Ergoterapi Down Sendromlu çocukların gelişimlerini destekliyor

Erken dönem eğitimleri Down Sendromlu çocukların zeka düzeyleri ve becerilerinde gelişime katkı sağlıyor. Ergoterapi nedir?

Ergoterapi uygulaması Down Sendromlu çocukların gelişimlerini destekliyor!

Öğrenme yetenekleri kısıtlı çocukların topluma kazandırılması ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için ergoterapide oyun ve sanat yöntemini uygulayan uzmanlar Down Sendromlu çocukların gelişimlerini destekliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü’nde bu özel insanların yaşadığı sorunlarla ilgili farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.


Bir hastalık değil, farklılıktır

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Öğretim Görevlisi ve Ergoterapi Uzmanı Shahram Mohseni, Down Sendromu’nun genetik bir farklılık ve bir kromozom anomalisi olduğunu belirterek “Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken DS’lu bireylerde bu sayı 3 adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir” dedi.

Erken dönem eğitim yaşam kalitesini artırıyor

Down Sendromlu çocukların zeka seviyelerinin farklılık gösterdiğini belirten Mohseni, bu çocukların erken dönemde eğitim almalarının zeka düzeylerinde ve becerilerinde gelişmeleri beraberinde getirdiğini belirterek “Böylelikle yaşam becerileri artarak normal bir hayat sürecek seviyeye ulaşırlar” dedi.


Oyun ve sanatla hayata hazırlanıyorlar

Down Sendromlu çocukların günlük yaşamını sürdürebilmeleri ve bağımsızlığını geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla ergoterapi uygulamalarından yararlanıldığını ifade eden Mohseni, “Öğrenme yetenekleri kısıtlı olan çocukların topluma kazandırılması ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için özel eğitime ve ilgiye gereksinimleri vardır. Ergoterapide oyun ve sanat yöntemleri kullanılarak çocuğun yaşam kalitesini geliştirecek ince motor, bilişsel ve işlevsel yaşam becerilerinin edinilmesine yardımcı olunuyor” dedi.

Uzman ergoterapist ekibin yapılan çalışmalarla çocuğun oynama ve bilişsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğunu, giyinme ve temizlenme gibi işlevsel aktivitelerde bağımsızlığı ve katılımı geliştirdiklerini belirten Ergoterapi Uzmanı Shahram Mohseni, “Çocuğun geliştirilmiş motor beceriler yoluyla akranlarıyla sosyalleşmesi ve güvenini geliştirmeye, okula hazırlık ve dikkat geliştirme konularında yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Kişiye özel rehabilitasyon uygulamaları

Ergoterapi

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nin bilim ve uygulama ortaklığı ile çalışmalar yürüten NP Etiler Polikliniği’nde açılan Çocuk Ergoterapi Merkezi’nde gelişimsel geriliği ve özel ihtiyaçları olan 0-14 yaş arası çocuk ve genç hastaların, günlük yaşam kalitesini oyun ve sanat yöntemleri kullanılarak artırılması hedefleniyor. Kişiye özgü gelişim programına göre rehabilitasyon uygulanıyor.


Pediatrik Ergoterapi Merkezinde; Down Sendromu’nun yanı sıra Otizim, Serebral Palsi, zihinsel problemler, öğrenme güçlüğü ve hiperaktiflik gibi hastalıkların tedavi için çalışmalar yürütülüyor. Çocuğun yaşına ve durumuna göre en uygun hedeflere ulaşılmasının amaçlandığı merkezde oyun yoluyla çocuğun duyusal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarında daha duyarlı hale gelmesi için terapi ve eğitim seansları yapılıyor.

‘Ergoterapi’ nedir? Otizm tedavisinde etkileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.