İstanbul Kırmızısı: Ferzan Özpetek’in ilk Türk filmi

Ferzan Özpetek’in yönetmen koltuğunda oturduğu İstanbul Kırmızısı’nın senaryosunu Özpetek Gianni Romoli ve Valia Santella ile birlikte kaleme aldı. Filmin oyuncu kadrosunda ise Halit Ergenç, Tuba Büyüküstün, Nejat İşler, Mehmet Günsür, Zerrin Tekindor, Serra Yılmaz ve Reha Özcan gibi birbirinden ünlü isimler yer alıyor.

İstanbul Kırmızısı

(İtalyanca: Rosso Istanbul), 2016 yapımı Türk asıllı İtalyan yönetmen Ferzan Özpetek’in ilk Türk filmi. Çekimleri İstanbul’da yapılan film, 2 Mart 2017’de İtalya’da 200 salonda, 3 Mart 2017’de ise Türkiye’de 279 salonda gösterime girdi.

Ferzan Özpetek’in aynı isimli kitabından sinemaya uyarladığı filmin başrollerinde Nejat İşler, Mehmet Günsür, Tuba Büyüküstün, Halit Ergenç, Serra Yılmaz gibi oyuncular yer alıyor. Filmde, Ferzan Özpetek’i, Deniz adındaki karakter ile Nejat İşler canlandırıyor.


İstanbul Kırmızısı: Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi

Mehmet Günsür ve Tuba Büyüküstün, Özpetek’in hayatındaki iki önemli karakteri, Yusuf ve Neval’i oynuyor. Halit Ergenç ise kitapta yer almayan Orhan adında yeni bir karakteri canlandırıyor. Filmin uluslararası tanıtımı ilk kez Roma Film Festivali’nde gerçekleştirildi.

İstanbul Kırmızısı: Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi

Ferzan Özpetek’in aynı ismi taşıyan kitabından uyarladığı filmin hazırlık süresi 3 yıl kadar sürdü. Senaryoyu İtalyanca yazan Ferzan Özpetek, Türkçeleştirme sürecinde yazar Yıldırım Türker’den de yardım aldı.

Filmin oyuncu seçim direktörlüğünü Tuba Sökmen Gülmez üstlendi. Oyuncu seçim sürecinde “Orhan Şahin” karakteri için ilk önce İngiliz bir oyuncu ile görüşülmüştü ancak oyuncu, Türkiye’deki terör ortamını sebep göstererek ekibe katılmak istemediğini belirtti. Benzer bir sebeple Amerikalı bir oyuncu da ekipten çekildi. Bu gelişmeler sonrası Özpetek ve cast direktörü Gülmez, ekibi sadece Türk oyunculardan oluşturmaya karar verdiler.

İstanbul Kırmızısı: Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi

Özpetek’in, ilk Türk filmim dediği İstanbul Kırmızısı’nın çekimlerine Mart 2016’da başlatmayı planlanmıştı ancak, İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sonrası çekim tarihi Nisan ayına ertelendi. Nisan 2016’da başlayan çekimler, 2 ay kadar sürdü ve Haziran 2016’da sona erdi.

Vizyon tarihi: 3 Mart 2017 (2s 0dk)


Yönetmen: Ferzan Özpetek

Oyuncular

Halit Ergenç: Orhan Şahin
Tuba Büyüküstün: Neval
Mehmet Günsür: Yusuf
Nejat İşler: Deniz Soysal
Serra Yılmaz: Sibel
Zerrin Tekindor: Aylin
Ayten Gökçer: Betül
İpek Bilgin: Güzin
Çiğdem Selışık Onat: Süreyya
Şerif Sezer
Rıza Kocaoğlu
Selim Bayraktar
Tuğrul Çetiner
Tayfun Sav
Gaye Su Akyol

Tür: Dram
Ülke: Türkiye, İtalya

Orhan Şahin, ünlü yönetmen Deniz Soysal’ın ilk kitabı üzerinde çalışmak için İstanbul’a gelir. Deniz, zenginliğinin son demlerindeki ailesiyle birlikte bir yalıda yaşamaktadır. Orhan, İstanbul’a geldiği ilk günden itibaren kendini Deniz’in karmaşık ilişkileri, esrarengiz arkadaşları ve aile bireylerinin ortasında bulur. Orhan, bu süreçte, yıllar sonra döndüğü İstanbul’u yepyeni gözlerle keşfederken, unuttuğu duyguları da yeniden yaşamaya başlar.

İstanbul Kırmızısı: Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi

20 yıldır Londra’da yaşayan yazar ve editör Orhan travmatik bir kayıptan sonra her şeyini kaybetmiş ve vahşi bir yaşama yönelmiş eski bir yazardır. Her şeyi bırakarak Londra’ya yerleşir ve editör olarak çalışmaya başlar. Yıllar sonra İstanbul’a geri döner. Bu geri dönüşün nedeni zamanını Paris, Londra ve Berlin’de geçirmiş ünlü yönetmen Deniz Soysal ile tanışmaktır.

İstanbul Kırmızısı: Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi

Deniz hem tarihi aile köşkünden annesini taşımak hem de yeni filmi için hazırlık yapmak için İstanbul’dadır. Deniz doğup büyüdüğü şehirdeki çocukluk anıların anlattığı bir kitap yazmıştır. Orhan’ın İstanbul’daki işi, yayınlanmadan önce kitaba son dokunuşları yapmaktır.


Uzun yazışmalardan sonra İstanbul’da buluşurlar. Ancak ertesi sabah Deniz ortadan kaybolur. Orhan’ın gelişi ve Deniz’in ortadan kayboluşu ilginç bir rastlantıya işarettir. Gizli bir soruşturma başlatılır. Herkes Deniz’in bir daha geri dönmeyeceğinden endişelidir. Bu sırada, Orhan, Deniz’in kitabında anlatılanların gerçeğin gösterişli bir kopyası olduğunu fark eder. Görünen odur ki Deniz’in gizemli yaşamı ortadan kayboluşuyla birlikte aydınlatılmanın eşiğindedir.

Tin Cup: Aşkın Gücü

Uluslararası Sanatçı Filmleri sergisi İstanbul Modern


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.