TEOG’da başarı için ne yapmalı?

TEOG süreci, ergenlik dönemindeki çocuklar için önemli bir stres kaynağı. Öğrencilerin yaşadığı kaygıyı hafifletmek, en az çocukları kadar endişelenen anne babalara düşüyor.

TEOG’da başarı için: Kendinize güvenin

ERA Okulları PDR Bölüm Koordinatörü Aslı Kanizi sınav öncesi ebeveynlere kaygıyı azaltacak önerilerde bulundu.

TEOG sınavlarına hazırlanan öğrenciler, ergenlik döneminde olduklarından dikkatleri her an dağılmaya müsait. Sınav kaygısı da buna eklendiğinde, çocukların motivasyonu ve dikkat seviyesi aşağılara iniyor.


Uzman psikolog Kanizi, sınavlar öncesinde ebeveynlerin tutumlarını değerlendirirken “Bu dönemde anne babalara önemli bir görev düşüyor; çocukları sakinleştirip kaygı seviyelerini azaltmak. Veliler, sınavların hayatın bir parçası olduğunu önce kendileri algılayıp çocuklarına da bunu anlatmalılar. Sınav günü yaklaşırken çocuğun etrafından konsantrasyon bozacak uyaranları uzaklaştırmak, huzurlu bir aile ve sakin bir çalışma ortamı sağlamak çok önemlidir” diyor.


Anne babalar da gereksiz kaygılardan uzaklaşmalı

“Evde huzurlu bir atmosfer oluştururken ebeveynlerin çocuklarına çok fazla kendi beklentilerinden bahsetmemeleri gerekir. Bunun yerine ortak beklentiler üzerinde buluşmak daha az kaygıya neden olacaktır. Unutmamak gerekir ki çocuk için iyi bir gelecek, ancak velilerin ve çocuğun kuracağı ortak temeller üzerinde şekillenebilir. Ders çalışırken çocuğun her ders için ilgisi ve isteği aynı olmayabilir. Ders çalışma saatleri açısından öğrencinin matematiğe ayırdığı zaman ile türkçeye ayırdığı ders vakti değişebilir. Veliler, böyle konular için gereksiz şekilde kaygılanabiliyorlar. Oysa her öğrencinin zihni farklı şekilde çalışmaktadır. Anne babalar gereksiz kaygılardan uzaklaşıp, çocuklarını ilgi ve yetenekleri doğrultusunda motive etmeliler. Ders çalışma programlarını oluştururken de çocuğun ihtiyaçlarına ve yeteneklerine uygun planlar yapılmalı.

Çocukların motivasyonlarını bozan noktalardan biri de kıyaslamalardır. Başarı ve başarısızlıkların diğerleriyle karşılaştırılması, öğrencinin daha fazla gerilmesine neden olur. Ailelerin TEOG süreci hakkında yaptıkları yorumlar, ev ortamında sınavların doğrularını ve yanlışlarını sorgulamaları öğrencileri olumsuz etkileyen bir başka faktördür”.

Sevgi ve güven, stresi azaltır

TEOG sınavı


Sınavdan önceki dönemde, anne babalar çocuklarını zihinsel olarak sınava hazırlamalılar. Olabilecek pozitif ve negatif sonuçları konuşmak, çocuğu psikolojik olarak rahatlatır. Ailelerin çocuklarına verdiği sevgi ve güven, sınav kaygısını azaltacak en büyük destektir. Bu dönemde ailelerin yaptığı en büyük hata, çocuğa sevgiyi koşullu sunmaktır. Çocukların başarıları küçük armağanlarla motive edilebilir ancak sınav karşılığı büyük hediyeler vaat etmek, çocuğunuzla aranızdaki sevgiye değer biçmek anlamına gelecektir.

TEOG öncesi son gün dinlenmeye ayrılmalı

  • Sınavdan önceki hafta, çocuğunuzu yoracak faaliyetlerden kaçının.
  • Uyku düzeninin bozulmasını önlemek için her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmasına dikkat edin.
  • Çocuğunuzun son gün çalışmayı bırakmasını sağlayın.
  • Sınav stresi, son 24 saatte en üst seviyeye çıkar. Çocuğun zihnini sınavdan uzaklaştırması için sakin ve dinlendirici bir gün planlayın.
  • Evde sevginizi hissettirebileceğiniz, kaliteli vakit geçirebileceğiniz huzurlu bir aile ortamı sağlamak, çocuğun özgüveni ve destek açısından yararlı olacaktır.
  • Çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını konuşarak öğrenin. Örneğin odasında kendi başına dinlenmek ya da evde neşeli bir film izlemek isteyebilir.
  • Gerginlik en çok mideye yansır. Sınav yaklaşırken sağlığını bozabilecek besinlerden uzak durmasına özen gösterin.
  • Evde çocuğunuzu kaygılandıracak şekilde sürekli TEOG hakkında konuşmayın.
  • Sınav sabahı ailece yapılacak güzel bir kahvaltıyla enerji depolamasına yardım edin.

‘TEOG’ öncesi öğrencilerin başarılarını arttıracak öneriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.