USD’nin önlenemez yükselişi: Küresel piyasalar ne durumda?

ABD tahvil getirileri uzun pozisyonda göreceli sakin kalırken, çok güçlü bir ABD Ekim ayı perakende satış raporu ve Eylül verilerinin yukarıya doğru revizyonuyla birlikte sıçrama yapan USD, eski gücüne ulaşmayı başardı.

USD'nin önlenemez yükselişi: Küresel piyasalar ne durumda?

Ancak USD’nin gücüne karşın Yen’in devam eden zayıflığına dikkat çeken Saxo Bank Strateji Müdürü John Hardy, “Görünüşe göre, Japonya Merkez Bankası getiri eğrisi kontrolünü kontrol altında tutmakta zorlanırken, Yen’in hikâyesi hızla gelişiyor. Çünkü hem kısa hem de uzun vadeli getiriler yükseldi. Japonya Merkez Bankasının kontrolü kaybediyor olduğunu söylemek için henüz çok erken fakat bu gelişme izlemeyi gerektiriyor” yorumunu yaptı.

Yaklaşan yeni ABD yönetiminden çıkacak en ilginç uyumsuzluk

Yaklaşan yeni ABD yönetiminden çıkacak en ilginç uyumsuzluğun Trump’ın en önemli danışmanlarının, özellikle Jeb Hensarling’in, düşük getiriler tasarruf sahiplerine zarar vermesi nedeniyle FED’in bilançosunu rahatlatmasından yana olmalarından kaynaklanacağının düşünüldüğünü vurgulayan Hardy, “Trump’ın yeni mali teşvikler ve vergi indirimi vaat ettiği bir sırada bu akıl almaz bir sinyal gönderimi. Tahvil piyasasında mahşere ve kredileri azaltmaya giden daha hızlı bir yol mu var? Bu alanı izleyin. Şimdilik, FED başkan yardımcısı Stanley Fischer’in daha şimdiden FED’den çok piyasa tarafından hayata geçirilen önemli bir fiili kemer sıkma politikasını tasvir eden tahvil piyasasındaki gelişmelerden bezgin göründüğüne işaret edelim” dedi.


Grafik: EUR GBP

küresel piyasalar

John Hardy, görüşlerini şöyle sıraladı, “Zayıf TÜFE verilerinin ortaya çıkmasıyla EURGBP paritesi kilit 0,8700/25 bölgesine ralli yaptı, fakat daha sonraki aşağı yönlü izlemelerden sonra hızla geri itildi.

Sterlin USD’ye karşı 1,2500’a doğru sert bir ralli yaparak ana itici gücün son ekonomik veriler değil, sterlinin yeniden değerlendirilmesindeki bu büyük resim olduğu izlenimini veriyor(Brexit -> Trump -> özellikle İtalya referandumu ile AB’de belirsizliğin başlaması).

G-10 özeti

USD–EURUSD paritesi döngünün en düşük seviyesine doğru gider ve USDJPY hızla yükselirken USD’nin gücü şu anda çok sağlam. Yine de, sterlin ve CAD’in son 24 saattir mücadele veriyor olması gibi kararsızlıklar var ve ABD uzun vadeli tahvil getirileri tekrar yukarıya doğru hızlanmadığı sürece USD ortalıktaki her şeyi tekrar yerle bir edemez.

EUR– Bu ortamda biraz tutkunluk görebilen ve en zayıf para statüsü için yen ile yarışan tek kur, dibe doğru bu yarışta şu ana kadar önde. En azından 1,0600 seviyesine düşene kadar EURUSD paritesinde gerçek bir destek ve bunu tartışmak için henüz çok erken olsa da, nihayetinde bir kırılma beklenmemesi görüşündeyim.

JPY– Zayıflığın nerede sona ereceğini kestirmek güç, fakat ufukta 110,00 seviyesinin belirmesi hedge işlemcilerini çekmeye başlayabilir ve ilk teknik geri çekilme bölgeleri bu seviyenin üzerinde olabilir. Fakat eğer global tahvil getirileri daha da yükselirse, Japonya Merkez Bankası getiri eğrisi kontrolünü muhafaza ettiği takdirde yen aşağı doğru gitmeye devam edebilir.


GBP– Sterlinin gücü kayda değer ve bu durum verilerle ilgili olmadığı için, bugünkü UK verilerinin arasından büyük yeniden değerlendirme resmini görmeye yetecek kadar güçlü olabileceğini düşünüyoruz.

CHF – CHF’nin USD’ye göre değer kaybettiği dikkate alınırsa, belki de EURCHF paritesinin biraz daha aşağıda yerleşmesinin nedeni, İsviçre Merkez Bankasına CHF’ye müdahale için fazla sebep sunmamasıdır, fakat yine de paritede sert bir kırılma ve İsviçre’nin çok düşük faiz oranlarının CHF’nin değer kaybetmesinin hızlanıp hızlanmayacağına dair ilgiyi hak ettiğini düşünüyoruz.

AUD– Sonunda bizi bu kararsız bölgeden çıkaracak olan bir teknik kırılma için 0,7500 bölgesini izlemeye devam ediyoruz (dünkü 200 günlük hareketli ortalamanın bu seviyenin hemen üzerinde olduğuna dikat edin). Avustralya istihdam verileri bu gece açıklanacak.

CAD– Petrol fiyatlarındaki güçlü ralli ile birlikte Kanada doları iyi performans gösteriyor (ve ABD ekonomisindeki iyimserliğin uydu ekonomi olan Kanada ekonomisine bir destek olarak görülmesi hoşumuza gidiyor), fakat USDCAD paritesinin 1,3400/50 dayanak bölgesine doğru inişini sürdürmesi zor görünüyor.

NZD– NZDUSD paritesindeki en son 0,7035 ve 0,7000 seviyesine düşüş, 200 günlük hareketli ortalamanın şimdi bu seviyenin de üzerine çıkmasıyla Nisan’daki seviyeye geri dönen büyük bir dayanak bölgesi oluşturuyor. Sürücü koltuğunda ayılar var, fakat tam açık bir ayı piyasasını savunmak için 0,7000/0,6950 seviyesinin altında bir kırılma gerekiyor.

SEK – TÜFE az çok hizada olduğu için burada yeni bir şey yok – hâlâ EURSEK paritesinde 9,60/75’e doğru daha düşük bir desteğin testini tercih ediyoruz.


NOK– Petrol fiyatlarındaki dikine ralliden destek alan EURNOK paritesi şimdi 9,15 direnç bölgesinden uzaklaşıyor.

Fed açıkladı; Dolar 3.40 seviyesini gördü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.