Arazi Endeksi Raporu: Türkiye’de arazi fiyatları nasıl?

2017 Nisan Arazi Endeksi’ne göre, Türkiye genelinde satılık arazilerin metrekare fiyatı bir yıl içinde neredeyse hiç değişmedi.

Arazi Endeksi Raporu: Türkiye'de arazi fiyatları nasıl?

Ancak büyük kentlerde durum aynı değil. İstanbul’da ise bir senede yüzde 5 değişim yaşanırken, arazilerin fiyatları metrekare başına ortalama 211 TL olarak yansıdı. Bursa, yüzde 16 oranındaki artışla arazi satın almak isteyenleri şaşırttı.

Hürriyet Emlak’ın 2017 Nisan Arazi Endeksi’ne göre, Türkiye genelinde satılık arazilerin ortalama metrekare fiyatı sadece yüzde 1 oranında düşüşle 66 TL oldu.


Konut fiyatlarındaki artışla paralel olarak giderek yükselen arazi fiyatlarına bakıldığında, İstanbul’da metrekare başına ortalama fiyat 211 TL oldu.

Son bir senede konut fiyatlarında yüzde 17 artış görülürken, arazi fiyatlarında yüzde 5 artış yaşandı. 3. havalimanı ve 3. köprü gibi dev projelerin gerçekleştirildiği bölgelerde yaşanan artışla birlikte yatırımcıların beklentilerini de arttı.

Şile, Beykoz ve Silivri’de fiyatlar tavan yaptı

Verilere il bazında bakıldığında, İstanbul, satılık arazilerdeki ortalama metrekare fiyatı ile Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir tablo çizdi. Son bir senede yüzde 5 oranındaki artışla metrekare başına ortalama 211 TL olan arazi fiyatları, yatırımcıların dikkatini çekti.

Son bir ayda doğal güzellikleri ile artık İstanbul’un gözdesi olan Şile’de, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden sonra Beykoz’da, yeni bina projelerinden sonra da Silivri’de fiyatlar tavan yaptı. Bu ilçelerdeki artışa rağmen Büyükçekmece ve Çatalca fiyatlarında ise düşüş gözlendi. Yıllık bazda en çok değer kazanan ilçeler Silivri (%38), Çatalca (%21) ve Beykoz (%15) olarak belirlendi.

Son 1 ay İstanbul

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Şile %13,2
2. Beykoz %4,7
3. Silivri %3,8

 

Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Büyükçekmece %-2,7
2. Çatalca %-0,5

 

Ankara’nın Bala ilçesinde fiyatlar ikiye katlandı

Ankara’daki satılık arazi fiyatlarında son bir yılda yüzde 2 oranında küçük bir değişim yaşandı. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında metrekaresi 64 TL olan arazi fiyatları, 2017 Nisan’da 65 TL oldu. Ancak Aralık 2016 ile Şubat 2017 tarihlerindeki aralıkta, fiyatlarda ciddi bir değişimin yaşandığı gözlendi. Ayrıca Bala, Aykurt ve Altındağ gibi ilçelerdeki artış oranları dikkat çekti.

Ankara’da arazi fiyatları 65 TL/metrekare ortalamasında seyrederken, Türkiye ortalaması da 66 TL/metrekare seviyesinde yer aldı. Veriler, konut fiyatlarında olduğu gibi arazi fiyatlarında da Ankara’nın Türkiye ortalamasına çok yakın değerde olduğunu gösterdi.

Ankara’da son bir ayda satılık arazi fiyatlarının en fazla arttığı ilçe yüzde 103,3 ile Bala oldu. İkinci sırada yüzde 59,7 ile Aykurt, üçüncü sırada ise yüzde 16,8 ile Altındağ var. Fiyatların düştüğü ilçeler arasında ilk sıralarda Yenimahalle, Gölbaşı ve Yenimahalle yer aldı. Bütün bu ilçelerin konut fiyatlarında da benzer biçimde değişim yaşanmıştı.


