Reina’daki saldırıyı DAEŞ mi yaptı?

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, Reina saldırısı ve DAEŞ ile ilgili açıklamalar yaptı. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, köşesinde Bakanlar Kurulu’nda yapılan değerlendirmeleri yazdı. İşte ilgili açıklamalar…

Reina'daki saldırıyı DAEŞ mı yaptı?

Reina’daki saldırının uyuyan hücrelerin işi olduğunu aktaran selvi, “Türkiye’ye yeni geçiş yapamıyorlar. Uyuyan hücreleri harekete geçirdiler” değerlendirmesini aktardı. İşte Selvi’nin o yazısından dikkat çeken bölüm.

Abdülkadir Selvi: ‘Reina’yı vuran uyuyan hücre’

Reina'daki saldırıyı DAEŞ mı yaptı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan 2017’nin ilk Bakanlar Kurulu’na terörle mücadele damgasını vuruyor.


MİT, Genelkurmay ve Emniyet sunum yapıyor.

DAEŞ ve PKK’nın terör eylemlerine ilişkin olarak 400 ciddi istihbarat alındığı, değerlendirmeler sonucunda 248’inin etkisiz hale getirildiği ifade ediliyor.

‘Dayan Türkiye’ durumu

Bakanlar Kurulu’nda yapılan değerlendirmeleri aktarmak istiyorum.

1- Reina’daki DAEŞ saldırısı, ‘uyuyan hücrelerin’ işi. Cerablus ve Dabık operasyonları ile DAEŞ Suriye’nin 40 kilometre kadar içine sürüldü, ayrıca fiziki engel olarak duvarlar yükseldi; Türkiye’ye yeni geçiş yapamıyorlar. Uyuyan hücreleri harekete geçirdiler.


2- ABD, Suriye’deki gelişmelerde denklem dışı kaldı. Türkiye ile Rusya’nın işbirliği sonucunda Halep tahliye edildi. Astana sürecinin sonunda Suriye’de ateşkesin sağlanması başarıldı. BM Güvenlik Konseyi ateşkesi onaylayarak yürürlüğe girmesini sağladı. Suriye’de içsavaşın başladığı günden bu yana en uzun süreli ateşkes süreci yaşanmakta. ABD bu süreçlerin dışında kaldı. PKK’nın, Beşiktaş ve Kayseri patlamalarının, FETÖ’nün büyükelçi suikastının ve DAEŞ’in Reina saldırısının bundan bağımsız olduğu düşünülmüyor.

3- Bakanlar Kurulu’nda ABD’ye yönelik eleştirilerle birlikte Trump’a yönelik umutlar da ifade ediliyor. Trump’ın, terörle mücadele konusunda farklı hareket edeceğine dair düşünceler dile getirilmiş. Trump yönetiminden olumlu yönde beklentiler ifade edilmiş. Obama yönetiminde ABD’nin Ortadoğu’daki geleneksel müttefiklerine bir süredir sırtını döndüğünün altı çizilmiş. ABD’nin Ortadoğu’da Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail’le değil; İran, BAE ile işbirliği yaptığının altı çizilmiş. Bunun Trump döneminde devam etmeyeceğine ilişkin düşünceler dile getirilmiş. Trump’ın, “Dayan İsrail” sözlerinin bunun işareti olduğu üzerinde durulmuş. Bir anlamda, “Dayan Türkiye” durumu.

Mete Yarar: Ortaköy saldırısının tarzı DAEŞ’e uymuyor

Reina'daki saldırıyı DAEŞ mı yaptı?

Reina’da yaşanan saldırıyla ilgili bir televizyon kanalında açıklamalar yapan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, “Saldırgan 7 dakika boyunca içeride ve yürüyerek çıkıyor. Çıktığında polisle karşılaşmayacağını nereden biliyordu? ” diye sordu.

Saldırgan 7 dakika boyunca içeride ve yürüyerek çıkıyor. Çıktığında polisle karşılaşmayacağını nereden biliyordu? İçerideki 50 tane korumanın silahsız olacağını, hiç gitmediğini mekanın giriş çıkışlarını nereden biliyordu? Mekanda kullandığı silahların oraya nasıl getirildiğinin de sorulması gerek” diye konuştu.


Güvenlik uzmanı Mete Yarar, Ortaköy’deki alçak terör saldırısını değerlendirirken “DAEŞ’in diğer ülkelere saldırıları rastgele, ancak Türkiye’de detaylıca saldırı yapılıyor. DAEŞ’in Türkiye’ye özgü nokta atışı saldırıları iç karışıklık uğraşlarını gösteriyor. DAEŞ’i kimin kurduğu ve eylemlerinin kime yaradığı İslamofobi’nin kime yaradığıyla aynıdır” dedi. Reina saldırganının kesinlikle destek aldığını düşündüğünü ifade eden Yarar, “Ortaköy’deki saldırının tarzı DAEŞ modellemesine uymuyor dedi.

Reina saldırısı ve terörist ile ilgili son gelişmeler

OHAL uzatıldı: 10 maddeyle OHAL yetkileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.