2017’de kadın ve Anneler Günü ve son üç ayın istismar bilançosu

Türk halkının gözünün önündeki doğrular neden çok üzücü bir olay yaşandıktan sonra anlaşılabiliyor? Ve bu ülkede kadın neden kimseyi ilgilendirmiyor?

2017’de kadın ve Anneler Günü ve son üç ayın istismar bilançosu

 

Kim bu İzmir Mağdur Babalar Derneği Başkanı Muhammet Sözen?

Derneğin adından da anlaşılacağı üzere, eşlerinden ayrıldıktan sonra çocuklarını göremeyen, görmek için büyük zahmetler çeken ve çeşitli engellerle boğuşan babaların kurduğu bir dernekti.

2017’de kadın ve Anneler Günü ve son üç ayın istismar bilançosu
İzmir Mağdur Babalar Derneği Başkanı Muhammet Sözen

Çünkü anne kadar babanın da çocuklarını görme hakkı olmalıdır. Ama gelin görün ki Dernek Başkanı Muhammet Sözen’in “karılarını öldüren erkekleri alınlarından öpüyorum” demesi dernek üzerinde oluşan bütün güzellikleri bir çırpıda yıktı geçti…


Bu söz bir insanın içinde ne kadar öfke taşırsa taşısın, karşı cinse ne denli tepkili olursa olsun, canı ne kadar yanarsa yansın, edilecek söz müdür?

Hangi yüzyıldayız biz Allah aşkına!

Son üç ayın istismar bilançosu nedir?

Fazla geriye gitmeyeceğim. Sadece geçtiğimiz üç ayın istismar bilançosunu öğrenmek ister misiniz?

2017’nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında 82 kadın öldürüldü, 31 kadın taciz edilirken 18 kadın tecavüze uğradı. 116 kız çocuğu cinsel istismara uğradı, 90 kadın şiddet mağduru oldu… 2017’nin ilk üç ayı içerisinde erkeklerin kadınlar üzerinde açmış olduğu salvonun rakamı 337!

Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için öncelikle devleti oluşturan bütün birimlerin zihniyetlerinin kabuk değiştirmesi gerekiyor…


Ne demişti Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanımız Taner Yıldız? Aynen aktarıyorum: “Eğitim seviyesi arttıkça AK Parti’nin kaybettiği alanın daha da daraldığını görüyoruz.”

Evet, geçmişten beri başa bela olan eğitimdir! Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliği, kadınların eğitim seviyesindeki düşüklük, kadınların siyasete ve istihdama katılım oranının yok denecek kadar az olması, sosyal faaliyetlere katılım oranlarının düşüklüğü, kadınlar üzerindeki erkek egemen mantalitesi…

Türk kadınına yönelik şiddet dünde aynıydı bugünde aynı. Hatta her geçen gün azalması gerekirken aksine büyüyor-ki altını çizmem gereken bir şey var; Türk halkının gözünün önündeki bu doğruları ancak çok üzücü bir olay yaşandıktan sonra anlayabilmesi…

Benim güzel ülkemin halkı ancak dehşet verici manzaralar gördükten sonra sesini yükseltebiliyor ve bir hafta sonra olaylar unutulunca yine eski duyarsızlaşma ruh haline bürünüveriyor. Ama neden?

İstatistik veriler bu kadar kötü durumdayken; o zaman bunu neden tüyler ürperten ve tüm herkesi derinden üzen bir olay yaşanmadan önce düşünmüyoruz, bunu bir düşünmek gerek… Neden yazdığım bu yazı okunduğunda büyük tepkiler aldıktan sonra akşamına, ertesi gününe unutulacak, bu istatistikler veriler yok sayılacak, bunu bir düşünmek gerek… Son pişmanlık ne zaman fayda etmiş ki şimdi fayda etsin, bunu bir düşünmek gerek…

Annelerim ve tüm kadın arkadaşlarım! Bu fotoğrafı unutmayın! Bu gün birlik ve beraberlik günüdür! Ve bu fotoğrafın getirdiği erkek egemen mantalitesine dur deme günüdür!


Bugün anneler günü olarak takvimlerde yerini almış olsa da sizlersiz hayat yoktur, yılın 365 günü anneler günüdür. Tüm annelerin anneler gününü kutluyor ellerinden öpüyorum.

Annem ile bir anneler günü


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.