Esad rejimi Halep’i ele geçirdi: Kartlar yeniden karılacak!

Suriye’de ‘rüzgar tersine döndü’ dersek yanlış olmaz herhalde. Esad’ın, Halep’i ele geçirmesi ile birlikte Suriye’de kartlar tekrar karılmaya başlanacak. Suriye’de, Rusya tarafına geçen Türkiye de bundan sonra yeni politikalar üretmek zorunda kalacak!..

Esad rejimi Halep'i ele geçirdi: Kartlar yeniden karılacak! özgür suriye ordusu

Suriye’de aklınızla dalga geçirmeyin sevgili halkım!

Nereden nereye?..

Hani derler ya “Rüzgar tersine döndü!” diye…


Suriye’de ne olacaktı, ne yapılacaktı; şimdi ise ne oluyor, ne yapılıyor?

Eğer teknenizle, denizdeyseniz ya da okyanustaysanız, rüzgar beklediğiniz yönden değil de, farklı bir yönden esmeye başlayıp fırtınaya dönüşerek, şiddetini size gösteriyorsa vay halinize! O zaman işte matematiksel hesaplara geçme zamanıdır, eğer bu matematik hesaplar da tutmazsa açarsınız elinizi semaya, başlarsınız duaya… Türkiye için Suriye’de durum aynen böyle!

Önce Dışişleri Bakanı daha sonra ise Başbakan olan Ahmet Davutoğlu‘nun Türkiye’nin dış politikasına dönüşen “stratejik derinlik” Suriye’de AKP’nin elinde patladı!..

Sadece Suriye’de mi?

Neredeyse komşumuz olan her ülkede sorun yaşadık! Maalesef bazen inşaat mühendisi olmanız yeterli olmaz; aynı zamanda bir inşaat ustasının tecrübesine de ihtiyaç duyarsınız… Türkiye de siyasi mühendisini bulmuştu; ancak siyaset uzmanlarını bulamamıştı…

“Bir hafta sonra Şam’daki Emevi Cami’nde namaz kılacağız!” deniyordu!

Bu istek, dilek, temenni, hayal artık nasıl tanımlarsınız fiyasko ile sonuçlandı. Şimdi Suriye’de başka plan projelere geçildi. Bu projenin senaryolarını da, senaryo demiyorum senaryoları diyorum; çünkü birkaç senaryo olabilir Suriye’de; bunu da önümüzdeki aylarda göreceğiz!..

Biraz düşünmek, sorgulamak gerekiyor! Bizim Suriye’de ne işimiz vardı, bizi kim Suriye’ye sürükledi, hangi geminin arkasına kayık olduk, şimdi Suriye’de neler oluyor?


Esad’ı terörist ilan eden iktidar, şimdi Rusya üzerinden Esad ile iletişim halinde! Esad da Halep’te zaferini ilan etti.

Kime karşı? Muhaliflere karşı… Muhalifler kim? Esad’a karşı olan Özgür Suriye Ordusu ile bağlantılı olan gruplar. Türkiye ne yapıyor? Türkiye de, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek vererek Suriye’nin içlerine doğru ilerliyor.

Şimdi biraz düşünelim… Esad’ın arkasında olan Rusya; Halep’i, Esad’ın askerleri ile birlikte kurtardı. ABD’den uzaklaşan Türkiye ise Suriye’de şimdi ne yapmaya çalışıyor?

Bir tarafta Esad’ı devirmek için yemin etmiş bir ÖSO ve ÖSO’ya yardım eden bir Türkiye, diğer yanda ise Halep için, Halep’te ölen insanlar için medya kampanyası düzenleyen bir siyasi iktidar, bir Türkiye…

Bugün siyasi iktidarın yardım ettiği ÖSO’yu da masummuş gibi de düşünmeyin! 2013 yılının 15 Ocak’ında Halep‘te bir üniversite yurdunda patlama meydana gelmiş, patlamada 82 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaydan bir gün sonra “The Economist”, 16 Ocak’ta bu saldırıyı gerçekleştirenin ÖSO olduğunu söylemişti…

Yine 2013 yılında İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ÖSO’nun Suriye’de yaptığı katliamları 105 sayfalık raporunda belgelemiş, Türkiye’den de ÖSO’ya yapılan yardımları kesmesini istemişti…

Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkmaya yemin etmiş bir PKK ne ise, Suriye’deki ÖSO da odur! Unutmayın, dün IŞİD için “birkaç Sünni öfkeli genç” diyenler, bugün, ÖSO’yu “şirin çocuk”muş gibi size göstermeye, pazarlamaya çalışıyor!


Bir büyüğümüz de geçen günlerde önce “Amacımız Suriye’de Esad’ı devirmek” dedi, sonra Rusya’dan gelen telefonla “Suriye’deki amacımızı saptırmayın” demek zorunda kaldı! Şimdilik son sözüm lütfen aklınızla dalga geçirmeyin sevgili halkım!..

7 kiritik soruyla Halep’te tam olarak neler oluyor?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…