Son 1 ay Ankara

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Bala %100,3
2. Aykurt %59,7
3. Altındağ %16,8

 

Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Yenimahalle %-8,3
2. Gölbaşı %-6,5
3. Çubuk %-6,0

 

İzmir’de arazinin metrekaresi 67 TL’den 73 TL’ye çıktı

2017 Nisan Arazi Endeksi’ne göre, İzmir’de satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 9 oranında artışla 67 TL’den 73 TL’ye ulaştı. Konut fiyatlarında da yüzde 11 oranında artış gözlendi.

İzmir’in Aliağa ilçesi bir yılda yüzde 82 ile, son bir ayda ise yüzde 37,2 ile en fazla artışın yaşandığı ilçe oldu. İkinci sırada yüzde 27 artışla Çeşme, üçüncü sırada ise yüzde 21,4 ile Foça yer aldı. Konut fiyatlarındaki artış oranlarına kıyasla arazi fiyatlarında daha yüksek artış yaşandı.

Urla, Menderes ve Karaburun ise fiyatların azaldığı ilk üç ilçe oldu. Bir yıllık süreçte fiyatların en çok arttığı ilçeler ise şöyle: Aliağa (%82), Torbalı (%38) ve Kemalpaşa (%21).

Son 1 ay İzmir

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Aliağa %37,2
2. Çeşme %27,0
3. Foça %21,4

 

Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Urla %-3,1
2. Menderes %-2,9
3. Karaburun %-0,3

 

Antalya’da arazi fiyatları sürekli değişiyor

Antalya

Satılık konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 6 oranında artış kaydettiği Antalya’nın arazi fiyatlarında yüzde 3 oranında düşüş yaşandı. Nisan 2016’dan Ocak 2017’ye kadar sürekli düşen arazi fiyatları, Ocak 2017 itibariyle yükselmeye başlasa da yıllık bazda değerlendirildiğinde geçtiğimiz yılın altında kaldı.

Metrekare ortalaması 79 TL olan Antalya’daki arazilerden en çok Konyaaltı ilçesindeki arazilerin fiyatları, son bir yıllık süreçte yüzde 68’lik bir büyüme ile artış gösterdi. Son bir ayda fiyatların en çok arttığı ilçeler arasında yüzde 22,7 ile Kumluca ilk sırada yer alırken, yüzde 22,2 ile Serik ikinci, yüzde 5,1 ile Manavgat üçüncü sırada. Kaş, yüzde 18,7’ye yaklaşan düşüşle fiyatların en çok azaldığı ilçe olurken, bu sırayı Döşemealtı ve Aksu ilçeleri takip etti.

Son 1 ay Antalya

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Kumluca %22,7
2. Serik %22,2
3. Manavgat %5,1

 

Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Alanya %-18,7
2. Döşemealtı %-12,9
3. Aksu %-10,1

 

Türkiye’de en çok artışın olduğu illerden biri Bursa

Satılık konutta yıllık fiyat artışının yüzde 16 olduğu Bursa’da satılık arazilerin fiyatları da yüzde 13 oranında arttı. Bursa’da geçtiğimiz bir aylık dönemde fiyatlar en çok yüzde 15,2 ile İznik’te arttı.

İkinci sıradaki ilçe yüzde 9,5 artışla Yenişehir, üçüncü sıradaki ilçe ise yüzde 7,1 ile Nilüfer oldu. Aynı dönemde fiyatların en çok düştüğü ilçe yüzde 17,7 ile İnegöl oldu. İnegöl, konut fiyatlarında en çok artışın olduğu ilçelerden biriyken, arazi fiyatlarına bakıldığında en çok düşüşün yaşandığı ilçe oldu.

İznik (%100), Yenişehir (%42) ve Mudanya (%40) ise son bir yıl içinde en yüksek değişimin yaşandığı ilçeler arasında yer aldı. İznik ilçesindeki değişim oranı, bir yılda fiyatların tam iki katına çıktığını gösterdi.

Son 1 ay Bursa

Fiyatların arttığı ilçeler
1. İznik %15,2
2. Yenişehir %9,5
3. Nilüfer %7,1

 

Fiyatların düştüğü ilçeler
1. İnegöl %-17,7
2. Mudanya %-0,1
3. Karacabey %-0,1

*Türkiye geneli: 5 ilin (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya) ortalama değerleri alınarak hesaplanmıştır.

IMF’den emlak balonu uyarısı: Türkiye fiyat artışında üçüncü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.