İstanbul Adliyesi’nde YSK’ya İzmir Marşı ile itiraz ettiler

İstanbul Adalet Sarayı Çağlayan Adliyesi’ne itiraz için gelen vatandaşlar YSK’ya İzmir Marşı ile itiraz ettiler.

Ankara’nın ardından başta İstanbul olmak üzere yurdun birçok yerinde vatandaşlar referandum sonuçlarına itiraz etmek için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ofislerinin önünde kuyruklar oluşturdu. Çağlayan Adliyesi’ne itiraz için gelen vatandaşlar adliye içine İzmir Marşı ile giriş yaptı. İtiraz için gelen vatandaşlar YSK’da yeteri kadar çalışan olmadığı konusunda şikayetçi oldular.

Binlerce kişi YSK’ya itiraz için başvuruda bulundu

Referandum sonucuna itiraz etmek için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı içinde bulunan İl Seçim Kurulu‘na gelen CHP İstanbul İl Gençlik Kolları üyeleri ve binlerce vatandaş, adliye içinde slogan atınca güvenlik görevlileriyle aralarında gerginlik çıktı. İl Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi sunmak üzere içeri giren çok sayıda vatandaş, İzmir Marşı söyleyip “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan attı.


yüksek seçim kurulu ysk itiraz başvuru mühürsüz pusula
Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun mühürsüz oy pusulalarını kabul etmesinin kanuna uygun olmadığını belirten binlerce kişi YSK binasının önünde toplandı.

Bu sırada güvenlik görevlileriyle bazı partililer arasında kısa süren bir itiş kakışma oldu. Daha sonra adliye içinde Çevik Kuvvet polisi güvenlik önlemi aldı. Dilekçeleri kabul edecek YSK ofisinin önünde uzun kuyruk oluşturan vatandaşlar, tek görevlinin hizmet vermesinden dolayı itiraz sürecinin uzadığını açıkladılar.

Kılıçdaroğlu: Bu seçimi tanımıyoruz, seçim tekrarlanmalıdır!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tarihin “mühürsüz seçim” olarak yazacağı bu seçimi tanımıyoruz, tanımayacağız! Halkın iradesine saygı duyulmalı ve seçim tekrarlanmalıdır!” ifadelerini kullandı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “OHAL koşullarında, baskılara rağmen milletimiz sandıklara gidip, ülkesinin geleceğine sahip çıkmıştır. Bunun için herkese teşekkür ediyorum. 16 Nisan’da hükümet ve YSK iş birliğinde milli iradeye darbe yapılmıştır! Her oyun peşine düşecek, tüm usulsüzlüklerin hesabını soracağız! YSK’nın mühürsüz oyları geçerli sayması, sandıktan “HAYIR” çıktığının açık kanıtıdır! Adalet yerini bulana kadar durmayacağız! Tarihin “mühürsüz seçim” olarak yazacağı bu seçimi tanımıyoruz, tanımayacağız! Halkın iradesine saygı duyulmalı ve seçim tekrarlanmalıdır!”

CHP: 36 ilçede 1900 itiraz yaptık

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat,” İlçelerden ıslak imzayla aldıklarımızı tutanaklara göre “Hayır” oy oranı yüzde 52.20″ dedi. Canpolat, “36 ilçede 1900 itiraz yaptık. İtiraz gerekçelerimiz; eksik oy pusulası, YSK’dan gönderilen mühürlü pusulaların eksik olmasından” diye konuştu. Canpolat sorular üzerine itiraz ettikleri oy sayısının mükerrer oylarla birlikte 200 bini bulduğunu söyledi.


Tercih mührü yerine ‘Evet mührü’ de kullanıldı

İstanbul’da bazı sandıklarda tercih mührü dışında mühür kullanıldığını da ileri süren  Canpolat, “Bu da bir ilktir İstanbul’da ve Türkiye’de. YSK’nın tercih mührü bir tanedir. Ayrıcı ‘Evet’ mührünün olduğunu da sandık sorumlusu arkadaşlarımız tespitlerini yaptı, bunlara da itiraz etti” diye konuştu.

“Tutanaklarla tespit ettik”

Canpolat, İstanbul’da bazı sandıklarda mükerrer oy kullanıldığını da öne sürdü. Cemal Canpolat, YSK tarafından mühürlenmeyen oyların da tespitini yaptıklarını söyledi. Hukuk kuralları içerisinde yapılması gerekenleri yaptıklarını açıklayan Canpolat,” YSK tarafından her türlü şaibeye açık bir şekilde seçimin yapıldığını tutanaklarla tespit ettik “dedi. Canpolat, 36 ilçede ilçe başkanlarının ilçe seçim kurullarına başvuru yaptıkları bilgisini de verdi.

“Yapılan yolsuzlukları tespit ettik”

İstanbul’da bütün sandıkların ıslak imzalı tutanaklarını aldıklarını ve İstanbul’daki seçmenin iradesine sahip çıktıklarını söyleyen CHP İl Başkanı Cemal Canpolat,”İstanbul’daki tüm yolsuzlukları tespit ettik. İstanbulluların oylarının tamamına sahip çıktığımızı özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

İstanbul’da Hayır veren tüm partilere teşekkür

“Eğer belediye seçimi olmuş olsaydı bu referandumda, bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni almış bir il başkanı olarak konuşmuş olacaktım” diyen Canpolat, “Bütün CHP’lilere, bütün hayır oyu kullanan, bütün farklılıklara teşekkür etmek istiyorum. Saadet Partisine, MHP’nin tabanına, Adalet ve Kalkınma Partisinin tabanına, Vatan Partisine, ÖDP’ye, EMEP’e , HDP’ye teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İstanbul yüzde 52.20 ile Hayır dedi”

İlçelerden ıslak imzayla aldıkları tutanakları göre “Hayır” oy oranının yüzde 52.20 olduğunu öne süren CHP İl Başkanı Cemal Canpolat,” Bunlar ıslak imzayla elimizde var. Yaklaşık şuana kadar İstanbul’da iptal edilen oy oranı 138 bindi. Bunun bir kısmı kabul edildi, bizim lehimize işlendi. Hala o itirazlar devam ediyor. Çünkü itiraz süresi 3 gündür. 3 gün sonra bunların detayını almış olacağız” dedi.

İstanbul’un 15 ilçesinde itiraz başvurusu


Yaklaşık 1900 sandığa itiraz ettiklerini söyleyen Canpolat,  bu sandıkların büyük bir kısmında mühürsüz oyun kullanıldığını belirtti. Canpolat 15 ilçede seçimin iptali için başvuru yaptıklarını da söyledi. Canpolat, ” Biz bazı ilçelerde seçimin iptaliyle ilgili başvurduk. Sultanbeyli gibi yerlerde, Bağcılar gibi yerlerde, birkaç ilçemizde seçimin iptaliyle ilgili başvuru yaptık” dedi. Canpolat sorular üzerine İstanbul’da itiraz ettikleri oy sayısının mükerrer oylarla birlikte 200 bini bulduğunu söyledi.

SKANDAL: Suruç’ta yırtılmış mühürlü Hayır oyları bulundu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.