Turizm gelirleri azalıyor: Ekonomiyi nasıl etkiliyor?

Turizm gelirleri 2016’nın ilk üç çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %32 azaldı. Turist sayısında yaşanan azalış turizm gelirlerini de olumsuz etkileyerek cari açığın finansmanını zorlaştırabiliyor.

Azalan turizm gelirleri ekonomiyi nasıl etkiliyor?

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, turizm gelirlerinin azalmasının cari açığın finansmanını olumsuz etkilediğini kaydetti. Gözgör “Dış ticarette en çok ihracat ve turizm kaleminden gelirlerin elde edildiğini görüyoruz. İthalat kaleminde yükselişler yaşanırken gelirlerin azalması TCMB’nin rezerv kullanmasına neden oluyor. Bu durum da ileride bir finansman sorununa neden olabilir.” dedi.

Türkiye’ye ziyaret eden yabancı turist sayısı gerilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası Rus turistlerin Akdeniz kıyılarına yaptığı ziyaretler önemli ölçüde azalmıştı. 2016 yılında Rusya ile ilişkilerin yeniden düzenlemesiyle birlikte charter (tarifesiz) uçuşları yeniden başlamıştı. Ancak, genel anlamda turist sayısının önemli ölçüde düştüğünü görüyoruz. 


Cari açığın finansmanını olumsuz etkileyebilir

cari-acik-sebebi-nedir

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında ülkemizi ziyaret eden turist sayısının 3 milyon 301 bin 194 kişi olduğunu görüyoruz. 2016 yılının Ekim ayında ise ziyaret eden kişi sayısı 2 milyon 449 bin 948 kişiye gerilemiş durumda. 2015 Ocak ile Ekim ayları arasında toplam 33 milyon 059 bin 287 kişi olan ziyaretçi sayısı 2016 yılında 22 milyon 696 bin 776 kişiye geriledi.


Toplam ziyaretçi sayısının yaklaşık % 31 gerilediğini görüyoruz. Ziyaretçi sayısının yanı sıra gelirlerde de düşüş dikkat çekiyor. 2015 yılının ilk üç çeyreğinde toplam gelir 28 milyar 713 milyon 330 bin TL olurken 2016 yılının aynı döneminde gelirler 19 milyar 811 milyon 626 bin TL ‘ye geriledi.

Ziyaret eden turistlerin de önemli ölçüde harcama yaptığını söyleyemiyoruz. Yüksek gelirli ülkelerden gelen ziyaretçi sayısının azalması sonucu gelirlerde yaklaşık % 32’lik azalmanın dikkat çekici olduğunu söyleyebiliriz. Turist sayısının azalmasında artan güvenlik endişelerinin ve turizm mevsiminin geride kalmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Rusya ile ticari ilişkilerin düzelmesi bir miktar turizmi desteklese de toplam turist sayısı düşük kalmayı sürdürüyor.


Turizmdeki gelirlerin azalması aynı zamanda cari açığın finansmanını da etkiliyor. Dış ticarette en çok ihracat ve turizm kaleminden gelirlerin elde edildiğini görüyoruz. İthalat kaleminde yükselişler yaşanırken gelirlerin azalması TCMB’nin rezerv kullanmasına neden oluyor. Bu durum da ileride bir finansman sorununa neden olabilir. Bu yüzden turizm gelirlerinin toparlanması ve bunun için alınacak önlemler belirleyici olacaktır.

Turizmde son durum: Yolunacak kazlar bitti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.