Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Ne yazık ki sokakta yaşayıp karnını doyuramayan çok fazla sokak hayvanları var. Lütfen kimse “ben yol kenarlarında bir sürü mama görüyorum hiç de aç değiller” demesin.

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Dışarıda cuma akşamından beri kar var. Başlayıp beyaz bir örtü halini alması 2 saat alan bu doğa olayı hepimizi etkiledi. Kimi evine zor ulaştı, kimi kombiyi kökledi, kimi aylardır beklediği olduğu için lahana gibi giyinip kendini sokaklara attı. Bunlar biz insanların başına gelenler ama bir yandan da bu sokaklarda caddelerde yalnız yaşamıyoruz. Bizim hareketli ve zorluklarla dolu hayat şartlarımıza ayak uydurmaya çalışan sokak hayvanları da var. Sokak kedileri, köpekleri ve kuşlar… Bizim yarattığımız bütün engellere rağmen yaşamaya çalışan hayvanlar. Bu yüzden de özür borcumuz olan hayvanlar. Belki onlardan özür dilesek bir anlamı olmaz ama yardım edersek kesinlikle bir anlamı olur.

Yemek bulamamak sokak hayvanları için bu havalarda büyük bir sorun!

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Evet, ne yazık ki sokakta yaşayıp karnını doyuramayan çok fazla sokak hayvanları var. Lütfen kimse “ben yol kenarlarında bir sürü mama görüyorum hiç de aç değiller” demesin.


Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?Sizin gördüğünüz yalnızca bir avuç mama ve o yalnız bir kediyi beş saat falan tok tutar. Bir de çöpten neden bulamıyorlar, sözü var. Bir, bunu söylüyorsan senin çöpün yemek kaynıyor ki bana göre bu çok büyük bir yanlış; İki, yine sen o çöpün ağzını sıkı sıkı kapıyorsun ve bir hayvanın üzeri donmuş o poşeti açması çok çok daha güçleşiyor.

Bunun yanında sokak hayvanları için su bulamamak da sorun oluyor

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Bunu kendi yaşadığım bir deneyimle anlatmak istiyorum. Kar istilasından evde tıkıldığımızdan ailemle film izlemeye verdik kendimizi.

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Filmimiz başlamadan cam önüne su koydum kuşlar için ve film bittiğinde bir baktım ki suyun üzeri donmuştu. Film 2 saat sürüyor siz düşünün artık.


Küçük yuvalar sokak hayvanları için sıcacık birer ev oluyor

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Evet, bu kartondan ve kalan poşetlerden yapılan yuvaları sosyal medyada görünce içim ısınıyor, kim bilir kedicikler nasıl ısınıyordur. Geçen akşam her yer kar olduğu için çıktım dışarı ve yürüyüş yapıyordum. Yanlışlıkla parmaksız eldivenimi takmışım. Bir karton yuvanın üzerindeki karları görünce süpürmek istedim ellerimle ve birden derim kızardı, titremeye başladım, bir türlü ısıtamadım ellerimi ve eldiven de ıslandığı için su soğudukça derim acıdı. Hemen bir markete attım kendimi sıcaklık bir anda değişince ilk 2 dakikada bile vücudum hemen toparladı. Yapacağınız o yuvaların o hayvanları tüm gece fırtınadan koruyacağını düşünürsek gerçekten işlevsel olduğunu anlarız.

Arabaya binerken de sokak hayvanlarına dikkat edin

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Arabalarınıza binmeyi tercih bile etmediğinizi park halindeki devasa beyaz tümseklerden anlayabiliyoruz. Ama yine de işinize gitmek için vs. kullanacaksanız arabanızı lütfen motoru çalıştırmadan bir etrafını dolanın, kontrol edin.

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?

Hatta bir kere kornaya bassanız kaçacaktır kaporta dibinde ya da lastik boşluğunda sığınan kediler.

Sokak hayvanlarına sevgi gösterin

Soğukta sokak hayvanları nasıl korunabilir?


Tabi ki alın kucaklayın, sarılarak karlarda uyuyun demiyorum. Yani yapsanız bu belki de ona vereceğiniz en güzel hediye olur hatta kendinize de vereceğiniz en güzel hediye olur. Elbette hayvanlardan hoşlanmayabilir ya da korkabilirsiniz. Ama sizin için bir sorun yoksa rica ediyorum yalnızca uzaktan “aman da aman ne minnoş” deyip geçmeyin, başını okşayıp içini ısıtmayı onlara çok görmeyin. Çünkü zaten yeterince işkence görüyorlar, yeterince sevgisizlik var etraflarında. Gözünüze bakmasına izin verip ona diğerleri gibi olmadığınızı gösterin. Bütün insanların sopa ile peşlerinden koşmadığını, bazılarının da elini uzatabildiğini…

Sapanca Belediyesi’nin sokak köpekleri açıklaması

Kalbimdeki Patiler, sokak hayvanları için fotoğraf sergisi düzenliyor