Pitaya ejder meyvesi nedir? 6 mucizevi faydası ne?

Türkiye’de yeni popüler hale gelen Pitaya veya diğer adıyla ejder meyvesi gerek görüntüsü gerekse tadıyla oldukça cezbedici bir meyve. Bu tropikal meyvenin yararları da saymakla bitecek gibi değil…

Pitaya ejder meyvesi nedir? 6 mucizevi faydası ne?

Pitaya ejder meyvesi faydaları neler?

  1. Pitaya, havuçtan çok daha fazla C vitamini içerir ve bağışıklık sistemini pozitif yönde etkiler.
  2. Antioksidan listesinde oldukça yüksek bir sıralamaya sahiptir.
  3. Omega-3 ve Omega-6 bakımından oldukça zengin olan pitaya, kalp damar hastalıklarının oluşma riskini düşürür.
  4. Kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bu meyvenin, yapılan bir araştırmada obez bir farenin diyabet riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
  5. Pitaya, lif bakımından da zengindir ve bilindiği üzere lif sindirim sisteminin düzenlenmesinde görev alır.
  6. Pitayanın içinde domateste de bulunan likopen bulunur. Likopen pek çok kanser türünün oluşmasına karşı savaşan bir antioksidandır.

Pitaya nasıl yenir?

  1. En basit yeme şekli, marketten/pazardan alındığı haliyle ortadan ikiye kesip kaşıklayarak yemektir. Kolay ve pratiktir.
  2. Yine kaşıkla bütün halinde kabuğundan ayırarak küp küp doğrayabilir ve başka meyvelerle karıştırıp meyve salatası şeklinde tüketebilirsiniz. Hem meyve salatanıza renk verecek hem de aromasını değiştirecektir.
  3. Eğer alkolle aranız iyiyse ve değişik martiniler denemekten hoşlanıyorsanız, pitayayı blenderdan geçirip votka ve limonla karıştırarak hızlı ve leziz bir martiniye sahip olabilirsiniz.
  4. Çocuklarınız varsa veya dondurmaseverlerdenseniz, yine blenderdan geçirip limon suyu ve şekerle karıştırarak dondurursanız, kısa sürede tropik dondurmanızı kaşıklamaya başlayabilirsiniz.
  5. Cheesecake sever biriyseniz işte size güzel haber: bu meyve cheesecake için biçilmiş kaftan. Daha önce görmediğiniz renkte bir cheesecake pitaya sayesinde sizin olacak.
  6. Günümüzün gözde maddelerinden chia pudinglerinde de pitaya kullanabilirsiniz, hem oldukça tok tutar hem de fazlasıyla sağlıklı bir atıştırmalık olur.
  7. Kırmızı meyve suyu yaparken de pitayayı kullanabilirsiniz. Çilek, kırmızı elma, karpuz ve pitayayı küçük küçük doğrayıp içine buz da ekleyerek blenderdan geçirirseniz, sizi dinç tutacak leziz bir karışım elde edeceksiniz.
  8. Sodanın içine blenderdan geçirip süzdüğünüz pitayayı ve biraz da limon suyunu eklerseniz, biraz ekşi ama tropikal aromalı bir sodaya sahip olacaksınız.


Türkiye’de her geçen gün pitayanın ismini daha sık duymaya başlıyoruz. Siz de bu ilginç meyveye bir şans verin ve yukarıdaki tariflerden size uyan birini deneyin. Afiyet olsun.


Pitaya nasıl yenir? faydaları neler?

Sizi mutlu edecek 10 yiyecek


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.