’ başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

 

1- Sözleşme ihlal edilir

Türkiye, taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6’ncı ve 13’üncü protokollerini ihlal etmiş olur. (6’ncı protokol AK Parti’den önce kabul edildi. Buna göre savaş hali hariç ölüm cezası kaldırılmış oldu. 13’üncü protokol ise AK Parti zamanında kabul edildi. Buna göre ölüm cezası mutlak kaldırılmış oldu. Yani savaş hali şartı da kalktı.) Bu protokoller, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mütemmim cüzüdür. Bunu ihlal etmek, sözleşmeyi ihlal anlamına gelir.

2- Avrupa Konseyi üyeliği sona erer

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olmayan bir ülke durumuna düşer. Bu durumda Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği sona erer.

3- Suçluları iade sözleşmesi ihlal edilir

Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa Suçluları İade Sözleşmesi ve bu sözleşmeyle birlikte çıkarılan Adli İşbirliği Yasası ihlal edilmiş olur.

4- AB üyeliği müzakereleri dondurulur

Avrupa Birliği, siyasi olarak Türkiye ile müzakereleri dondurur.

5- Avrupa suçluları iade etmez

Yurtdışında olup da Türkiye’ye iadesi istenen başta FETÖ üyeleri olmak üzere hiçbir suçlunun, Avrupa ülkelerinden iadesi kesinlikle mümkün olmaz.

6- Evrensel hukuktan kopulur

Eğer Türkiye, ölüm cezasını geçmişe yönelik olarak uygulamaya kalkarsa, yani FETÖ olayı için de bu cezayı tatbik etmeye kalkarsa… Hem evrensel hukukun en temel ilkesini hem de kendi Anayasamızın kabul ettiği “cezaların geri yürümeyeceği” ilkesini çiğnemiş olur. Evrensel hukuktan kopar.

7- Beyaz Rusya’nın gerisine düşeriz

Türkiye, Avrupa’da Beyaz Rusya’nın gerisine düşer. Çünkü Beyaz Rusya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalamayan ve Avrupa Konseyi’ne üye olmayan, tek Avrupa ülkesidir. Türkiye ise imzaladığı anlaşmayı iptal etmek suretiyle hem konsey üyesi olmayan hem de kendi imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmiş olarak Beyaz Rusya’nın da gerisine düşer.

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye idam cezası uyarısı geldi

İdam Cezası: Halka göre şerbet vermek

AB’den Türkiye’de idam açıklaması geldi

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.